Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Što krije Obamin ‘BRAIN’ projekt – kontrola uma na daljinu i pretvaranje građana u stado ovaca

Što krije Obamin ‘BRAIN’ projekt – kontrola uma na daljinu i pretvaranje građana u stado ovaca

projekt-Mozak-ObamaNaslovljen ‘Projekt mapiranja moždane aktivnosti i izazov funkcionalne konektomike’ podcrtava da će ova strategija u budućnosti omogućiti ‘razvijanje tehnika za bežično i neinvazivno iščitavanje neuronskih aktivnosti građana’.

Ključno je izdvojiti i navod kako ovakav pristup ‘neće biti invazivan’ već će ‘samo omogućiti restoraciju moždanih aktivnosti u normalu’. Jedino je pitanje tko će tu ‘normalu’ definirati.

Obamina objava o planu ‘pokretanja revolucije u ljudskom poimanju i shvaćanju uma i mozga’ za koji će utrošiti oko 100 milijuna dolara, obišao je svjetske medije. Projekt simbolično nazvan BRAIN (‘Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies’ – Istraživanje mozga putem naprednih i inovativnih neurotehnologija) bit će zajednička djelatnost Nacionalnog instituta za zdravlje, Nacionalne udruge za znanost i, znakovito, DARPA-e (Agencije za napredna istraživanja i projekte obrane). Ovo je nakon dugih godina fokusa na ratove prvi znanstveni projekt za koji jedan američki predsjednik smatra kako će biti ‘veliki izazov za administraciju’, prenosi Infowars.

‘Plemenite’ ideje pod velom tajne

‘Zamislite da nema niti jedne obitelji koja je primorana bespomoćno gledati svoje voljene kako polako nestaju zbog Parkinsona ili se bore s epilepsijom. Zamislite da možemo ispraviti teške moždane ozljede ili PTSP-a ratnih vojnih veterana? Zamislite da netko s umjetnim udom svira piano ili igra košarku? Što bi se dogodilo kada bi računala mogla putem naših misli odgovoriti na ove probleme pri čemu bi i milijuni Amerikanaca dobili nove poslove u ovom polju’, dramatično je izjavio Obama.

Kada se ovakvim pristupom ulazi u znanstvene projekte, onda je jasno da postoji neka druga pozadina događanja koja možebitno donosi ili profit ili nekakvu drugačiju korist. Zanimljivo je da Obama nije pojasnio što u svemu radi DARPA, kontroverzna vojna agencija čiji rad karakterizira veo tajnosti. Na svojoj web stranici su pokušali pojasniti svoje učešće s prilično nedefeniranim odgovorom – ‘Bolje poznavanje ljudskog mozga pomaže nacionalnoj sigurnosti’.

DARPA preuzela cijeli projekt

DARPA dalje pojašnjava što misli pod tim navodom: ‘DARPA ima namjeru istražiti dva ključna polja za daljnje razumijevanje mozga. Novi alati su potrebni radi mjerenja i analize električnih signala i biomolekularne dinamike vezane uz funkcije mozga. Znanstvenici će također istražiti, izvući i modelirati čitav niz moždanih funkcija proučavajući njegovu nevjerojatnu kompleksnost.’

‘DARPA planira ulaganja u te nove programe da bi se uključila u područja fundamentalnog razumijevanja moždane dinamike i shvatila sve aplikacije prostetike, obnovljive pohrane memorije, ubrzanja oporavka od ozljeda i borbu protiv stresa, kao i proizvodnju osjetnih sustava i analizu ogromne količine podataka pomoću signala i vanjskih sučelja’, zaključuje agencija u ovoj mini-objavi.

Perfidno skeniranje misli građana

Brojni analitičari su se odmah zapitali zašto je ovo istraživanje toliko bitno za nacionalnu sigurnost. Mapiranje mozga bi tako moglo postati samo novi korak u masovnoj kontroli, a čak i da su namjere DARPA-e plemenite, ostat će skrivene i javnosti nepoznate zbog zakona koji takve mogućnosti dozvoljava ovoj agenciji. Nešto bolji uvid u sve pruža članak Lukea Dittricha iz Esquire magazina.

Naslovljen ‘Projekt mapiranja moždane aktivnosti i izazov funkcionalne konektomike’ podcrtava da će ova strategija u budućnosti omogućiti ‘razvijanje tehnika za bežično i neinvazivno iščitavanje neuronskih aktivnosti građana’. Jasno je što ovo u prijevodu zapravo znači – bežičan upad i kontrola misli populacije, što se danas čini putem propagandnih alata i subliminalne tehnologije.

Što znači ‘Restoracija moždanih aktivnosti u normalu’?

Ključno je izdvojiti i navod kako ovakav pristup ‘neće biti invazivan’ već će ‘samo omogućiti restoraciju moždanih aktivnosti u normalu’. Jedino je pitanje tko će tu ‘normalu’ definirati. DARPA će na taj način kontrolirati i nadzirati stanovništvo uz sofisticirane alate i naprednu tehnologiju, i to sve pod velom tajnosti i nacionalne sigurnosti. Kako je DARPA već ranije na Sveučilištu Carnegie Mellon pokrenula program ‘umjetne inteligencije koja će nadzirati i predviđati postupke osoba na javnim površinama’, ovo je način kako iskontrolirati te ‘vizije’.

Konačni cilj bi tako bio prepoznavanje svih navika građana, možebitnih bolesti i potencijalnih ponašanja radi ‘implementacije normalnog obrasca’, što god to značilo. Inicijativa BRAIN tako skriva iznimno perfidne i nimalo altruističke zamisli, kakvim ih prezentiraju svi ‘mainstream’ mediji. Ukoliko javnost ne želi naletjeti na ovu ‘nagaznu minu’, narednih godinu dana je ključno za pravovremenu reakciju, no sudeći po iskustvima iz prošlosti – ovu inicijativu će biti iznimno teško spriječiti.
 

 

 
 
dnevno.hr, youtube.com/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13288"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,