Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » KETOGENA PREHRANA: Spašava živote oboljelih od karcinoma

KETOGENA PREHRANA: Spašava živote oboljelih od karcinoma

keto-prehranaKetogena prehrana može biti snažan alat kojim možete promijeniti vaš život. Prebacivanje na prehranu s vrlo malo ugljikohidrata, u kojoj se masnoće pretvaraju u energiju, može vam pomoći da smanjite visoki krvni pritisak, osloboditi vas žgaravice i bolova u zglobovima, zaustaviti pred-dijabetičko stanje, te liječiti epilepsiju, rak i autizam i niz drugih neuroloških i neurodegenerativnih bolesti

Ketogena dijeta sadrži visoke udjele masnoća, umjerenu količinu proteina te vrlo malo ugljikohidrata, a koristila se u medicini prvenstveno za liječenje teško kontolirajuće epilepsije kod djece.

Ovaj način prehrane oponaša aspekte gladi prisiljavajući tijelo da sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata. U običajenim okolnostima, ugljikohidrati sadržani u hrani se pretvaraju u glukozu, koja se potom prenosi kroz tijelo, a to je posebno važno u poticanju funkcije mozga.

Međutim, ako postoji vrlo malo ugljikohidrata u prehrani, jetra pretvara masnoće u masne kiseline i ketonska tijela. Oni ulaze u mozak i zamjenjuju glukozu kao izvor energije. Povišena razina ketona u krvi, stanje poznato kao ketoza, dovodi do smanjenja učestalosti epileptičnih napadaja.

Ova metoda se koristila od 1920. godine i kroz sljedeće desetljeće kada joj je popularnost pala uvođenjem antikonvulzivnih lijekova, što je tipična situacija kako se farmaceutska industrija nameće umjesto prirodnih načina rješavanja problema.

Kakva je to ketogena prehrana?

Kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više prilagodbi. Otprilike nakon dva dana od početka ovog načina prehrane, organizam počinje koristiti ketone. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini, prvenstveno na masnoći. Mišićna masa ostaje relativno nepromijenjena jer ova prehrana sadrži, kako je navedeno, i umjerene količine proteina.

U ovom načinu prehrane prevladava hrana poput sira, jaja, mesa i ribe, koja većinom sadrži vrlo malo ugljikohidrata. Uz navedeno, vrlo je važno jesti i dovoljne količine povrća, zbog unosa vlakana, vitamina te drugih esencijalnih tvari u organizam. Neko povrće sadrži veće količine ugljikohidrata pa takve namirnice treba izbjegavati, na primjer krumpir, riža, grah, grašak i slično, a konzumirati treba krastavce, kupus, zelenu salatu i ostalo slično povrće.

Ketogena dijeta potpuno je različita od drugih stilova prehrane i ruši sve ono što smo mislili da znamo o prehrambenoj piramidi.

Stanice tumora mozga i drugih čvrstih tumora ovisne su o glukozi, što je potvrđeno u nekoliko studija.

Cilj je da se stanice raka izgladne ukidanjem glukoze, koja dolazi iz ugljikohidrata, te da tijelo uđe u ketozu, stanje u kojem tijelo crpi energiju iz ketona – nusproizvoda masti.

Pri tome se mijenja čitava kemija tijela i stabilizira razina glukoze u krvi.

Glavne značajke ketogene dijete:

  • dnevni unos masnoća iznosi 70%
  • dnevni unos proteina čini 25%
  • dnevni unos ugljikohidrata je samo 5%, najviše 50 g dnevno, a kod inzulinske rezistencije ili dijabetesa najviše 25 g dnevno.
  • dnevni unos kalorija je 10-20% manji od potrošnje bazalnog metabolizma.

 

Mehanizam ketogene dijete

Ketoni su savršeno gorivo za naše tijelo, za razliku od glukoze koja je štetna, manje stabilna, ekscitatorna i zapravo skraćuje životni vijek.

