Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA razvija biometrički senzor koji gleda kroz zidove

DARPA razvija biometrički senzor koji gleda kroz zidove

novisvetskiporedak.comDARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency) je agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a.

DARPA je radila na razvoju tehnologija koje su u mnogčemu promjenile odnose u svijetu, uključujući računalne mreže, primjerice ARPANET, koji je prerastao u Internet. DARPA je postavila i osnove Globalnog pozicijskog sustava (GPS-a), razvila umjetnu inteligenciju (AI) i niz drugih modernih tehnologija. DARPA danas ima oko 240 zaposlenih i proračun od približno 2 milijarde dolara. Podjeljena je u 8 sektora.

Od svog osnutka 1958. godine DARPA je radila na razvoju mnogih projekata od kojih su najznačajniji:

ARPANET – računalna mreža, prethodnik Interneta

* prepoznavanje govora
* umjetna inteligencija (AI)
* globalni pozicijski sustav – GPS
* analiziranje signala
* sustav virtualne stvarnosti
* taktički oklopi
* IC senzori za potrebe svemirskog programa
* krstareće rakete
* snažni energetski laseri za protuzračnu obranu
* submikronska elektronika (VLSI)
* automatsko prepoznavanje ciljeva
* mrežne tehnologije
* mikrosateliti

DARPA razvija biometrički senzor koji gleda kroz zidove

Uskoro će FBI i ostale tajne službe znati kako doći do vašeg srca. Ranije ovog mjeseca, istureni-mislioci agencije DARPA objevili su planove za razvijanje nove tehnologije koja će biti u mogućnosti identificirati ljudski život kroz zidove. Program poznat po nazivu “Biometrika-na-daljinu”, će esencijalno kombinirati dva predstojeća projekta Pentagona: “Radarski nišan ” , naprava koja može gledati kroz zidove, i naprava objevljena u LifeReaderu 2009., koja koristi Dopplerov radar da detektira srčane otkucaje.

novisvjetskiporedak.com

Ne mogu vas pratiti ako imate ugrađeno omjetno srce

Iako vojska SAD -a već upotrebljava pregršt tih naprava i tehnologija da “pomogne” vojnicima da vide ljude iza zidova, DARPA misli da ima tu još mjesta za poboljšanja. Većina tehnologija današnjice, na primjer, radi samo na udaljenostima do 8 metara, i nisu jako precizni u gusto naseljenim mjestima.

DARPA želi da na slijedećem projektu proširiti domet iza 10 metara, paralelno sa izoštravanjem fokusa koji će omogućiti penetraciju u deblje građevine i zidove.

Agencija isto tako želi da senzor može identificirati ljudsku osobu koristeći elektrokardijografiju, koja pronalazi električnu srčanu aktivnost.

Prema izvještajima DARPA , ovo bi omogućilo korisnicima senzora da točno odrede do deset ljudi odjednom, što bi jako pomoglo u pronalaženju unesrećenih nakon potresa, tijekom vojnih operacija, ili na slijedećoj zabavi “Širom Zatvorenih Očiju”.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(activistpost/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,