Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ONO Å TO VAM LIJEÄŒNICI NE ŽELE REĆI: Visoki krvni tlak ne uzrokuje samo konzumiranje soli već i Å¡ećera

ONO ŠTO VAM LIJEČNICI NE ŽELE REĆI: Visoki krvni tlak ne uzrokuje samo konzumiranje soli već i šećera

dol-secerÄŒak i znanstvenici mogu lajati na krivo stablo ponekad. ViÅ¡e od jednog stoljeća, upirali su prstom na sol kao glavni krivac za visoki krvni tlaki ili hipertenziju koja dovodi do oÅ¡tećenja bubrega, moždanog udara i srÄanog udara

Neki su Äak opisali sol kao “jedini najsmrtonosniji sastojak u vaÅ¡oj hrani”. I mnogi lijeÄnici inzistiraju na uklanjanju soli u cijelosti iz prehrane kako bi se smanjio broj sluÄajeva hipertenzije i da bi se spasili životi.

Ali ispostavlja se da sol nije pravi negativac. Zapravo, ograniÄavanje soli u prehrani može povećati vaÅ¡e Å¡anse za razvoj kobnog srÄanog problema, osobito ako sol dolazi iz zdravog izvora.

IstraživaÄi sa Instituta Heart Institute iz Sjeverne Amerike iz Kansas Cityja i Montefiore Medical Center u New Yorku vjeruju da su prednosti ukidanja natrija “diskutabilne” jer je odnos izmeÄ‘u soli i srÄanih bolesti joÅ¡ nejasan.

Meta-analiza neprofitne organizacije Cochrane Collaboration pokazala je da umjerene koliÄine soli ne smanjuje rizik od umiranja ili razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Pravi krivac o kojem se radi kada je rijeÄ o hipertenziji je Å¡ećer, posebice fruktoza i stolni Å¡ećer. Ovo je rezultat velikog istraživanja objavljenog u Äasopisu OpenHeart.

IstraživaÄi su otkrili da dobivanje 25% kalorija iz Å¡ećera može trostruko povećati rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Oni koji dobivaju 10 posto kalorija iz Å¡ećera, s druge strane, nemaju navedeni problem.

Autori istraživanja također su naglasili da se većina soli unosi kroz procesuiranu hranu, koja je također najveći izvor dodatnog šećera.

IstraživaÄi su naveli studije o populaciji i kliniÄka ispitivanja koja su pokazala da Å¡ećer utjeÄe na krvni tlak.

IstraživaÄki tim je objasnio da fruktoza može znaÄajno povećati krvni tlak. Uzimanje viÅ¡e od 74 grama fruktoze dnevno dovodi do 77 posto veće Å¡anse za dobivanje visokog krvnog tlaka iznad 160/100 mm Hg.

Prirodni Å¡ećer u voću i povrću ne može Å¡tetiti. To znaÄi da možete dodati umjerene koliÄine prirodnih zaslaÄ‘ivaÄa poput meda i javorovog sirupa u hranu ako želite poboljÅ¡ati njegov okus, a da ne trpite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Nažalost, potrošnja šećera je prerasla sve granice u modernom društvu.

Prije otprilike 300 godina, prosjeÄna osoba je konzumirala samo nekoliko kilograma Å¡ećera godiÅ¡nje.

Kada preraÄ‘ena hrana i visoko fruktozni kukuruzni sirup u gaziranim pićima doÄ‘e u vaÅ¡u prehranu, prosjeÄna konzumacija Å¡ećera može doći do nevjerojatnih 35 do 70 kilograma godiÅ¡nje.

To je ekvivalentno oko 24 do 47 Äajnih žliÄice Å¡ećera dnevno ili oko 83 grama fruktoze. Danas, oko 13 posto Amerikanaca dobiva najmanje 25 posto ukupnih kalorija iz Å¡ećera.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,