Ketoni nemaju učinak glikacije, tj. karameliziranja ili ubrzavanja procesa starenja tijela, kao što to ima glukoza. Zdrava ketoza također pomaže izgladnjivanju stanica raka jer one ne mogu koristiti ketone kao izvor energije nego se za rast i razvoj oslanjaju isključivo na glukozu kao izvor energije.

Tvornice energije u stanicama našeg tijela – mitohondriji – puno bolje rade pri ketogenoj prehrani jer mogu podići razinu energije na stabilan, dugotrajan, učinkovit i uravnotežen način. Uz to, ketogena prehrana uzrokuje epigenetičke promjene koje povećavaju razinu energije koju mitohondriji proizvode, smanjuju stvaranje štetnih slobodnih radikala i potiču proizvodnju gama-aminomaslačne kiseline (GABA), najvažnijeg inhibitornog spoja u mozgu.

GABA ima ključno djelovanje u opuštanju te njena proizvodnja u ketozi također smanjuje toksične učinke ekscitacijskih putova u mozgu. Nadalje, najnoviji podaci ukazuju na to da ketoza ublažava bolove, osim što ima općenit protuupalni učinak.

Ketogena prehrana djeluje na više razina odjednom, što dosad niti jedan lijek nije uspio napraviti. To je stoga što su mitohondriji građeni specifično za korištenje masnoća za dobivanje energije. Kad mitohondriji koriste masnoće kao izvor energije smanjuje se proizvodnja toksina, povećava se ekspresija gena za podizanje energije kao i sama razina energije, te se smanjuje proizvodnja nusprodukata koji imaju upalno djelovanje.

Ključ tih čudesnih iscjeljujućih učinaka je u činjenici da se metabolizam masnoća i stvaranje ketonskih tijela (beta-hidroksibutirata i acetoacetata) u jetri može odvijati isključivo unutar mitohondrija, što znači da oni ostaju unutar stanice ali izvan mitohondrija su dostupni kako bi potaknuli snažne protuupalne antioksidanse. Stanje naših mitohondrija je ultimativni ključ optimalnog zdravlja i dok je istina da neki od nas trebaju dodatnu potporu u vidu nekih suplemenata kako bi popravili tvornice energije, ipak je prehrana najbitnija za pravu ravnotežu.

U suvremenom je svijetu glavni izvor energije šećer koji se prvo mora obraditi u staničnoj tekućini prije nego uđe u energetske tvornice – mitohondrije. Energetski izvori iz masnoća ne trebaju takvu obradu; oni izravno idu u mitohondriej za energetske potrebe. Dakle, zahtjevnije je proizvesti energiju iz šećera nego iz masnoća. U knjizi Život bez kruha (Life without bread) dr.sc. Christian B. Allan i dr.med. Wolfgang Lutz pišu:

Ugljikohidrati nisu potrebni za dobivanje energije. Masnoća proizvodi puno više energije nego ista količina ugljikohidrata, pa prehrana s malo ugljikohidrata čini vaš sustav proizvodnje energije učinkovitijim. Nadalje, mnogi organi preferiraju masnoće kao izvor energije.

Činjenica je da dobivamo VIŠE energije po molekuli masnoće nego šećera. Koliko kroničnih i autoimunih bolesti ima kao simptom i manjak energije? Kronični umor? Fibromijalgija? Reumatoidni artritis? Multipla skleroza? Rak? Allan i Lutzu kažu:

Mitohondriji su energetske centrale stanice. Obzirom da oni proizvode većinu energije u tijelu, razina energije koja je dostupna ovisi o tome koliko dobro mitohondriji rade. Kad god pomislite na energiju, zamislite sve te mitohondrije koji stvaraju ATP (adenozin-trifosfat) kako bi cijelo tijelo funkcioniralo optimalno. Broj mitohondrija po stanici varira no oni mogu zauzimati i do 50% volumena same stanice. Kada se umorite, nemojte misliti da vam treba više ugljikohidrata, umjesto toga razmislite kako maksimizirati proizvodnju energije u mitohondrijima…

Kad biste se mogli smanjiti toliko da uđete u mitohondrij, što biste vidjeli? Prvo što biste spoznali jest da su mitohondriji načinjeni tako da prvenstveno koriste energiju iz masnoća!

