Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Tajne operacije, la┼żi, podmetanja: Podaci koje je CIA ┼żeljela zauvijek sakriti

Tajne operacije, la┼żi, podmetanja: Podaci koje je CIA ┼żeljela zauvijek sakriti

CIA-povjerljivoNije tajna kako je Središnja obavještajna agencija SAD-a puna tajni koje javnost nikada nije smjela doznati.

Me─Ĺunarodne okolnosti nakon Drugoga svjetskog rata su uvjetovale da su tajne akcije (covert actions) postale zna─Źajan instrument ameri─Źke vanjske politike. Za njihovu provedbu zadu┼żena je Sredi┼í┬Ünja obavje┼í┬Ütajna agencija (CIA), koja je zbog realizacije tajnih akcija i uspje┼í┬Ünog ostvarenja ameri─Źkih nacionalnih interesa postala ne samo bitan akter ameri─Źke vanjske politike, ve─ç i subjekt me─Ĺunarodnih odnosa. Iako vrlo efikasno sredstvo za ostvarenje nacionalnih interesa, tajne akcije su u svojoj biti intervencionisti─Źki mehanizam i gotovo sva djelovanja CIA-e iz tog spektra su protuzakonita.

U posthladnoratovskim uvjetima sadr┬×┼żaj tajnih akcija nije promijenjen. No, u odre─Ĺenoj mjeri promijenjena je njihova uloga i zna─Źaj u okviru instrumenata za ostvarenje ciljeva iz spektra ameri─Źke nacionalne sigurnosti. U posthladnoratovskim uvjetima, nastoje─çi oja─Źati svoju poziciju jedine sile (unipolarni svijet),

Amerikanci su promijenili pristup u ostvarenju vanjskopoliti─Źkih ciljeva. Tajne operacije su i dalje zna─Źajan instrument za ostvarenje ciljeva. ┼á┬Őtovi┬Ü┼íe, potrebe za njima su nakon 1990. sve vi┼í┬Üe rasle, no za razliku od ra┬Ünijeg razdoblja, one nisu vi┼í┬Üe jedino i najefikasnije sredstvo, ve─ç su bitna i vojna djelovanja koja su postala dominantna onda kada su u pitanju najva┼ż┬×niji ameri─Źki strategijski ciljevi.

Opasni eksperimenti, tajne operacija, la┼żiranja, podmetanja i razna druga tajna djelovanja sastavni su dio funkcioniranja CIA-e. YouTube kanal All Time 10′s napravio je listu deset najpoznatijih tajnih ─Źinjenica o CIA-i koje su zauvijek trebale ostati skrivene.

1. Operacija “Northwoods”

CIA je planirala izvr┼íiti la┼żne teroristi─Źke napade na SAD kako bi zadobila potporu za rat protiv Kube. Ekspolozija vojnog broda, potapanje broda s izbjeglicama iz Kube, otmice aviona i usmr─çivanje ameri─Źkih gra─Ĺana na ulicama ameri─Źkih gradova bile su dio tog plana. La┼żnim dokazima za sve bi se okrivilo Fidela Castra i to bi bio povod za pokretanje rata.

2. Operacija “Spajalica”

Procjenjuje se kako je 700 znanstvenika iz nacisti─Źke Njema─Źke “uvezeno” u SAD nakon zavr┼íetka 2. svjetskog rata kako bi se osigurao tehnolo┼íki napredak. Predsjednik Truman naredio je da se ne dovode znanstvenici koji su otvoreno podupirali nacisti─Źki re┼żim ili bili ─Źlanovi Hitlerove stranke, ali time bi Amerika zgubila neke od vode─çih znanstvenika koji su im bili iznimno va┼żni. Zbog toga su znanstvenicima prije regrutacije u redove SAD-a “o─Źistili” imid┼ż, stvarale su se la┼żne biografije i uni┼ítavali dosjei koji su ih na bilo koji na─Źin povezivali s nacizmom.

