Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FARMACEUTSKA INDUSTRIJA sada ‘posjeduje’ i kontrolira gotovo sav novac koji se ‘donira’ za istraživanja na medicinskim fakultetima

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA sada ‘posjeduje’ i kontrolira gotovo sav novac koji se ‘donira’ za istraživanja na medicinskim fakultetima

lijecnik-dolarFarmaceutska industrija je u prošlosti bila kritizirana zbog pokušaja kupnje i utjecaja na medicinske stručnjake poput liječnika

Ali danas, kada se to podmićivanje može jako teško sakriti, ona je pronašla još podmuklije sredstvo: financiranje medicinskih istraživanja na sveučilišnoj razini.

Zašto potrošiti sve to vrijeme i napore pokušavajući uvjeriti zdravstveni establišment, kada mogu osvojiti strahopoštovanje mladih stručnjaka? Utjecaj Farmaceutske industrije na sveučilišna medicinska istraživanja jednostavno se ne može zanemariti – pogotovo kada ih oni najviše financiraju.

Kao što je nedavno otkrio Daily Sheeple, financiranje sveučilišnih istraživanja od strane farmeceutske industrije je u porastu posljednjih 30-ak godina.

Od 1980-ih do danas, farmacija je osigurala više sredstava za istraživanja na institutima nego što je to dao Nacionalni institut za zdravlje (NIH). Natrag u 2011. godini, farmaceutska industrija je premašila NIH u financiranju medicinskih istraživanja za osam milijardi dolara.

Farmaceutska industrija osigurava svoju budućnost utječući na mlade

Financiranje istraživanja medicinskih škola daje farmaceutskoj industriji više mogućnosti ne samo da utječe na ishod navedenih istraživanja, već i da utječe i na stavove studenata.

Studija iz 2011. godine pokazala je da studenti koji imaju više interakcija sa farmeceutskom industrijom, imaju bolje poglede na tu industriju. Kao što su istraživači iz Harvarda napisali u svom zaključku:

Dodiplomsko medicinsko obrazovanje pruža značajan kontakt sa farmaceutskim marketingom, a opseg takvog kontakta povezan je s pozitivnim stavovima o marketingu i skepticizmu o negativnim implikacijama tih interakcija.

Drugim riječima, što više studenata medicine ima kontakt sa farmaceutskom industrijom, to je vjerojatnije da će tu industriju vidjeti u pozitivnom svjetlu.

A možda je još važnije da je manje vjerojatno da vjeruju da će ih industrija pokvariti i korumpirati. Ovaj pojam potkrepljuju podaci ankete, koja je pokazala neke uznemirujuće rezultate.

Studenti su pretežno priznali da vjeruju da su istraživanja i materijali farmaceutske industrije vjerojatno pristrani.

Međutim, ovo uvjerenje nije ih spriječilo da također priznaju da su informacije koje pružaju farmaceutske kompanije i njegovi glasnogovornici “vrijedan dio njihova obrazovanja”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,