Provođenje dijete

Za postizanje ketoze potrebno je od jednog do tri tjedna, ovisno o stanju organizma. To prijelazno razdoblje može biti slično kao i kod čišćenja organizma, pa možete osjećati slabost i imati miris daha po acetonu.

Ketozu ne treba miješati sa štetnom ketoacidozom koja može biti jako opasna za dijabetičare. Ketoza je prirodno i potpuno neškodljivo stanje tijela. Prakticiranje ketogene dijete s vremenom smanjuje apetit, jača koncentraciju i olakšava mršavljenje bez gubljenja mišićne mase.

Kod provođenja ove dijete morate uzimati i kvalitetne suplemente – MCT ulje, probiotike i multivitamine. Oni mogu ublažiti nuspojave, pojačati i ubrzati ulazak u ketozu i sniziti razinu glukoze u krvi.

Započnite ketogenu dijetu isključivo uz nadzor stručnjaka koji će izračunati potrebe vašeg tijela i poučiti vas odabiru namirnica. Razina ketona u tijelu može se mjeriti i kod kuće s indikatorima ketona u urinu.

Ketogena dijeta može se provoditi samostalno ili istovremeno s drugim terapijama.

Osim što se koristi kao zdravi životni stil, ketogena se dijeta koristi i kao terapija kod raznih stanja poput grčeva u djece, padavice, autizma, tumora na mozgu, Azheimerove bolesti, Lou Gehrigove bolesti, depresije, moždanog udara, ozljeda glave, Parkinsonove bolesti, migrena, poremećaja spavanja, šizofrenije, tjeskobe (anksioznosti), poremećaja pažnje (ADHD), razdražljivosti, policističnih jajnika (PCOS), sindroma iritabilnih crijeva, želučanog refluksa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, akni, dijabetesa tipa 2, tremora, problema zastoja disanja i praktički bilo kojeg neurološkog problema, ali i kod raka, te u slučajevima gdje se tkiva moraju oporaviti od nedostatka kisika.

Ketogena dijeta i rak

Neka od najuzbudljivijih istraživanja u vezi s ketogenom prehranom odnose se na njenu uporabu protiv raka. Tako neka ukazuju i na veliku učinkovitost ove dijete u liječenju Glioblastoma, tumora mozga koji se smatra najzloćudnijim oblikom raka mozga. Istraživanja ukazuju da prehrana s visokim udjelom masnoća i s niskim udjelom ugljikohidrata izgladnjuje stanice raka čime se sprječava njihov rast i daljnji napredak, a evidentne su i činjenice o potpunim izlječenjima.

Učinkovitost ove prehrane je optimalna kada je omjer prehrambenih masnoća u odnosu na ugljikohidrate / proteine u omjeru 4:1. To zahtijeva posebnu pozornost u izračunu. Kada se primjenjuje u ograničenim količinama, koje ne premašuju individualne ukupne energetske potrebe, ketogena dijeta također može djelovati terapeutski protiv zloćudnih tumora mozga kod miševa i kod ljudi.

Neki od dostupnih slučajeva kliničkih ispitivanja za liječenje Glioblastoma multiforme (GBM)

Godine 1995., Nebeling i suradnici proveli su prvu prehrambenu metaboličku terapiju ljudskih zloćudnih tumora na mozgu pomoću ketogene dijete. Cilj studije bio je prebacivanje primarne podloge za metabolizam energije s glukoze na ketonska tijela u cilju ometanja metabolizma tumora zadržavajući uhranjenost bolesnika. Ispitivane su dvije djevojčice s tumorima mozga u uznapredovalom stadiju koje nije bilo moguće u potpunosti ukloniti operacijom (anaplastični astrocitom IV stadij i cerebralni astrocitom III stadij).

