Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Tihi ubojica u va┼íem domu: MIRISNE SVIJE─ćE IZAZIVAJU RAK?

Tihi ubojica u va┼íem domu: MIRISNE SVIJE─ćE IZAZIVAJU RAK?

mirisne-svije─çeJe li potencijalna opasnost mirisnih svije─ça dovoljna da vi┼íe ne u┼żivate u njihovu primamljivom mirisu?

Slatkasta vanilija, ─Źokolada, jabuka i cimet mirisi su mnogima dragih mirisnih svije─ça ili osvje┼żiva─Źa zraka, no ┼íto se zapravo krije iza tog primamljivog paravana? Nova studija tvrdi: opasnost za zdravlje!

Naime, rezultati posljednjeg istra┼żivanja pokazali su da nas uobi─Źajeno proizvodi poput mirisnih svije─ça i kojekakvih mirisnih osvje┼żiva─Źa prostora poput gelova mogu itekako razboljeti. Istra┼żiva─Źi su zaklju─Źili da dugotrajna izlo┼żenost tim proizvodima mo┼że dovesti do razvoja tumora, o┼íte─çenja plu─ça i astme. I ne samo to, njihov kemijski sastav mo┼że transformirati strukturu DNA.

Ako ste me─Ĺu onima koji vole u┼żivati u ugo─Ĺaju mirisnih svije─ça, zasigurno ─çete se ┼íokirati ─Źinjenicom da mirisi poput onoga koji podsje─ça na tamjan u svije─çama mo┼że uzrokovati kancerogene mutacije DNA. Kemikalije iz takvih svije─ça mogu se uvu─çi u va┼ía plu─ça i izazvati ozbiljne reakcije, tvrdi spomenuto istra┼żivanje. Drvenasti mirisi tako─Ĺer su toksi─Źni, ─Źak i vi┼íe nego primjerice duhanski proizvodi, pi┼íe Womansday.


Osvje┼żiva─Źi zraka pak mogu biti povezani s astmom i reme─çenjem rada hormona. Dio istra┼żivanja pokazao je da takvi osvje┼żiva─Źi mogu sadr┼żavati visoku razinu formaldehida koji pak mogu uzrokovati rak grla i nosa.

Istra┼żivanje International Journal of Public Health 2013. je godine pokazalo da su trudnice koje su bile izlo┼żene osvje┼żiva─Źima zraka rodile djecu koja su bila sklonija plu─çnim infekcijama. Me─Ĺutim, SC Johnson koji proizvodi Glade osvje┼żiva─Źe zraka tvrdi da su njihovi proizvodi posve sigurni za zdravlje. Mo┼żemo li takvo ┼íto uzeti zdravo za gotovo? Mnoge udruge koje istra┼żuju utjecaj nekih proizvoda na zdravlje smatraju da ne bismo trebali.

Dio istra┼żivanja isti─Źe da je najstra┼ínije od svega ┼íto mirisna svije─ça ne treba biti ni zapaljena kako bi bila ┼ítetna za zdravlje. Isparavanje svije─çe koja samo stoji u va┼íem domu opasno je samo po sebi, pi┼íe Daily Mail. Dio studija pokazao je pak da svije─çe mogu apsorbirati opasne kemikalije u tijelo i samim fizi─Źkim doticajem.

Je li potencijalna opasnost mirisnih svije─ça dovoljna da vi┼íe ne u┼żivate u njihovu primamljivom mirisu? Ako je vjerovati spomenutim istra┼żivanjima, stjerani smo u kut.
 
(dnevno.hr/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,