Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ISTRAŽIVANJE: Što se događa u organizmu kad ne jedemo meso

ISTRAŽIVANJE: Što se događa u organizmu kad ne jedemo meso

meso-jeloRazmišljate o tome da postanete vegetarijanac? Ili samo da jedete manje mesa? A znate li kako će reagirati vaš organizam …

Ne događa se ništa biokemijski dramatično u tijelu, ali promjena ipak ima

Evo što se događa.

Profesorica Joan Salge Blake, sa Sveučilišta u Bostonu tvrdi da se ništa biokemijski dramatično ne događa u našem tijelu ako smo prestali jesti meso. Ništa dramatično ne znači da ipak nećete imati neku korist od vegetarijanske prehrane. Naravno, samo ako ste pravi vegetarijanci i vodite računa da jedete balansirano.

Također, vegetarijanstvo može popraviti vašu kvalitetu života, ali to ne znači da iz povrća možete dobiti sve potrebno za nirmalno funkcioniranje organizma stoga biste vjerojatno trebali uzmati i malo nadomjestaka.

Stoga ćete morati pripaziti da u svoje tijelo unosite više tvari koje bi inače unosili jedući meso kako ne biste izgubili osjet okusa ili pak uzimati kalcij i vitamin B12 koji je potreban za pravilnu funkciju živaca.

1. Možda ćete izgubiti koji kilogram

Ako ste prešli na vegetarijanski režim prehrane moguće je da ćete biti malo lakši iako to nije bio cilj promjene prehrane. Prosječno, prelaskom na bezmesnu prehranu, gubite oko 3.5 kilograma.

2. Možda ćete dobiti zdrave bakterije i napuhati se

U početku biste mogli imati malih tegoba.

Naše tijelo ima enzime koji pomažu probavi životinjskih i mesnih bjelančevina i to se neće promijeniti ni kad prestanete jesti meso. Svi neprobavljivi ugljikohidrati u biljnim izvorima bjelančevina i druge hrane bazirane na biljkama mogu izmijeniti profil bakterija u crijevima.

Točnije, znanstvenici smatraju da ovi ugljikohidrati mogu potaknuti rast zdravih bakterija u crijevima. Probavnom traktu treba neko vrijeme da se privikne na nove stanare pa ćete se u početku osjećati napuhano. Strpljivo, priviknut ćete se. Dijeta osnovana na biljkama pokazala je smanjeni rizik od različitih kroničnih bolesti povezanih sa povećanjem opsega struka.

3. Možda ćete se zaštititi od srčanih bolesti

Nekoliko opsežnih studija u koje je bilo uključeno više od 76 tisuća žena i muškaraca sličnog načina života, uspoređivalo je vegetarijance i one koji to nisu. Rezultati pokazuju da je smrtnost od ishemičnih srčanih bolesti (uzrokovanih ozbiljnim suženjem ili zatvaranjem koronarnih arterija) bila 24 posto niža kod vegetarijanaca. Prehrana bazirana na biljkama dokazano je antiupalna.


4. Možda ćete izgubiti osjet okusa. Ne samo za crveno meso

Cink je jaki biokemijski filter koji obavlja puno funkcija u tijelu, uključujući davanje potpore imuno sustavu. Taj mineral kojeg ima puno u crvenom mesu ( i oštrigama) je vrlo važan za osjet okusa i sluh. Studija sa Institute of Health Bioscience sa sveučilišta u Tokushimi u Japanu, našla je da je nedostatak cinka glavni uzročnik gubljenja osjeta okusa.

Dok grah, orašasti plodovi, cjelovita vlakna i mliječni proizvodi osiguravaju ponešto cinka, fitinska kiselina u cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima i mahunarkama može interferirati sa apsorbcijom cinka u organizmu. Zbog toga vegetarijanci trebaju 50 posto više cinka nego oni koji jedu meso. Preporučena dnevna doza za žene je 8 miligrama, a možete uzeti do 12 miligrama.

5. Možda će vam se mišići dulje oporavljati od vježbanja

Mišići malo dulje bole nakon vježbanja.

Proteini su važni za izgradnju mišića, njihovo održavanje i obnovu poslije vježbanja. Životinjski ili biljni proteini djeluju samo što mišićima vegetarijanaca treba dulje vrijeme za oporavak. Sportaši vegetarijanci trebali bi uzimati proteine u tekućem obliku jer se tekućine apsorbiraju puno brže.

Možda da nakon vježbanja popijte napitak sa kokosovim, bademovim, rižinim ili soja mlijekom u koji dodajte ugljikohidrate u obliku svježeg voća da nadopunite glikogen koje je vaše tijelo potrošilo za energiju.

6. Možda ćete trebati nadomjestke. Ali ne puno

Studije smatraju da vegetarijanci koji se hrane uravnoteženo dobijaju istu količinu željeza kao i osobe koje jedu meso. Trebali bi imati i dovoljno kalcija i B12 vitamina koji je važan za pravilnu funkciju živaca. Ako ste zabrinuti da vam nedostaje bilo kojeg od ovih sastojaka, cinka, kalcija,željeza i B12 vitamina, provjerite razine i neka vam liječnik prepiše količinu i vrstu nadomjestka.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,