Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » POTREBNO VAM JE SAMO 16 SEKUNDI: Zašto bi meditacija trebala postati dio vaše svakodnevne rutine

POTREBNO VAM JE SAMO 16 SEKUNDI: Zašto bi meditacija trebala postati dio vaše svakodnevne rutine

meditacija-posaoTražite način da se riješite stresa i da se opustite? Pokušajte razmisliti o meditaciji

Ona koristi tijelo i um kako bi postigli mir, fokus i opuštanje. Mnogo je ljudi to prakticiralo kako bi se nosili sa svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju i može pomoći ljudima u upravljanju određenim mentalnim i fizičkim zdravstvenim problemima.

“Mi radimo više poslova odjednom, uključujemo se u mnoge, mnoge aktivnosti i meditacija je prekrasan način da usredotočimo pažnju na to kako stvarno proživljavamo ovaj svijet i … da se koncentriramo na ono što je važno u našem životu” – rekla je dr. Emmeline Edwards, direktor Odjela za ekstramuralna istraživanja u Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje.

Jedan od velikih razloga za prakticiranje meditacije je to što je vrlo jednostavna. Osim toga, ne postoji pogrešan način u tome. Sve dok ste na mirnom i tihom mjestu, u udobnom položaju, ostanite usredotočeni i nemojte se obazirati na nikakva ometanja.

Također možete eksperimentirati s njom jer ona nije “jedinstvena za svaku osobu”. Možete izmijeniti način na koji meditirate, uklopiti svoje postavke za sve vaše potrebe. Možete ju vježbati za vrijeme kada stojite, hodate, sjedite ili ležite – bez obzira na to što želite.

“Vrlo je korisno pronaći mirnu lokaciju sa što manje smetnji kako biste se mogli isključiti” – dodao je Edwards.

Budući da se to može učiniti i kod kuće, idealno je da ju prakticira svakodnevno. Konzistentnost je neophodna za prakticiranje meditacije.

Započnite pronalaženjem načina da uključite čak i malo pomnog razmišljanja u vašu rutinu koliko god često možete.

Iako je bolje omogućiti više vremena meditaciji, prakticirajući i samo nekoliko minuta svaki dan može vam pomoći da ga ublažite u svoju stresnu dnevnu rutinu.

Postoje i razni načini pristupa ovoj praksi. Neki se usredotočuju na vrijednosti poput ljubaznosti, dok su drugi usredotočeni na zdravstvene probleme, poput smanjenja stresa ili se bave nesanicom. Drugi korisnici također mogu upotrebljavati aplikaciju za praćenje meditacije, iako nije nužno potrebno za vježbanje.

Meditacija svjesnosti nije općeniti lijek za bolest, ali to je način da vam pomogne nositi se sa svakodnevnim stresorima. Osim toga, može vam pružiti snagu za suočavanje sa izazovima i sa nastavkom prakticiranja svojih navika.

Meditaciju mogu također prakticirati djeca. Može im pomoći da nauče kako stupiti u kontakt s njihovim osjećajima i kako ostati usredotočeni. Možete prakticirati meditaciju s njima nekoliko minuta svaki dan, nakon škole ili prije spavanja.

Meditacija od 16 sekundi za početnike

Stres na normalnim razinama je u redu, ali previše stresa može biti previše za vaše zdravlje. Ako se počne nagomilavati, meditacija vam može pomoći da se smirite i utonete u sadašnji trenutak.

Evo vodiča za kratku meditaciju za početnike:

1. Odredite tko ili što vam uzrokuje stres i razmišljajte o tome.
2. Zatvorite oči.
3. Polagano i duboko udahnite.
4. Zamislite da zrak ulazi kroz usta, niz grlo i u trbuh. Zamislite ga tamo i osjetite ga.
5. Zadržite dah četiri sekunde i osjetite mir između.
6. Izdahnite i zamislite kako se vraća i izlazi kroz nos.
7. Gledajte kako nestaje u zraku i otapa se u atmosferi.

To može biti jednostavno i lako, ali je korisno. Meditacija ne mora biti komplicirana. Zapravo, trebat će vam samo nekoliko sekundi u vašem danu. Sve dok to iskreno i istinski činite, doživjet ćete njezin blagotvorni učinak.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,