3. Sabotiranje sibirskog cjevovoda

2004. godine pojavili su se dokumenti prema kojima je vidljivo kako je CIA zaslu┼żna za eksploziju u sibirskom cjevovodu koja se dogodila 1982. godine. CIA je saznala kako KGB namjerava ukrasti kanadski software za kontrolu cjevovoda i pobrinula se da SSSR dobije software s gre┼íkom koja je uzrokovala masivnu eksploziju.


4. Operacija “Mongoose”

Nakon neuspjele invazije u Zaljevu svinja 1961. godine koja nije rezultirala zbacivanjem Fidela Castra s vlasti, CIA se na drugi na─Źin poku┼íala rije┼íiti komunisti─Źkog vo─Ĺe. Namjeravali su kontaminirati njegovu odje─çu sa supstancama od kojih bi mu ispala brada, posprejati televizijski studio halucinogenim sprejevima prije njegovih govora i u javnost izbaciti fotografije na kojima bi ga predstavili kao morbidno debelu osobu. Najekstremniji planovi uklju─Źivali su trovanje njegovog ronila─Źkog odijela, omiljenih cigara i postavljane eksploziva u ┼íkoljkama na mjestima gdje je volio roniti.

5. Operacija “Akusti─Źna ma─Źkica”

CIA je namjeravala ugra─Ĺivati mikrofone u ma─Źje u┼íi i oda┼íilja─Źe radio signala u njihova tijela, i zadu┼żiti ih za “misiju” prislu┼íkivanja komunista. Tijekom prvog i zadnjeg testa CIA je odvela ma─Źku u park kako bi prislu┼íkivala razgovor dvojice mu┼íkaraca u parku, ali nesta┼ína ma─Źka ubrzo se na┼íla pod kota─Źima taksija.

6. Operacija “Gold”

CIA je u suradnji s britanskom tajnom slu┼żbom odlu─Źile ┼ípijunirati sto┼żer Sovjetske Armije u Berlinu i hakirati njihove telefone. Za tu potrebu izgradili su tunel duga─Źak 450 metara. Sovjeti su za njihov plan saznali zahvaljuju─çi svom ┼ípijunu i godinu dana hranili CIA la┼żnim informacijama.

7. Sukarno

Jo┼í jedan komunisti─Źki vo─Ĺa koji je do┼íao na pik CIA-e bio je Sukarno, prvi predsjednik Indonezije. Kako bi ga diskreditirali i tako poku┼íali svrgnuti s vlasti, napravili su la┼żni porno film u kojem je glumio Sukarnov dvojnik. Suprotno njihovim o─Źekivanjima, film uop─çe nije na┼ítetio Sukarnovom ugledu u Indoneziji.

8. Tehnike mu─Źenja

Poznato je kako je CIA tehnike mu─Źenja razvijala uz pomo─ç psihologa i drugih stru─Źnjaka. Li┼íavanje mogu─çnosti sna, hipotermija, waterboarding tj. polijevanja vodom kojim se simulira utapanje samo su neke od tehnika koje su se koristile. Zanimljivo je kako su ispitanike mu─Źili i naslovnom temom serije “Sesame Street”.

9. Projekt “MKUltra”

U ovom kontroverznom projektu CIA je eksperimentirala i manipulirala mentalnim stanjima ljudi. Na razne na─Źine poku┼íalo se promijeniti funkcioniranje ljudskog mozga i kontrolirati ljudski um. Projekt se provodio i u javnim institucijama poput fakulteta, bolnica i zatvora. Eksperiment je uklju─Źivao i davanje LSD-a ljudima bez njihovog znanja i pristanka ┼íto je uzrokovalo nekoliko smrti. Istra┼żiva─Ź i biokemi─Źar Frank Olson navodno je po─Źinio samoubojstvo pod utjecajem ove halucinogene droge, a njegova obitelj je tvrdila kako je ubijen.

10. Nanda Devi

1965. godine CIA je na indijsku planinu Nanda Devi ┼żeljela postaviti ure─Ĺaj na nuklearni pogon koji ─çe presretati signale kineskih raketnih testiranja. Ure─Ĺaj je uni┼ítila lavina i njegovi opasni ostaci nikada nisu prona─Ĺeni.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,