Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA razotkrila vojne lasere koji uni┼ítavaju avion i projektil !

DARPA razotkrila vojne lasere koji uništavaju avion i projektil !

Trenutni vojni laseri su nezgrapne sprave koje  su uglavnom veli─Źine putni─Źkog aviona, dok se predlo┼żeno oru┼żje DARPA mo┼że smjestiti u tovarni prostor manjeg kamiona.

DARPA razotkriva prijenosni laser u obliku oru┼żja, HELLADS, koji se ─Źini ko da je iz SF filmova. Novi laserski program, kreiran od strane Sistema Generalne Atomske Aeronautike (General Atomics Aeronautical Systems), uz pomo─ç vlastitog sistema napajanja baterijama, ─çe pomo─çi mijenjanju na─Źina na koji ─çe ameri─Źka vojska voditi budu─çe ratove.

 

Trenutni vojni laseri su nezgrapne sprave koje┬á su uglavnom veli─Źine putni─Źkog aviona, dok se predlo┼żeno oru┼żje DARPA mo┼że smjestiti u tovarni prostor manjeg kamiona. Ja─Źine od 150 kilovata, ─Źvrsto lasersko oru┼żje je dovoljno velike snage da sru┼íi DRONOVE ili druge zra─Źne mete; prototip se o─Źekuje krajem 2012. godine.

HELLADS kratica ozna─Źava Visoko Energetski Teku─çi Laserski Podru─Źni Obrambeni Sistem (eng. High Energy Liquid Laser Area Defense System). Otkada laserske zrake rade na brzini svjetlosti, efektivno je nemogu─çe da zra─Źne mete izbjegnu takvu vrstu oru┼żja. Uporaba laserskih zraka protiv ciljeva na zemlji je kompliciranije jer linija obzora sprije─Źava ciljanje, ali miniturizacija laserske tehnologije, ─Źini ih perfektnima protiv zra─Źnih i pomorskih ciljeva. Demonstracija lasera za DARPA ─çe biti prvi 150-kilovatni laser takve vrste. DARPA planira upotrijebiti prototipove protiv raketa i meta na testnom podru─Źju White Sands Missile Range (Testno podru─Źje Bijelog Pijeska) u ranoj 2013. godini, ovo ─çe uklju─Źivati testiranje protiv raketa, minobaca─Źa, i projektila zemlja-zrak.

Velika prednost ovog oru┼żja je snaga samog lasera i njegova prenosivost. Napravljena je recenzija koja je pokazala sa su prija┼ínji vojni laseri bili puno ja─Źi , ali su bili veli─Źine manjeg mla┼żnjaka za prijevoz putnika. Veli─Źina im je stvarala o─Źite probleme na boji┼ítu i u zra─Źnoj uporabi. Ovaj novi laser ja─Źine 150 kilovata je dovoljno sna┼żan da uni┼íti avion. Prija┼ínji laseri su bili primarno usmjereni da bi zaslijepili pilote, sa svojim zrakama, prije nego bi uni┼ítavali sam zrakoplov. Za SAD Zra─Źne Snage (eng. Air Force),┬á ultimativni cilj je da se bombarderi UAV-a opreme sa HELLADS laserskim oru┼żjem.

Dodu┼íe, SAD nije jedina nacija koja razvija lasersko oru┼żje.Izraelska vlada i dobavlja─Źi ameri─Źke obrane su potiho radili godinama na Nautilus laserskom sistemu, i dali su dr┼żavi “obranu topa koji se koristi zrakama”. Rusija je radila na zra─Źnom vojnom laseru od 2010. godine, i Indija je isto tako razvijala svoj laserski oru┼żani sistem.

Dok ideja vojnih lasera, smrtonosnih zraka, i laserskih topova ohrabljuje sve vrste budu─çih fantazija, postojati ─çe velika ograni─Źenja u tim oru┼żjima. Usprkos ─Źinjenici da DARPA laser mo┼że uni┼ítiti avion, snaga laserske zrake je uvelike oslabljena od strane oblaka, magle i oblaka pra┼íine – to je ono ┼íto mo┼że limitirati zemljanu uporabu lasera u ratnim zonama. Prodaja i kupnja pi┼ítolja je OUT, kupnja lasera je IN.
 

 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=7653"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,