Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » VJENČANJE IZ PAKLA: Bayer napokon kupio Monsanto! Slijedi li novi plan za invaziju na svijet?

VJENČANJE IZ PAKLA: Bayer napokon kupio Monsanto! Slijedi li novi plan za invaziju na svijet?

bayer-monsanto-preuzimanjeNijemci će američku tvrtku platiti oko 66 milijardi dolara

Poslovna vijest godine definitivno je akvizicija Monsanta. U svijetu omražen kao najveći GMO proizvođač, američki je gigant prodan njemačkom konglomeratu Bayeru za 128 dolara po dionici.

Nijemci će transakciju platiti 56 milijardi dolara te pokriti gubitke koji su se nagomilali na 9,5 milijardi dolara, što transakciju čini teškom oko 66 milijardi dolara.

Ova naizgled poslovna priča utjecat će na budućnost svakog građanina svijeta jer se u njezinoj pozadini krije odluka o tome hoće li GMO sjeme zavladati svjetskom proizvodnjom hrane i koliko će naposljetku takva hrana koštati.

Iako dio medija tvrdi da će Monsanto gurnuti Bayer dublje u svijet GMO-a, interesantno je da je upravo Njemačka objavila kako je ideja o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) propala, a kamen smutnje u pregovorima, između ostalog, ticao se upravo ulaska GMO proizvoda na europsko tržište.

Stoji li iza upornosti Bayera, koji je tek iz trećeg pokušaja realizirao kupnju, zapravo njemačka politika koja nastoji staviti pod kontrolu napredovanje genetski modificirane hrane ili tek želja Bayera za dominacijom, veliko je pitanje na koje ćemo dobiti odgovor tek u idućim desetljećima.

Bayer je samo iznio da su bili uporni i tri puta povećavali ponude zato što očekuju velike sinergijske učinke koji bi samo na polju istraživanja i razvoja donijeli uštede od 1,5 milijardi eura godišnje, a kreiraju megakompaniju s godišnjim prihodima od 67 milijardi dolara.

Također, proizvodi dviju tvrtki se preklapaju pa je Bayer istaknuo da će nakon preuzimanja moći tržištu ponuditi širi asortiman sjemena i pesticida koji će povećati poljoprivredne prinose.

Megakompanija će kontrolirati 28 posto tržišta proizvodnje sjemena u svijetu, a poznato je da Monsanto i danas kontrolira 90 posto sjemena soje te 80 posto sjemena kukuruza na američkom tržištu. Upravo zbog te dominacije i trenda spajanja velikih tvrtki na području biokemije analitičari strahuju da će u idućim godinama znatno porasti cijena hrane.

Podsjetimo da je prošle godine ChemChina preuzela švicarsku Syngentu za 48 milijardi eura, a DuPont i Dow Chemical najavili su spajanje vrijedno 130 milijardi dolara i osnivanje nove divizije koja će zajednički raditi na stvaranju nove generacije sjemena.

To znači da se cijena sjemena određuje u nekoliko tvrtki u svijetu, a kako te tvrtke guraju GMO, moramo strahovati od veće prisutnosti takvih proizvoda na policama supermarketa, ali i činjenice da će svjetska poljoprivreda ovisiti isključivo o nekoliko tvrtki.

Kako će se kretati cijene, još se ne zna, ali ilustriraju podaci Organic Center analize koja je pokazala da je rastom udjela na tržištu i konsolidacijom tvrtki koje na njemu rade GMO sjeme poskupjelo dramatičnih 140 posto od 2001. godine.
 
(vecernji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,