Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DARPA razvija biometri─Źki senzor koji gleda kroz zidove

DARPA razvija biometri─Źki senzor koji gleda kroz zidove

novisvetskiporedak.comDARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency) je agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a.

DARPA je radila na razvoju tehnologija koje su u mnog─Źemu promjenile odnose u svijetu, uklju─Źuju─çi ra─Źunalne mre┼że, primjerice ARPANET, koji je prerastao u Internet. DARPA je postavila i osnove Globalnog pozicijskog sustava (GPS-a), razvila umjetnu inteligenciju (AI) i niz drugih modernih tehnologija. DARPA danas ima oko 240 zaposlenih i prora─Źun od pribli┼żno 2 milijarde dolara. Podjeljena je u 8 sektora.

Od svog osnutka 1958. godine DARPA je radila na razvoju mnogih projekata od kojih su najzna─Źajniji:

ARPANET – ra─Źunalna mre┼ża, prethodnik Interneta

* prepoznavanje govora
* umjetna inteligencija (AI)
* globalni pozicijski sustav – GPS
* analiziranje signala
* sustav virtualne stvarnosti
* takti─Źki oklopi
* IC senzori za potrebe svemirskog programa
* krstare─çe rakete
* sna┼żni energetski laseri za protuzra─Źnu obranu
* submikronska elektronika (VLSI)
* automatsko prepoznavanje ciljeva
* mre┼żne tehnologije
* mikrosateliti

DARPA razvija biometri─Źki senzor koji gleda kroz zidove

Uskoro ─çe FBI i ostale tajne slu┼żbe znati kako do─çi do va┼íeg srca. Ranije ovog mjeseca, istureni-mislioci agencije DARPA objevili su planove za razvijanje nove tehnologije koja ─çe biti u mogu─çnosti identificirati ljudski ┼żivot kroz zidove. Program poznat po nazivu “Biometrika-na-daljinu”, ─çe esencijalno kombinirati dva predstoje─ça projekta Pentagona: “Radarski ni┼ían ” , naprava koja mo┼że gledati kroz zidove, i naprava objevljena u LifeReaderu 2009., koja koristi Dopplerov radar da detektira sr─Źane otkucaje.

novisvjetskiporedak.com

Ne mogu vas pratiti ako imate ugra─Ĺeno omjetno srce

Iako vojska SAD -a ve─ç upotrebljava pregr┼ít tih naprava i tehnologija da “pomogne” vojnicima da vide ljude iza zidova, DARPA misli da ima tu jo┼í mjesta za pobolj┼íanja. Ve─çina tehnologija dana┼ínjice, na primjer, radi samo na udaljenostima do 8 metara, i nisu jako precizni u gusto naseljenim mjestima.

DARPA ┼żeli da na slijede─çem projektu pro┼íiriti domet iza 10 metara, paralelno sa izo┼ítravanjem fokusa koji ─çe omogu─çiti penetraciju u deblje gra─Ĺevine i zidove.

Agencija isto tako ┼żeli da senzor mo┼że identificirati ljudsku osobu koriste─çi elektrokardijografiju, koja pronalazi elektri─Źnu sr─Źanu aktivnost.

Prema izvje┼ítajima DARPA , ovo bi omogu─çilo korisnicima senzora da to─Źno odrede do deset ljudi odjednom, ┼íto bi jako pomoglo u pronala┼żenju unesre─çenih nakon potresa, tijekom vojnih operacija, ili na slijede─çoj zabavi “┼áirom Zatvorenih O─Źiju”.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(activistpost/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,