Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Visoko Proteinska Prehrana u Srednjoj Dobi Lo┼ía je za Zdravlje Kao i Pu┼íenje

Visoko Proteinska Prehrana u Srednjoj Dobi Loša je za Zdravlje Kao i Pušenje

protein-prehrana-rakIstra┼żivanje je prona┼ílo da ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima ┼żivotinjskog imaju sli─Źan rizik od raka kao i oni koji pu┼íe 20 cigareta dnevno

Postoje obilje savjeta ┼íirokog spektra od strane prehrambenih stru─Źnjaka, lije─Źnika i organizacija koje pru┼żaju najbolje smjernice prehrane kako bi sprije─Źili kroni─Źne bolesti, pomo─çi smr┼íaviti i sprije─Źiti rano propadanje tijela.

Ve─çina ovih informacija se temelji na zastarjelim ne-znanstvenim informacijama ili po potrebi informacijama za samo-promicanje. Tijekom proteklih nekoliko desetlje─ça, znanstveni istra┼żiva─Źi su stvorili vrlo jasan optimalan put do zdravlja, prevencije bolesti i dugovje─Źnosti.

Prehrana koje isklju─Źuje jedan makronutrijenat ili drugi, mo┼że funkcionirati u kratkom roku, ali redovito se pokazalo da ─çe dovesti do kroni─Źnih bolesti i kroni─Źinih stanja, a u nekim slu─Źajevima i do prerane smrti.

Istra┼żiva─Źki tim sa Sveu─Źili┼íta u Ju┼żnoj Kaliforniji objavio je rezultate istra┼żivanja u ─Źasopisu Cell Metabolism koji pokazuju kako visoko-proteinska prehrana tijekom srednje dobi uzrokuje gotovo dvostruko ve─çe izglede da osoba umre, i ─Źetiri puta ve─çu vjerojatnost da umre od raka.

Rasprave i dalje bijesne, kao i koliko proteina, ugljikohidrata i masti treba jesti i u kojem omjeru kako bi se osiguralo zdravlje ljudi. Nova istra┼żivanja pokazuju da bi koli─Źina proteina i izvor proteina mogli biti klju─Ź za razvoj i napredovanje bolesti u sredini odraslih i starijih godina.

Unos proteina ┼żivotinjskog goriva hrani hormonalnu proizvodnju i pove─çava rizik od raka

Voditelj studije, dr. Valter Longo je istaknuo: “Postoji zabluda da iako svi jedemo, da je razumijevanje prehrane jednostavno. No postavlja se pitanje da li vam odre─Ĺena prehrana omogu─çava da budute dobro tijekom tri dana, ili vam mo┼że pomo─çi da do┼żivite 100 godina? “

Ve─çi dio posljednja dva desetlje─ça, znanstvenici su pokazali da osobe koje slijede prehranu bogatu ┼żivotinjskim proteinima (mlijeko, meso i sir) imaju ve─çu vjerojatnost da ─çe umrijeti od bilo kojeg uzroka ili bolesti nego njihovi kolege koji imaju prehranu siroma┼íniju proteinima.


Zagovornici popularnih visoko-proteinske prehrane koje izbacuju ugljikohidrate ili ih vrlo malo konzumiraju, vjerojatno ─çe poku┼íati obezvrijediti ovo istra┼żivanje, ali ─Źinjenice i dalje ostaju. Autori ove studije utvrdili su da vi┼íak potro┼ínje proteina, posebice iz ┼żivotinjskog izvora, rezultira porastom od 74% posto svih uzroka smrtnosti.

Nema sumnje da uklanjanje obra─Ĺenih ugljikohidrata i ┼íe─çera iz prehrane dramati─Źno smanjuje rizik od mnogih kroni─Źnih bolesti, uklju─Źuju─çi dijabetes, bolesti srca i demencije, ali zamjene tih kalorija sa izvorom proteina ┼żivotinjskog podrijetla mo┼że imati jednako ┼ítetan u─Źinak.

Ova studija tako─Ĺer daje zanimljivu vezu izme─Ĺu starosti i razine potro┼ínje proteina. Istra┼żiva─Źi su otkrili da do dobi od 65 godina, vi┼íak proteina povisuje razine hormona rasta IGF-1, koji je poznati faktor koji uzrokuje rak i njegovu proliferaciju.

Autori studije su zaklju─Źili da njihovo istra┼żivanje “pokazuje da je nisko-proteinska prehrana u srednjim godinama korisna za prevenciju raka i ukupnu smrtnost, kroz proces koji uklju─Źuje reguliranje hormona IGF-1 i eventualno razine inzulina. Me─Ĺutim, mi tako─Ĺer predla┼żemo da se u starijoj dobi izbjegnu ekstremno-nisko-proteinsku prehranu kako bi se omogu─çilo odr┼żavanje tjelesne te┼żine i za┼ítitilo tijelo od krhkosti.”

Ovo istra┼żivanje je vrlo veliki udarac ljudima koji prakticiraju Atkinsovu dijetu. Dr. Atkins prvi je definirao plan s re┼żimom koji vodi do gubitka tjelesne te┼żine. Sasvim je druga stvar op─çi princip na kojem njegova dijeta po─Źiva, a to je stanje hiperinzulinemije (tj. svo─Ĺenje ugljikohidrata u dnevnoj prehrani na najmanju mogu─çu koli─Źinu).

No, ovo istra┼żivanje je jedan od brojnih studija koje jasno povezuju unos proteina s upalnim razinama hormona u tijelu koje aktiviraju i promi─Źu rast kancerogenih stanica. Ograni─Źavanje unosa proteina, pogotovo iz ┼żivotinjskih izvora od sredine ┼żivota nadalje, je klju─Źni faktor u ograni─Źavanju rizika od raka i produ┼żenje prirodnog ┼żivotnog vijeka.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,