Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNIK FILIPINA IZBACIO VOJSKU SAD IZ ZEMLJE!

PREDSJEDNIK FILIPINA IZBACIO VOJSKU SAD IZ ZEMLJE!

duterte-govorFilipinski predsjednik Rodrigo Duterte pozvao je na povlačenje američke vojske sa netrpeljive južne strane otoka, bojeći se da će prisustvo američke vojske samo zakomplicirati ofanzive protiv islamističkih militanata poznatih po odrubljivanju glava zapadnjacima

Duterte, koji je bio u središtu pažnje prošlog tjedna zbog svojeg televizijskog nastupa protiv SAD-a i predsjednika Barack Obame – rekao je da specijalci sada treniraju Filipinske trupe i da će se operacije protiv ISIS-ovog Abu Sayyafa intenzivirati.

“Američke specijalne snage, one moraju ići”, rekao je Duterte u govoru tijekom svečanosti polaganja prisege novih službenika. “Ne želim raskol s Amerikom. No, oni moraju otići.”

On je dodao: “Amerikanci, oni će ih stvarno ubiti, oni će ih pokušati oteti kako bi dobili otkupninu.”

Komentar predsjednika Dutertea, bivšeg gradonačelnika poznatog po slikovitim riječima i nestabilnom temperamentu, dodaje neizvjesnost u tome kakav će utjecaj njegov uspon na mjesto predsjednika imati na jednog od najboljih saveznika Washingtona u Aziji.

Duterte želi nezavisnu vanjsku politiku i kaže da su bliske veze sa Sjedinjenim Državama presudne, ali ga optužuju za licemjerje bivše kolonijalne moći i kritiziraju ga zbog svojeg smrtonosnog rata protiv droge.

Neki američki specijalci su bili ubijeni na jugu Filipina od 2002. godine, kada je Washington razmjestio vojnike za obuku i savjetovanje lokalnih jedinica koje su se borile protiv Abu Sayyafa, kao dio njihove globalne protuterorističke strategije.

Američki program je ukinut na Filipinima 2015. godine, ali je mala četa održala prisutnost za logistiku i tehničku podršku. Washington je pomaknuo većinu svoje vojske na fokus sigurnosti sa Filipina prema Južnom kineskom moru.

U svom obraćanju dužnosnicima u ponedjeljak, Duterte je ponovio komentare od prošlog tjedna, kada je optužio Sjedinjene Države za zločine nad Muslimanima prije više od jednog stoljeća na otoku Jolo.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,