Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 4 RAZLOGA ZAŠTO NE MOŽETE IZGUBITI NA TEŽINI, ČAK I AKO IDETE SVAKI DAN U TERETANU

4 RAZLOGA ZAŠTO NE MOŽETE IZGUBITI NA TEŽINI, ČAK I AKO IDETE SVAKI DAN U TERETANU

tezina-vjezbaPrije nego što uđemo u moguće razloge zašto ne gubite tjelesnu masu, pokušajmo razumjeti kako naše tijelo funkcionira

Zamislite tijelo kao nešto što pohranjuje energiju u dvije komponente: Jedna je masnoća; i ostatak tijela koji je bez masti (mišići).

Tijelo se uglavnom sastoji od vode, ali također uključuje kosti i mišićne proteine. Imajte na umu da masno tkivo sadrži više energije i da treba više energije da se potroši.

Da bi izgubilo na težini, vaše tijelo mora ući u energetski deficit. To znači da vaša potrošnja energije mora biti veća od vašeg unosa energije, a količina tjelesne težine koju ćete izgubiti ovisit će o tome da li trošite masti ili nemasni dio.

Na primjer, da biste izgubili kilogram masnoće, trebat će vam veći energetski manjak u usporedbi kada izgubite tjelesnu težinu nemasnog dijela.

Ali ako svakodnevno vježbate, zašto ne gubite težinu?

Razlozi zašto ne gubite težinu

Pretpostavimo da ste prosječna odrasla osoba koja teži 70 kilograma (kg) sa 30 posto tjelesne masti. Prosječna osoba će trebati energetski manjak od najmanje 27 do 32 kilodžula (kJ) da izgubi jedan gram tjelesne težine. Kilodžul je jednak 1000 kalorija.

Ako trčite 35 minuta 10 kilometara na sat (km/h) na traci za trčanje, potrošit ćete oko 1.500 kJ i izgubit ćete oko 50 grama u jednoj sesiji. No, radeći ovo pet puta tjedno tijekom godine znači da ćete izgubiti više od 12 kg.

Međutim, ako ne izgubite na težini nakon godinu dana, znači da radite nešto loše?

(1) Jedete li previše?

Prema analizi, neki ljudi često posežu za hranom kao “nagrada” nakon vježbanja. Iako nije loše da smanjite prehranu, trebate se pobrinuti da se ne prejedate, tako da vaš trud vježbanja ne ode u vjetar.

(2) Jeste li manje fizički aktivni ?

Kada završite sa svojom vježbom u teretani, da li se pretvarate kod kuće u “krumpir na kauču”? Također se naziva hipoteza “statičke aktivnosti”. Neaktivnost je povezana sa “idejom da imamo zadanu vrijednost za potrošnju energije kao što je zadana vrijednost na termostatu”. Kada “povećamo fizičku aktivnost u jednoj domeni, onda u drugoj postoji automatska kompenzacija.”

(3) Je li vaša stopa metabolizma smanjena?

Kada gubite na težini, smanjuje se i stopa metabolizma, ili stopa kojom trošite energiju kada ništa ne radite. To jednostavno znači da izgarate manje energije.

Jedan učinkovit način za rješavanje ovog problema je gubitak težine kroz redovitu vježbu. Za razliku od dijete, kada gubite težinu kroz vježbu općenito možete održavati stopu metabolizma na visokoj razini.

(4) Dobivate li mišiće ?

To vam je moglo proći nezapaženo, ali čak i ako niste izgubili težinu, mogli biste dobiti mišiće. Znači, izgubili ste masno tkivo i zamijenili ga masnom masom.

Razmotrite ovo: Jedan kilogram masti zauzima više prostora u vašem tijelu, poput 1,1 litre, od jednog kilograma tjelesnih mišića, odnosno 0,9 litara.

Ako želite tehničko objašnjenje, ako mast bude potpuno zamijenjene mišićima, u razdoblju oko 12 godina možete izgubiti najmanje 2.6 kg tjelesne masti i istodobno steći oko 2.6 kg mase bez masti, odnosno mišića.

Iako to nije uvijek slučaj, najmanje 75 posto težine koju izgubite bit će sastavljeno od masnoća dok će ostatak biti mišići. Možete postići bolje rezultate ako uključite trening s utezima u svom fitness program.

Znanost o gubitku težine

Na temelju podataka iz jedne analize prethodnih studija, trening snage, koji uključuje utege ili vlastitu tjelesnu težinu, može povećati masu bez masti (mišiće) za najmanje dva kilograma kod muškaraca s prekomjernom težinom i oko jedan kilogram kod žena. Međutim, njihova tjelesna masa je ostala ista.

Jedan od načina testiranja gubitka masti i dobivanja mase bez masnoća je jednostavno mjerenje opsega vašeg struka. Ako je vaš struk manji čak i ako vaša težina ostaje ista, vi ste izgubili mast i dobili mišiće.

Sljedeći put kada budete zabrinuti jer ste prestali gubiti na težini iako se trudite, razmotrite gore navedene čimbenike. Jedite zdravo i ostanite aktivni, tako da možete biti korak bliže postizanju idealne težine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,