Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » AMERIČKI PSI RATA NA KOLJENIMA: Pjongjang i Seul održali ‘ozbiljne i iskrene’ mirovne pregovore na visokoj razini

AMERIČKI PSI RATA NA KOLJENIMA: Pjongjang i Seul održali ‘ozbiljne i iskrene’ mirovne pregovore na visokoj razini

koreja-razgovoriOptimizam je visok u prvom korejskom međudržavnom razgovoru u dvije godine, koji je započeo u utorak, a u kojeg je glavno sjevernokorejsko izaslanstvo proglasilo „ozbiljnim i iskrenim”, te će imati „vrijedne” rezultate

„Danas će Sjeverna i Južna Koreja sudjelovati u razgovorima sa ozbiljnim i iskrenim stavom”, reka o je Ri Sin Gwon, predsjednik Odbora za mirno ujedinjenja zemlje.

Ri, koji vodi 5-člani pregovarački tim Sjeverne Koreje, rukovao se sa svojim južnokorejskim kolegom, ministrom ujedinjenja Cho Myoung-gyom na početku razgovora, kazavši kako se nada „vrijednim” rezultatima.

Tijekom njihove rasprave, Seoul je predložio oživljavanje vojnih razgovora s Pjongjangom, koji će uključivati angažman u svezi kritičkih pitanja oko denuklearizacije, izvijestio je Yonhap.

Južna Koreja je također predložila sazivanje ponovnog sastanka ujedinjenja sljedećeg mjeseca za razdvojene obitelji iz Korejskog rata.

„Sjeverna Koreja je rekla da je spremna napraviti današnji razgovor plodonosnim, sa bezbroj mogućnosti”, rekao je južnokorejski zamjenik ministra Ujedinjenja Chun Hae-sung.

Cho je također rekao da će Sjeverna Koreja poslati sportaše i „visoke” službenike kao dio svoje delegacije u Pyeongchang na Zimske olimpijske igre 2018., te je predložio da članovi izaslanstva dviju zemalja marširaju zajedno na svečanom otvaranju.

Sjevernokorejska taekwondo momčad, zajedno s pjevačima i plesačima, također će sudjelovati, u skladu sa južnokorejskom novinskom agencijom Yonhap.

Uoči razgovora, Cho je rekao kako se nada da će pojedine delegacije biti u mogućnosti da se Olimpijske igre i Paraolimpijade pretvore sljedeći mjesec u „festival mira” i da će sastanak u korejskoj demilitariziranoj zoni poslužiti kao „prvi korak” ka zatopljenju odnosa.

Južnokorejska glavna delegacija nije dala nikakve detalje, ali je rekla da delegati „neće biti u žurbi” i da će se razgovori nastaviti „na miran način”.

Seoul će razmotriti privremeno ukidanje sankcija Pjongjangu kako bi Sjeverna Koreja mogla posjetiti Zimske olimpijske igre u veljači, rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih Roh Kyu-deok na tiskovnoj konferenciji.

Južna Koreja je zabranila sjevernokorejskim dužnosnicima ulazak u zemlju kao odgovor na nedavne testove balističkih projektila.

U ponedjeljak je potpredsjednik SAD-a Mike Pence rekao da će Donald Trump omogućiti razgovore između SAD-a i Sjeverne Koreje.

„Predsjednik Trump je proveo neviđeni ekonomski i diplomatski pritisak na Sjevernu Koreju”, rekao je on. „I da Sjeverna Koreja doslovno mora biti spremna, sjesti s Južnom Korejom – i pričati samo na temu Olimpijskih igara, te mislim da je to izravna posljedica pritiska kojeg je predsjednik Trump izvršio na Sjevernu Koreju„ – rekao je Pence u intervjuu za Radio America.

Seul je pozdravio inicijativu, predlažući konkretnu ponudu za razgovore koji su naknadno dogovoreni sa Pjongjangom.

Odluka da se ponovno aktivira diplomatski telefon nakon sastanka dolazi nakon što je Washington pristao odgoditi zajedničku vojnu vježbu sa Seulom nakon što je južnokorejski predsjednik Moon Jae-u pozvao Donald Trumpa da odgodi vježbe do kraja Olimpijskih igara.

SAD u međuvremenu dovodi u sumnju motive Pjongjanga i ukupnu svrhu razgovora, a glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kaže da sjevernokorejskom vođi ne treba vjerovati jer navodno pokušava „napraviti jaz” između SAD-a i Južna Koreja tijekom razgovora.

Dok Washingtonu nije dano mjesto za stolom pregovora, to nije zaustavilo vođu SAD-a da sebi pripiše uspjeh za organiziranje razgovora, za kojeg je kazao kako je omogućen samo zbog „tvrdog stava” Amerike prema Sjevernoj Koreji.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,