Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVIJET SE NAPOKON BUDI! Turska povukla veleposlanike iz SAD-a i Izraela nakon što je više od 50 Palestinaca ubijeno u ‘genocidu’ u Gazi

SVIJET SE NAPOKON BUDI! Turska povukla veleposlanike iz SAD-a i Izraela nakon što je više od 50 Palestinaca ubijeno u ‘genocidu’ u Gazi

prosvjed-turska“Izrael provodi državni teror. Izrael je teroristička država” – rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu u govoru kojeg je emitirala državna televizija

Ankara je opozvala svoje veleposlanike kako iz Washingtona tako i od Tel Aviva “na konzultacije”, potvrdila je turska vlada, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio nasilna ubojstva u Gazi kao “genocid”

Turska vlada također je u ponedjeljak proglasila tri dana žalovanja zbog više od 50 poginulih palestinaca na granici Izraela i Gaze.

Izraelske snage sigurnosti otvorile su vatru po prosvjednicima koji su se okupili duž granične ograde kako bi prosvjedovali zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Izrael provodi državni teror. Izrael je teroristička država” – rekao je Erdogan turskim studentima u Londonu u govoru kojeg je emitirala državna televizija.

“Ono što Izrael čini jest genocid. Osuđujem ovu humanitarnu dramu i genocid, bez obzira s koje strane dolazi, Izrael ili Amerika”.

“Turska će na to grubo reagirati” – doda Erdogan.

Ankara je osudila “masakr” Palestinaca kojeg provode izraelske snage sigurnosti, dodajući kako regionalni i globalni mir i stabilnost neće postojati sve dok se ne postigne trajno pravedno rješenje palestinskog pitanja.

“Snažno osuđujemo odluku američke administracije da premjeste svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, kršenje međunarodnog prava i svih relevantnih Rezolucija UN-a. Ponavljamo da je ova akcija legalno ništavna” – izjavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Turska je također pozvala na hitan sastanak Organizacije islamske suradnje u petak zbog ubojstava u Gazi, izjavio je zamjenik premijera Bekir Bozdag Agenciji Anadolu.

Stotine prosvjednika okupilo se u ponedjeljak u Istanbulu, izvikivajući slogane koji osuđuju Izrael.

Ranije tijekom dana, Južna Afrika je također povukla svojeg veleposlanika iz Izraela nakon vijesti o ubojstvima u Gazi.

Brojne druge vlade osudile su akcije Izraela u Gazi i odluku SAD-a da premjeste svoje veleposlanstvo u Jeruzalem.

“Francuska ponovno poziva izraelske vlasti da razmisli i suzdrži se od korištenju sile koja mora biti strogo proporcionalna” – rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, dodajući kako je odluka SAD-a “prekršila međunarodni zakon”.

Velika Britanija “ostaje čvrsto predana dvostrukom rješenju u svezi sa Jeruzalemom kao zajedničkim glavnim gradom” – izjavio je glasnogovornik premijerke Therese May. “Potičemo smirenost i suzdržanost kako bismo izbjegli destruktivne radnje za mirovne napore”.

Moskva je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa za premještanje veleposlanstva u Jeruzalem.

“Međunarodne rezolucije kažu da se status Jeruzalema – jedno od najvažnijih pitanja cijelog mirovnog procesa – mora riješiti u izravnim pregovorima između Izraela i Palestine” – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,