Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NEMOJTE SE ZNOJITI NA ISPITU: Još jedna studija potvrdila da pomnost smanjuje stres

NEMOJTE SE ZNOJITI NA ISPITU: Još jedna studija potvrdila da pomnost smanjuje stres

ljut-covjekŽivljenje u trenutku (ovdje i sada) smanjuje stres kod učenika tijekom ispitnih rokova, pokazala je studija koja je objavljena u časopisu The Lancet

Studija je također pokazala da budistička meditacija pojačava ukupnu dobrobit učenika. Ovaj stari oblik meditacije je preporučen od strane Nacionalne zdravstvene službe kako bi se ljudi osjećali bolje.

Življenje u trenutku ili pomnost – je stanje aktivne, otvorene, namjerne pažnje usmjerene na sadašnjost. Postajući pomnim, shvaćate da vi niste svoje misli, te postajete promatrač svojih misli iz trenutka u trenutak bez da ih osuđujete.

Savjetovanje na sveučilištu je poraslo za 50 posto od 2010. do 2015. godine u nekim dijelovima Velike Britanije, zbog toga jer studenati više pate od mentalnih zdravstvenih problema.

„Studenti koji su prakticirali pomnost su imali niže reuzltate stresa za vrijeme ispita, što sugerira da pomnost pomaže izgraditi elastičnost misli protiv stresa”, rekao je glavna autorica istraživanja dr Julieta Galante.

Zapravo, pozitivni učinci se mogu detektirati u roku od samo osam tjedana na tečaju pomnosti, rekli su istraživači.

Autor studije Peter Jones na Sveučilištu u Cambridgeu je dodao: „Dokazi pokazuju da trening pomnosti može pomoći ljudima da se nose sa akumuliranim stresom. Dok ove benificije mogu biti slične nekim drugim preventivnim metodama, pomnost može biti korisna kao dodatak sveučilišnim savjetodavnim uslugama.

U svezi razvoja, studija koja je objavljena u listopadu 2017. godine pokazala je da sudjelovanje u vježbama pomnosti ublažava napetost za čak 51 posto, poboljšavanjem regije mozga koja reagira na pozornost, suosjećanje i funkciju.

„Empatija, suosjećanja i vaša perspektiva su ključni elementi za uspješne socijalne interakcije, rješavanje sukoba i suradnje, ti rezultati su vrlo relevantni”, rekla je glavna autorica prof. Tania Singer iz Instituta Max Planck za ljudske kognitivne znanosti u Njemačkoj.

#Ranija studija je doprinijela zaključku da pomnost smanjuje stres

Desetak znanstvenih dokaza iz različitih sveučilišta – uključujući i sveučilišta u Massachusettsu i Sveučilište Oxford – pokazala su da pomnost, ne samo da smanjuje javljanje stresa, već i uspostavlja osjećaj elastičnosti, tako da budući stresori jedva imaju traga na tjelesnu dobrobit.

Prema tim istraživanjima, uz pomoć pomnosti puno bolje razmišljuamo prije nego reagiramo, čime sprječavamo izvršenje impulzivnih poteza i omogućava vam luksuz da možete izabrati informirani izbor. Ona također pomaže u boljem razumijevanju svojeg tijela i kako se opustiti i dobiti energiju.

Biti svjestan također može pomoći da postanete osjetljivije na potrebe vašeg tijela, pomaže vam da saznate postoji li možda neki problem svojstven sa vašim i kako to na vrijeme riješiti, studije su pokazale.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,