Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pet farmaceutskih lijekova koje bi svaka ┼żena i mu┼íkarac trebali zamijeniti s prirodnim tretmanima

Pet farmaceutskih lijekova koje bi svaka ┼żena i mu┼íkarac trebali zamijeniti s prirodnim tretmanima

lijekovi-biljke-prirodaMedicinska i farmaceutska znanost neumoljivo napreduju te smišljaju sve više i više novih bolesti i stanja i naravno prikladnih lijekova za njih

─îesto se pri tome zaboravljaju stari dobri doma─çi lijekovi koje je stvorila sama priroda jo┼í u davna vremena i ─Źija je ljekovitost dokazana i koji uz to nemaju ┼ítetnih nuspojava.

Veliki dio farmacije je fokusiran i na ┼żensko zdravlje, a ┼żene su sklone vjerovati njihovim reklamama zanemaruju─çi pri tome svoje vlastito zdravlje. No, svatko mo┼że u─Źiniti neke pozitivne promjene u svom ┼żivotu i to promjenom svojih navika i razmi┼íljanja. Pogledajmo stoga koje su neke od prirodnih, ne┼íkodljivih zamjena koje ┼żene mogu koristiti za svoje zdravlje.

1. Medvjetka i brusnica umjesto antibiotika
Upala mokra─çnog mjehura je ─Źesta ┼żenska boljka. Za ovu bolest se uvijek propisuju antibiotici koji uni┼ítavaju prirodnu floru crijeva i koji uni┼ítavaju jednako i dobre i lo┼íe bakterije.

Uva Ursi ili medvjetka je biljka kojom su stolje─çima na┼íi preci lije─Źili upale. Koristi se kao prirodni diuretik i homeopatski lijek za bolesti poput infekcije mokra─çnog sustava prvenstveno zbog dva kemijska sastojka: arbutin i hidrokinon. Ova biljka je tako─Ĺer puna antioksidansa i ima adstrigentan utjecaj pa se prirodno bori protiv ne┼żeljene bakterije koja uzrokuje upale.

Brusnica sadr┼żi vitamin C, dijetalna vlakna, minerale i razne va┼żne mikronutrijente. Izvor su antioksidansa polifenola, fitokemikalije koja ima mogu─çe prednosti za kardiovaskularni i imunolo┼íki sustav. Jedna studija potvr─Ĺuje ovaj lijek za lije─Źenje i spre─Źavanje infekcije. Istra┼żivanje in vitro je identificiralo neljepivi mehanizam proantocijanidina koji inhibiraju mogu─çnost bakterija da prionu uz tkivo. Ova u─Źinkovitost se mo┼że pratiti u urinu pacijenta nakon oralnog uzimanja soka od brusnice.

U─Źinkovitost soka od brusnice i ekstrakti kao profilakti─Źke sredstvo protiv u─Źestalih infekcija mokra─çnih kanala dobro su dokumentirani kod ┼żena. Proantocijanidini se tako─Ĺer mogu primijeniti za lije─Źenje drugih uobi─Źajenih bolesti bakterijske patogeneze, npr. kod bakterije Helicobacter pylori koja je povezana sa gastritisom i karijesom i parodontnih bolesti.

2. Chrysin umjesto lijekova protiv raka dojke
Chrysin je flavonoid iz Passiflore incarnate. U studiji provedenoj na Sveu─Źili┼ítu u Minnesoti, objavljenoj ─Źak 1993., upore─Ĺivani su chrysin i nekoliko drugih flavonoida u odnosu na lijekove inhibitore aromataze koji se koriste za lije─Źenje hormonski ovisnih tumora dojke. Utvr─Ĺeno je da je chrysin naju─Źinkovitiji od svih testiranih flavonoida, te je utvr─Ĺeno da ima potpuno jednak u─Źinak kao i lijekovi. Brojne studije su od tada potvrdile ovo njegovo djelovanje.

Ina─Źe, inhibitori aromataze zaustavljaju proizvodnju estrogena kod ┼żena u postmenopauzi blokiraju─çi enzim aromataze, koji okre─çe hormon androgen u male koli─Źine estrogena u tijelu. To zna─Źi da je dostupno manje estrogena za poticanje rasta hormonski ovisnih stanica raka dojke.

┼Żene ─Źesto uzimaju ovaj lijek kao dopunu lije─Źenju jer im se govori da ─çe to sprije─Źiti ponavljanje raka. Naravno, nitko im ne govori o brojnim nuspojavama i ┼ítetnosti ovog lijeka. Chrysin ima dodatne pogodnosti koje inhibitori aromataze nemaju, on je mo─çan antioksidans koji posjeduje aktivnost poput vitamina u tijelu.

