Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘Kamo god Amerika dođe, terorizam raste’: Iranski predsjednik Rouhani kaže da su SAD ‘pristalice terorizma’ zbog sankcija i bombardiranja Sirije

‘Kamo god Amerika dođe, terorizam raste’: Iranski predsjednik Rouhani kaže da su SAD ‘pristalice terorizma’ zbog sankcija i bombardiranja Sirije

hani-iranIranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da su Sjedinjene Države poticale terorizam na Bliskom Istoku, provodeći američku politiku za širenje haosa i radikalizma u cijeloj regiji

U intervjuu koji je vodio u utorak navečer, Rouhani je odbacio svaku ideju da je Iran u „fanatičnoj“ potrazi za nuklearnim oružjem – kao što je njegov američki kolega tvrdio u govoru ranije tog dana – i izjavio je da je Washington umjesto toga glavni problem na Bliskom istoku.

“Danas je Amerika, nažalost, pristalica terorizma u našoj regiji – i kamo god Amerika ide, terorizam se širio u poput epidemije” – rekao je Rouhani, ukazujući na američku intervenciju u Siriji kao slučaj.

Zemlja koja je prisutna i leti zračnim prostorom Sirije i bombardira zemlju bez dozvole vlade te države – je Amerika (Sjedinjene Države).

Rouhani je dodao da su američke sankcije Iranu također kvalificirane kao oblik terorizma, ističući njihove loše učinke na zdravstveni sustav zemlje i troškove lijekova. Kazao je da je ublažavanje sankcija i dalje težak preduvjet prije nego što će Teheran čak razmotriti dolazak na stol za razgovore sa Amerikom.

“Ako prestanu sa sankcijama, atmosfera će se promijeniti” – rekao je predsjednik Rouhani.

Unatoč tome što je američki predsjednik Donald Trump pokazao želju da okonča američku vojnu prisutnost u Siriji, Washington nastavlja tamo provoditi izričite operacije protiv želje njihove vlade.

Godinama je pod upravom Baracka Obame, SAD također davao stotine milijuna dolara oružja i druge pomoći pobunjeničkoj oporbi u Siriji, poplavivši zemlju oružjem i produživši krvavi sukob.

Američko miješanje u drugim dijelovima svijeta – od Sjeverne Afrike do Srednje Azije – također je pomoglo u ostvarenju poplava nasilja i ekstremizma.

Nakon gotovo dva desetljeća rata u Afganistanu, militantne skupine ondje drže veći teritorij nego ikad prije, izvodeći redovite napade na američke i afganistanske snage.

U međuvremenu u Libiji, posljedica NATO-ove akcije koja je svrgnula vođu Muammar Gadafija 2011. godine, i dalje drži zemlju u kaosu.

Napetosti između Washingtona i Teherana sve više rastu od prošle godine, kada je predsjednik Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i svjetskih sila, i ponovno nametnuo ukinute sankcije gospodarstvu te zemlje.

Brojni incidenti oko Perzijskog zaljeva – uključujući „sabotaže“ na tankere, rušenje američkog špijunskog bespilotnog zrakoplova i napadi na saudijsku naftnu infrastrukturu – bili su pripisani Iranu, održavajući američko neprijateljstvo na visokoj poziciji.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,