Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » VRIJEME JE ZA SLAVLJE! NJEMAČKI MINISTAR EKONOMIJE: Pregovori u svezi TTIP-a između EU i SAD-a ‘de facto’ su PROPALI!

VRIJEME JE ZA SLAVLJE! NJEMAČKI MINISTAR EKONOMIJE: Pregovori u svezi TTIP-a između EU i SAD-a ‘de facto’ su PROPALI!

ttip-stop“Pregovori su propali, jer se mi Europljani ne želimo podvrgnuti američkim zahtjevima”

Razgovori između EU-a i SAD-a u svezi Transatlantskog trgovinskog sporazuma, ili TTIP, u suštini nisu uspjeli, rekao je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

“Prema mojem mišljenju, pregovori sa Sjedinjenim Državama ‘de facto’ nisu uspjeli, iako to nitko zapravo još nije priznao”, rekao je ministar za ZDF televiziju, navodi se u pisanom transkriptu intervjua koji se emitirao u nedjelju.

“TTIP je propao jer se mi Europljani ne želimo podvrgnuti američkim zahtjevima.”

On je naveo da tijekom 14 rundi pregovora obje strane nisu bile u mogućnosti pronaći zajedničko slaganje na barem jednom poglavlju dogovora o kojima se raspravljalo.

Kamen spoticanja je bio američki prigovor na otvaranje javnih natječaja za europske tvrtke.

“Za mene, to je protiv slobodne trgovine”, ranije je komentirao ministar Gabriel u svezi tog pitanja.

Washington je inzistirao da dogovor o slobodnoj trgovini mora biti potpisan do kraja 2016. godine, ali je naišao na snažno protivljenje od strane niza europskih zemalja, a ne samo u Njemačkoj.

Kritičari tvrde da je TTIP opasan jer može staviti interes međunarodnih korporacija iznad interesa naroda u državama gdje će se provoditi, i potkopati europske standarde rada i zaštite okoliša.

Gabriel je usporedio TTIP sa gospodarskim i trgovinskim sporazumom (CETA), slobodnim trgovinskim ugovorom o kojem su EU i Kanada pregovarali.

Europska javnost je također bila nezadovoljna TTIP-om jer je sadržaj dogovora bio tajna.

Međutim, nedavno curenje dokumenata ukazalo je na to da bi TTIP utjecao na zakone o sigurnosti hrane, propise zaštite okoliša, bankarske propise i otvaranje EU za GMO usjeve.

Protivnici sporazuma su organizirali prosvjede u brojnim europskim gradovima. Najnoviji prosvjed je održan u Berlinu prošlog vikenda, a aktivisti pozivaju na najveće demonstracije u zemlji 17. rujna.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,