3. Prirodni lijekovi za menstrualne gr─Źeve
Postoje dvije vrste menstrualnih gr─Źeva: primarna i sekundarna dismenoreja. Obje vrste jednako mu─Źe milijune ┼żena. Umjesto tamanjenja tableta protiv bolova, poku┼íajte pove─çati unos omega-3 masnih kiselina, uzimati vi┼íe magnezija i poku┼íati akupresuru. Ovo ─çe sve spasiti endokrini sustav od proizvodnje vi┼íe hormona stresa, koji se mo┼że dogoditi zbog visoke razine kofeina u proizvodima za ubla┼żavanje menstrualnih bolova. Prekomjerna upotreba lijekova protiv bolova tako─Ĺer utje─Źe negativno na va┼í probavni sustav.

4. Zdrave namirnice umjesto lijekova za sni┼żavanje kolesterola
Prema studiji, ┼żene u menopauzi koje uzimaju lijekove za sni┼żavanje kolesterola su u pove─çanoj opasnosti od razvoja dijabetesa. Istra┼żiva─Źi su koristili podatke od 153.840 ┼żena bez dijabetesa prosje─Źne dobi od 63,2 godina. Na po─Źetku studije 7,04% ┼żena prijavilo je uzimanja statina ÔÇô lijekova za sni┼żavanje kolesterola.

Nakon tri godine bilo je 10.242 novih slu─Źajeva dijabetesa. ┼Żene koje su uzimale statine imale su 71% ve─çi rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ┼żene koje nisu uzimale lijekove. ─îak i nakon prilagodbe na druge potencijalne varijable, uklju─Źuju─çi dob, rasu ili etni─Źku pripadnost i indeks tjelesne mase, prona─Ĺen je rizik od 48%.

Iako se statini sve vi┼íe prepisuju kao lijek za sni┼żavanje kolesterola i za sr─Źana oboljenja, dokazi za to su dvojbeni. Prema jednim nalazima, statini mogu prevenirati samo drugi infarkt, a ne i prvi. Neke studije ih povezuju kao uzro─Źnike kardiovaskularnih bolesti. Povezani su sa vi┼íe od 300 razli─Źitih ┼ítetnih u─Źinaka u recenziranim istra┼żivanjima, uklju─Źuju─çi rak i o┼íte─çenje jetre.

Kako bi smanjili previsok kolesterol i prevenirali kardiovaskularne bolesti u svoju prehranu jednostavno uklju─Źite zdrave namirnice poput:
Jabuke ÔÇô istra┼żivanja ukazuju da ┼żene u postmenopauzi koje jedu jednu jabuku dnevno sni┼żavaju LDL kolesterol te podi┼żu HDL kolesterol.
Grah ÔÇô jedna ┼íalica graha dnevno mo┼że sniziti LDL kolesterol za 24%
Riba ÔÇô masna riba koja sadr┼żi omega-3 masne kiseline mo┼że smanjiti krvni tlak i rizik od razvoja krvnih ugru┼íaka. Dobri izvori su losos, sku┼ía, pastrva, haringa, tuna i srdele.
Ora┼íasti plodovi ÔÇô bogati antioksidansima i Omega-3 masnim kiselinama koji poma┼żu u smanjenju kolesterola i ┼ítite od bolesti srca i mo┼żdanog udara.
─îokolada ÔÇô pokazalo se u mnogim studijama da kakao, glavni sastojak ove omiljene poslastice, sni┼żava krvni tlak, smanjuje rizik od mo┼żdanog udara, pobolj┼íava otpornost na inzulin, pove─çava HDL kolesterol, te smanjuje ukupnu smrtnost.

5. Bio-energetsko disanje, meditacija ili joga umjesto antidepresiva
Brojne studije isti─Źu da mnogi lijekovi poput Prozaca nisu u─Źinkovitiji od placebo pilule, ali imaju mnoge neugodne nuspojave. Ako se osje─çate depresivno, poku┼íajte duboko disanje, meditaciju ili jogu jer sve to ubla┼żava duboke emocionalne i psihi─Źke napetosti iz tijela. Osim toga, bavite se tjelovje┼żbom, na─Ĺite neki hobi, dru┼żite se s drugim ljudima, planinarite, tr─Źite, ima bezbroj mogu─çnosti za borbu s depresijom, a sve su bez ┼ítetnih posljedica za va┼íe zdravlje.
 
(portalosuma.com,naturalnews/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,