Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA razotkrila vojne lasere koji uništavaju avion i projektil !

DARPA razotkrila vojne lasere koji uništavaju avion i projektil !

Trenutni vojni laseri su nezgrapne sprave koje  su uglavnom veličine putničkog aviona, dok se predloženo oružje DARPA može smjestiti u tovarni prostor manjeg kamiona.

DARPA razotkriva prijenosni laser u obliku oružja, HELLADS, koji se čini ko da je iz SF filmova. Novi laserski program, kreiran od strane Sistema Generalne Atomske Aeronautike (General Atomics Aeronautical Systems), uz pomoć vlastitog sistema napajanja baterijama, će pomoći mijenjanju načina na koji će američka vojska voditi buduće ratove.

 

Trenutni vojni laseri su nezgrapne sprave koje  su uglavnom veličine putničkog aviona, dok se predloženo oružje DARPA može smjestiti u tovarni prostor manjeg kamiona. Jačine od 150 kilovata, čvrsto lasersko oružje je dovoljno velike snage da sruši DRONOVE ili druge zračne mete; prototip se očekuje krajem 2012. godine.

HELLADS kratica označava Visoko Energetski Tekući Laserski Područni Obrambeni Sistem (eng. High Energy Liquid Laser Area Defense System). Otkada laserske zrake rade na brzini svjetlosti, efektivno je nemoguće da zračne mete izbjegnu takvu vrstu oružja. Uporaba laserskih zraka protiv ciljeva na zemlji je kompliciranije jer linija obzora spriječava ciljanje, ali miniturizacija laserske tehnologije, čini ih perfektnima protiv zračnih i pomorskih ciljeva. Demonstracija lasera za DARPA će biti prvi 150-kilovatni laser takve vrste. DARPA planira upotrijebiti prototipove protiv raketa i meta na testnom području White Sands Missile Range (Testno područje Bijelog Pijeska) u ranoj 2013. godini, ovo će uključivati testiranje protiv raketa, minobacača, i projektila zemlja-zrak.

Velika prednost ovog oružja je snaga samog lasera i njegova prenosivost. Napravljena je recenzija koja je pokazala sa su prijašnji vojni laseri bili puno jači , ali su bili veličine manjeg mlažnjaka za prijevoz putnika. Veličina im je stvarala očite probleme na bojištu i u zračnoj uporabi. Ovaj novi laser jačine 150 kilovata je dovoljno snažan da uništi avion. Prijašnji laseri su bili primarno usmjereni da bi zaslijepili pilote, sa svojim zrakama, prije nego bi uništavali sam zrakoplov. Za SAD Zračne Snage (eng. Air Force),  ultimativni cilj je da se bombarderi UAV-a opreme sa HELLADS laserskim oružjem.

Doduše, SAD nije jedina nacija koja razvija lasersko oružje.Izraelska vlada i dobavljači američke obrane su potiho radili godinama na Nautilus laserskom sistemu, i dali su državi “obranu topa koji se koristi zrakama”. Rusija je radila na zračnom vojnom laseru od 2010. godine, i Indija je isto tako razvijala svoj laserski oružani sistem.

Dok ideja vojnih lasera, smrtonosnih zraka, i laserskih topova ohrabljuje sve vrste budućih fantazija, postojati će velika ograničenja u tim oružjima. Usprkos činjenici da DARPA laser može uništiti avion, snaga laserske zrake je uvelike oslabljena od strane oblaka, magle i oblaka prašine – to je ono što može limitirati zemljanu uporabu lasera u ratnim zonama. Prodaja i kupnja pištolja je OUT, kupnja lasera je IN.
 

 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=7653"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,