Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Kosovo kao noćna mora stiglo u Ameriku i Veliku Britaniju: Aljaska i Havaji se žele odvojiti od SAD, a Škotska od Velike Britanije

Kosovo kao noćna mora stiglo u Ameriku i Veliku Britaniju: Aljaska i Havaji se žele odvojiti od SAD, a Škotska od Velike Britanije

riba-nezavisnostPredstavnici domorodačkog stanovništva Aljaske i Havaja obratili su se Ujedinjenim Narodima sa molbom da se razmotri pitanje nezakonite aneksije njihovih teritorija od strane vlasti SAD u okviru Vijeća UN koji će biti održan 11. svibnja i zatražili da im se da pravo na samostalnost i održavanje referenduma

Prema priopćenju, objavljenomnedavno zasjedanju UN u Ženevi, teritorija Aljaske i Havaja 1959. godine progutale su Sjedinjene Države prijevarom i namjernim kršenjem mandata i principa UN i procesa samostalnosti”.

Kako prenosi agencija Tass, stanovnici ove dvije savezne američke države pozvali su UN da “isprave grešku” i mirnim putem organiziraju održavanje referenduma na Aljasci i Havajima.

“Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatiraju mineralne resurse, nanoseći štetu okolici. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršit se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku. Kada bismo mogli, radeći s Rusijom, da predočimo istinu o tome što se doista dogodilo u povijesti i promijenimo iskrivljenu koncepciju o Aljasci i našim narodima, mislim da bi to bio dobar način da se ispravi situacija”, izjavio je predstavnik Aljaske u formiranoj radnoj skupini “Savez Aljaska-Havaji za samostalnost” Ronald Barnes.

“Naša kultura se guši. Politika SAD je usmjerena ne samo protiv naše kulture, već i cijele planete, jer se na Havajima nalazi vojna baza Pearl Harbor. U vrijeme vojnih vježbi, oni zagađuju našu zemlju i vodu. Od toga se razbolijevaju ljudi. To predstavlja zloupotrebu naše zemlje i naroda. Mi ne želimo biti dio vojne mašinerije”, dodao je predstavnik havajac Leon Siu.

Velika Britanija se raspada na Malu Englesku i ostale

Škotski politički potres nije gotov, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva nema pojma što se događa i nije u stanju shvatiti posljedice onoga što se nedavno dogodilo.

“Sjeverno od granice”, kako Englezi vole nazivaju Škotsku, od danas postoji praktički samo jedna politička stranka, stranka škotskih nacionalista, SNP.

Premda već godinama upravljaju tamošnjom vladom, sve do nedavno nisu imali značajan broj predstavnika u Westminsteru. Sada, od 59 članova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva koliko dolazi iz Škotske, SNP ima 56. Laburisti, kojima je Škotska bila sigurno utočište desetljećima, više ne postoje u tom dijelu ove zemlje.

Tako su se Britanci jutros probudili u dvije različite države, i to je toliko jasno da čak i sami Englezi počinju stidljivo govoriti o smrti njihove unije i o mogućnostima da je David Cameron posljednji premijer Velike Britanije, kao što se moglo čuti od komentatora na BBC-u.

Sada se pojavljuje pitanje legitimiteta nove britanske vlade, pošto će, pod jedan, vladu formirati stranka koja je praktično izabrana samo od strane Engleza, dok će Škote predstavljati nacionalistička partija koja želi neovisnost.

Drugo, Škoti se nalaze u situaciji da moraju prihvatiti vladu David Camerona kojeg mnogi optužuju da je pobijedio širenjem škotofobije.

Treće, po prvi put u povijesti britanske politike, postoji ovakva podjela glasova po nacionalističkoj liniji koja prati unutarnje granice u zemlji; dvije glavne unionističke stranke, konzervativci i laburisti, pukli su izvan Engleske i Walesa (u kome su pobijedili laburisti), ne postoje praktično ni u Škotskoj ni u Sjevernoj Irskoj. Istina, Sjevernom Irskom dominiraju dvije stranke koje se zalažu za opstanak unije, ali to nisu ove dvije koje operiraju na nacionalnoj razini.

Četvrti aspekt novonastale situacije je da onaj koji je poznat od ranije, ali je sada izraženiji nego ikada. Naime, SNP je ljevičarska stranka, a Škotska glasa za takve opcije već dugi niz dekada. Velška partija je također ljevičarska, također traži neovisnost, i u novom sazivu parlamenta imat će tri mjesta. Sinn Féin, stranka irskih nacionalista, imat će četiri mjesta u parlamentu. Unatoč tome, na vlasti u UK će biti desničari. Koje su, moramo ponoviti, praktično odabrali samo Englezi.

Konačno, i Škoti i Velšani žele, čak i ako izbore neovisnost, ostanu u Europskoj uniji. Englezi, mnoge ankete pokazuju, to ne žele.

Dodatni problem u ovoj zamršenoj jednadžbi je i činjenica da je David Cameron praktično pobijedio na ovim izborima zahvaljujući obećanju da će 2017. godine organizirati referendum po pitanju ostanka UK u EU, ali također i sa implicitnim obećanjem da će “engleski zakoni važiti za engleske glasove”.

(Kratko pojašnjenje: Velika Britanija je zemlja sastavljena iz četiri dijela, Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Izuzev Engleske, svi ovi dijelovi imaju svoje vlastite parlamente i vlade s manjim ili većim nadležnostima. Drugim riječima, svi oni glasuju za parlament cijele Britanije iz koga se formira vlada koja upravlja i Engleskom, ali postoje pitanja u tim drugim dijelovima na koje Englezi ne mogu utjecati. Na neki način, pravno gledano, Englezi su građani drugog reda u Velikoj Britaniji, međutim, pošto su ogromna većina stanovništva, to je tako samo na papiru.)

Ovo može značiti samo jedno: formiranje engleskog parlamenta, koji trenutno ne postoji, a to može biti uvod u federalizaciju zemlje i konačno njen raspad.

Izgleda da je neuspješni škotski referendum prošle jeseni bio samo uvod u potres, da je pokrenuo duhove na sjeveru umjesto da ih umiri kako se očekivalo, i da ćemo uskoro, vrlo brzo, imati novi referendum koji SNP neće izgubiti, posebno ako se Englezi odluče izvući cijelu zemlju iz Europske unije. Bude li Škotska napustila uniju, slijedit će je Wales, a vjerojatno i Sjeverna Irska. Uostalom, Velika Britanija neće više biti ujedinjeno bez Škotske, imajući u vidu da su upravo Engleska i Škotska formirale prvobitno UK.

Za pet ili deset godina, ono što danas znamo kao Veliku Britaniju moglo bi postati mala Engleska.
 
(webtribune.rs/uredio i preveo:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,