Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » VRIJEME JE ZA SLAVLJE! NJEMA─îKI MINISTAR EKONOMIJE: Pregovori u svezi TTIP-a izme─Ĺu EU i SAD-a ‘de facto’ su PROPALI!

VRIJEME JE ZA SLAVLJE! NJEMA─îKI MINISTAR EKONOMIJE: Pregovori u svezi TTIP-a izme─Ĺu EU i SAD-a ‘de facto’ su PROPALI!

ttip-stop“Pregovori su propali, jer se mi Europljani ne ┼żelimo podvrgnuti ameri─Źkim zahtjevima”

Razgovori izme─Ĺu EU-a i SAD-a u svezi Transatlantskog trgovinskog sporazuma, ili TTIP, u su┼ítini nisu uspjeli, rekao je njema─Źki vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

“Prema mojem mi┼íljenju, pregovori sa Sjedinjenim Dr┼żavama ‘de facto’ nisu uspjeli, iako to nitko zapravo jo┼í nije priznao”, rekao je ministar za ZDF televiziju, navodi se u pisanom transkriptu intervjua koji se emitirao u nedjelju.

“TTIP je propao jer se mi Europljani ne ┼żelimo podvrgnuti ameri─Źkim zahtjevima.”

On je naveo da tijekom 14 rundi pregovora obje strane nisu bile u mogu─çnosti prona─çi zajedni─Źko slaganje na barem jednom poglavlju dogovora o kojima se raspravljalo.

Kamen spoticanja je bio ameri─Źki prigovor na otvaranje javnih natje─Źaja za europske tvrtke.

“Za mene, to je protiv slobodne trgovine”, ranije je komentirao ministar Gabriel u svezi tog pitanja.

Washington je inzistirao da dogovor o slobodnoj trgovini mora biti potpisan do kraja 2016. godine, ali je nai┼íao na sna┼żno protivljenje od strane niza europskih zemalja, a ne samo u Njema─Źkoj.

Kriti─Źari tvrde da je TTIP opasan jer mo┼że staviti interes me─Ĺunarodnih korporacija iznad interesa naroda u dr┼żavama gdje ─çe se provoditi, i potkopati europske standarde rada i za┼ítite okoli┼ía.

Gabriel je usporedio TTIP sa gospodarskim i trgovinskim sporazumom (CETA), slobodnim trgovinskim ugovorom o kojem su EU i Kanada pregovarali.

Europska javnost je tako─Ĺer bila nezadovoljna TTIP-om jer je sadr┼żaj dogovora bio tajna.

Me─Ĺutim, nedavno curenje dokumenata ukazalo je na to da bi TTIP utjecao na zakone o sigurnosti hrane, propise za┼ítite okoli┼ía, bankarske propise i otvaranje EU za GMO usjeve.

Protivnici sporazuma su organizirali prosvjede u brojnim europskim gradovima. Najnoviji prosvjed je odr┼żan u Berlinu pro┼ílog vikenda, a aktivisti pozivaju na najve─çe demonstracije u zemlji 17. rujna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,