Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZRAEL DONIO ZAKON KOJI ZABRANJUJE SNIMANJE NJIHOVE VOJSKE – kazna je 5 godina robije! To pokazuje koliko je kriva njihova okupacija

IZRAEL DONIO ZAKON KOJI ZABRANJUJE SNIMANJE NJIHOVE VOJSKE – kazna je 5 godina robije! To pokazuje koliko je kriva njihova okupacija

vojnik-izraelPredložena zabrana snimanja vojnika IDF-a je “apsurdna” i znači “kraj demokracije”, izjavili su stručnjaci, dodajući kako slike koje pokazuju zlostavljanje izraelskih vojnika pokazuju “kako je moralno korozivna postala okupacija”

Prijedlog zakona, kojeg lobira izraelska desničarska stranka, navodi da će svatko tko “snima, fotografira i/ili snima zvuk vojnika tijekom njihovih dužnosti, s namjerom da potkopava duh vojnika IDF-a i stanovnika Izraela, može biti kažnjen zatvorom u trajanju od pet godina” – izjavili su izraelski mediji.

Nacrt zakona optužuje skupine za ljudska prava, uključujući B’Tselem, Machsom Watch Women i Breaking the Silence, koji je opetovano snimali zlostavljanja od strane izraelskih vojnika, čekajući bilo kakvu aktivnost IDF-a “koja se može predstavljati u pristranom i tendencioznom obliku”.

“Ovo je apsurdno populističko zakonodavstvo, te treba ograničiti i zabraniti slobodu govora i slobodu prosvjeda u Izraelu, što je suprotno načelu temelja zemlje” – rekao je Brian Reeves, direktor razvoja i vanjskih odnosa u grupi PeaceNowIsrael, za RT.

Prema Reevesovim riječima, ovi videozapisi često “osvjetljavaju aspekte sukoba” koji se možda neće “odigrati” u javnoj raspravi u Izraelu.

“Ovi videozapisi doveli su do izražaja ponašanje IDF-a koje bi trebalo biti ispravljeno i također donosi na televizore slike o tome kako je moralno korozivna ova okupacija postala za sve nas” – dodao je.

Aktivnosti skupine za ljudska prava B’Tselem, koja je prva objavila krvavi video IDF-ovog vojnika Elor Azarije koji “dovršava” ozlijeđenog i nepokretnog palestinskog čovjeka, također može biti zabranjena temeljem predloženog zakona.

Video snimljen 2016. godine izazvao je osudu u cijelom svijetu i dovodio u pitanje etički kodeks izraelske vojske.

“Kada ne dozvolite ljudima da fotografiraju vojnike … zaustaite slobodu tiska i govora. Zatim krenete zabranjivati snimanje i fotografiranje policajaca. To je kraj demokracije” – izjavio je Moshe “Mossi” Raz, član Knesseta za lijevu stranu Meretzove političke stranke.

Raz vjeruje da je slučaj Azarije vjerojatno bio razlog zašto političari pokušavaju donijeti zakon. “Zbog tog filma, odveden je na sud i strpan je u zatvor. Bez toga, nema šanse da bi se uhićenje i zatvor mogao dogoditi” – izjavio je.

Prema Razu, takvi su videozapisi važni kada je u pitanju istraga o mogućim povredama ljudskih prava od strane izraelske vojske IDF-a. Desničarski političari koji stoje iza zakona smatraju da su vojnici “sveci i ne mogu pogriješiti ili otići na sud” – dodao je.

Prijedlog zakona, zbog svjetske osude izraelskog nasilja nad Palestincima na „Velikom maršu povratka” u kojem je ubijeno 119 Palestinaca, je osudila i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO).

Ako IDF-ove postrojbe nemaju ništa za sakriti, “nema štetu u dokumentiranju njihovih postupaka protiv Palestinaca” – piše u izjavi PLO-a.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,