Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » FIZIOLOG OTKRIVA: Evo kako se možete razboliti zbog nezdravog duha u zdravom tijelu

FIZIOLOG OTKRIVA: Evo kako se možete razboliti zbog nezdravog duha u zdravom tijelu

zena-stresKoliko puta vam se desilo da čujete da je tegoba koju osjećate sigurno psihosomatska, da ste to dobili od stresa ili nerviranja. A da li zaista možemo od toga se razboliti?

Još je Hipokrat govorio koliko su naše misli, osjećaji, stavovi, uvjerenja i stanje naše duše važni za stanje bolesti. Njegova medicina, kao i psihosomatika danas, bila je integralna, holistička i temeljila se na tome da svaki fizički i somatski problem ima psihički uzrok.

U zdravom duhu zdravo je tijelo

„Čovek je spoj duha i tijela, pa tako moramo pristupati i liječenju, jer je osnovna greška liječiti bolest ili simptom, koji je obično posljedica, a ne uzrok problema“, kažu stručnjaci.

Tako se iz Hipokratove tvrdnje da je u zdravom tijelu zdrav duh može zaključiti i da je zapravo u zdravom duhu zdravo tijelo, jer se baš u tom nevidljivom dijelu nas kriju uzroci koji se kasnije manifestuju na tjelesnom nivou, kao bolest.

Spoznaja da su duša i tijelo jedno mijenja i naš odnos prema rješavanju problema, pa ne treba čuditi što mnogi liječnici od antike do danas govore kako treba da promijenimo odnos prema svemu što nam se događa jer smo mi odgovorni za svoje misli.

Psihosomatika je kao termin nastao sredinom 20. stoljeća, otprilike u isto vrijeme kad i pojam stresa, koji je reakcija organizma na vanjske promjene, stresore, kao što su otkaz, bolest bliske osobe, emotivni problemi, sve ono što čini život.

Danas je, čini se, stres izvor svega lošeg što nam se događa. Kada on naruši rad našeg živčanog, imunološkog i hormonskog sustava, nastaju kardiovaskularne, maligne, autoimune bolesti, poput reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, astme, alergijskih reakcija, ali i poremećaja duha koji se manifestira kroz depresiju.

Pokazalo se, pritom, da su žene podložnije psihosomatskim poremećajima, ali i da će se prije javiti liječniku za razliku od muškaraca, koji uglavnom čekaju posljednji trenutak.

Bolest nije kraj, ona je upozorenje

„Važno je znati da nije stres ono što nam se dešava, već je to naša reakcija na određene promjene“, i da je veza između duše koja boluje i tijela koje taj bol manifestira oduvijek zagonetka, mada se zna da je naše zdravlje posljedica integralnog funkcioniranja i tog vidljivog i nevidljivog.

Tako neka naizgled manja patnja, koju smo isprva potisnuli, s vremenom se može pokazati kroz neku bolest, pa kažemo da nas je nešto tek kasnije stiglo.

Reakcija na stres je individualna i zavisi od mnogih faktora, ali pokazalo se da na nju utiče genetika, iskustva u ranom detinjstvu, traume i učenje po modelu, odnosno ugledanje na to kako su se roditelji ponašali u stresnim situacijama“, kažu stručnjaci.

Onda možemo postati preosjetljivi, raste napetost, remeti se harmonija u tijelu. Bolest koja uslijedi nije slučajna, ona je upozorenje da nešto u našem životu nije u redu, da nešto trebamo promijeniti.

„Nema neizlječivih bolesti, samo ima neizlječivih pacijenata. Zato je važno makar donekle vratiti tijelo u harmoniju i smanjiti izvor stresa, ljutnje, agresije i mnogi simptomi će nestati. Treba sebe učiniti boljim, onda će sve biti bolje“.

Izdahnite nervozu iz sebe

„Stres izaziva lučenje kortizola, adrenalina, noradrenalina, pa se mijenja ritam disanja, ubrzava se rad srca, jače se luči inzulin da bi se tijelo pripremilo za obranu.

Zato je u takvim situacijama važno duboko udahnuti, ispraviti ramena, prepoznati negativnu emociju i izdahnuti tu nervozu iz sebe. Tako se mogu smanjiti daljnje manifestacije te stresne reakcije“, a stručnjaci predlažu jednostavne, a vrlo efikasne vežbe koje možete raditi u prijevozu, na poslu, kod kuće, najbolje što češće.

Uz to, trebalo bi da svakog jutra u krevetu dva do tri minuta duboko udisati i lagano izdisati, koncentrati se samo na disanje, bez misli o obavezama koje vas čekaju.

A navečer treba isto ponoviti i kroz izdah se pročistiti od svih nagomilanih negativnih doživljaja, oprostiti i sebi i drugima sve ružno što se dogodilo tog dana.
 
(blic.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,