Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Visoko Proteinska Prehrana u Srednjoj Dobi Loša je za Zdravlje Kao i Pušenje

Visoko Proteinska Prehrana u Srednjoj Dobi Loša je za Zdravlje Kao i Pušenje

protein-prehrana-rakIstraživanje je pronašlo da ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima životinjskog imaju sličan rizik od raka kao i oni koji puše 20 cigareta dnevno

Postoje obilje savjeta širokog spektra od strane prehrambenih stručnjaka, liječnika i organizacija koje pružaju najbolje smjernice prehrane kako bi spriječili kronične bolesti, pomoći smršaviti i spriječiti rano propadanje tijela.

Većina ovih informacija se temelji na zastarjelim ne-znanstvenim informacijama ili po potrebi informacijama za samo-promicanje. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća, znanstveni istraživači su stvorili vrlo jasan optimalan put do zdravlja, prevencije bolesti i dugovječnosti.

Prehrana koje isključuje jedan makronutrijenat ili drugi, može funkcionirati u kratkom roku, ali redovito se pokazalo da će dovesti do kroničnih bolesti i kroničinih stanja, a u nekim slučajevima i do prerane smrti.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji objavio je rezultate istraživanja u časopisu Cell Metabolism koji pokazuju kako visoko-proteinska prehrana tijekom srednje dobi uzrokuje gotovo dvostruko veće izglede da osoba umre, i četiri puta veću vjerojatnost da umre od raka.

Rasprave i dalje bijesne, kao i koliko proteina, ugljikohidrata i masti treba jesti i u kojem omjeru kako bi se osiguralo zdravlje ljudi. Nova istraživanja pokazuju da bi količina proteina i izvor proteina mogli biti ključ za razvoj i napredovanje bolesti u sredini odraslih i starijih godina.

Unos proteina životinjskog goriva hrani hormonalnu proizvodnju i povećava rizik od raka

Voditelj studije, dr. Valter Longo je istaknuo: “Postoji zabluda da iako svi jedemo, da je razumijevanje prehrane jednostavno. No postavlja se pitanje da li vam određena prehrana omogućava da budute dobro tijekom tri dana, ili vam može pomoći da doživite 100 godina? “

Veći dio posljednja dva desetljeća, znanstvenici su pokazali da osobe koje slijede prehranu bogatu životinjskim proteinima (mlijeko, meso i sir) imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka ili bolesti nego njihovi kolege koji imaju prehranu siromašniju proteinima.

Zagovornici popularnih visoko-proteinske prehrane koje izbacuju ugljikohidrate ili ih vrlo malo konzumiraju, vjerojatno će pokušati obezvrijediti ovo istraživanje, ali činjenice i dalje ostaju. Autori ove studije utvrdili su da višak potrošnje proteina, posebice iz životinjskog izvora, rezultira porastom od 74% posto svih uzroka smrtnosti.

Nema sumnje da uklanjanje obrađenih ugljikohidrata i šećera iz prehrane dramatično smanjuje rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i demencije, ali zamjene tih kalorija sa izvorom proteina životinjskog podrijetla može imati jednako štetan učinak.

Ova studija također daje zanimljivu vezu između starosti i razine potrošnje proteina. Istraživači su otkrili da do dobi od 65 godina, višak proteina povisuje razine hormona rasta IGF-1, koji je poznati faktor koji uzrokuje rak i njegovu proliferaciju.

Autori studije su zaključili da njihovo istraživanje “pokazuje da je nisko-proteinska prehrana u srednjim godinama korisna za prevenciju raka i ukupnu smrtnost, kroz proces koji uključuje reguliranje hormona IGF-1 i eventualno razine inzulina. Međutim, mi također predlažemo da se u starijoj dobi izbjegnu ekstremno-nisko-proteinsku prehranu kako bi se omogućilo održavanje tjelesne težine i zaštitilo tijelo od krhkosti.”

Ovo istraživanje je vrlo veliki udarac ljudima koji prakticiraju Atkinsovu dijetu. Dr. Atkins prvi je definirao plan s režimom koji vodi do gubitka tjelesne težine. Sasvim je druga stvar opći princip na kojem njegova dijeta počiva, a to je stanje hiperinzulinemije (tj. svođenje ugljikohidrata u dnevnoj prehrani na najmanju moguću količinu).

No, ovo istraživanje je jedan od brojnih studija koje jasno povezuju unos proteina s upalnim razinama hormona u tijelu koje aktiviraju i promiču rast kancerogenih stanica. Ograničavanje unosa proteina, pogotovo iz životinjskih izvora od sredine života nadalje, je ključni faktor u ograničavanju rizika od raka i produženje prirodnog životnog vijeka.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,