Ostaci tumora u oba slučaja podvrgnuti su opsežnom zračenju i kemoterapiji. Bez obzira na teške i po život opasne učinke ovih tretmana, djeca su odgovorila iznimno dobro na ketogenu dijetu i doživjela su dugoročno upravljanje tumorima bez daljnje kemoterapije ili radioterapije. Pozitronska emisijska tomografija s fluro-dezoksi-glukozom (FDG-PET) je pokazala smanjenje za 21,8% u uzimanju glukoze na mjestu tumora kod oba ova slučaja na ketogenoj dijeti. Ovi nalazi ukazuju na to da ova prehrana, koji smanjuje glukozu i povećava ketonska tijela, može smanjiti glikolitički energetski metabolizam kod tumora mozga.

Istraživanje iz 2010. navodi slučaj 65-to godišnje žene kojoj je dijagnosticiran GBM. Prije početka standardne terapije, kod pacijentice je proveden terapijski post i ograničena ketogena dijeta u omjeru 04:01 koja osigurava oko 600 kcal / dan. Također je i tijekom standardnog liječenja bila podvrgnuta istodobno i ketogenoj dijeti, te su joj dodavani i vitamini i minerali. Steroidni lijek (deksametazon) je uklonjen tijekom liječenja. Njezino liječenje je praćeno pomoću MRI i FDG-PET.

Nakon dva mjeseca tretmana, tjelesna težina pacijentice je smanjena za oko 20% i nije primijećeno tumorsko tkivo mozga. Biomarkerske promjene su pokazale smanjenje razine glukoze u krvi i povišene razine mokraćnih ketona. MRI dokaz recidiva tumora pronađen je 10 tjedana nakon obustave stroge dijete.

Ovo je prvo izvješće o liječenju GBM-a standardnom terapijom zajedno s ketogenom dijetom. Istražitelji zaključuju da ovi rezultati mogu dijelom potjecati i od ovog načina prehrane, no naglašavaju da su potrebna daljnja ispitivanja kako posebno za ketogenu dijetu, tako i u kombinaciji sa standardnim načinima liječenja.

Unatoč dokumentiranoj učinkovitosti ograničene ketogene ishrane kao netoksične metaboličke terapije za slučajeve raka mozga, do danas nisu pokrenute značajne kliničke studije ove terapije. Kliničko ispitivanje za neograničenu ketogenu dijetu za rekurentni glioblastom je pokrenuto u Njemačkoj pod vodstvom J. Rieger sa Sveučilišta u Tübingenu. Izvješeno je umjereno poboljšanje bez štetnih učinaka, ali nisu dostupne informacije o glukozi u krvi ili razinama ketona kod tretiranih pacijenata. Ove informacije će biti potrebne kako bi se ocijenio stupanj energetskog stresa na preživjele tumorske stanice, jer je razina glukoze u krvi prediktor terapijske učinkovitosti. Dakle, pažljiva dokumentacija glukoze u krvi i razine ketona će biti neophodne za predviđanje terapijske učinkovitosti.

Na temelju prethodnih kliničkih studija na miševima i na ljudima, očito je da ketogenu dijetu treba ispitati zbog svog terapeutskog potencijala kod liječenja tumora na mozgu. Sreća je da je broj studija koje ispituju učinak ketogene dijete u porastu, nadajmo se da će ih biti sve više, kao i da će se jednom, zbog svojih dobrih rezultata i ne štetnog djelovanja, uvesti kao standarno liječenje za razne poremećaje, stanja i bolesti.

Zaključak

Nepobitno je da ketogena prehrana ima zaštitnu ulogu za naš mozak. Uza sve dokaze o učinkovitosti pri mitohondrijskoj disfunkciji, može se primijeniti na sve nas koji živimo u stresnom i toksičnom okolišu. Ketonska tijela su iscjeljujuća tijela koja su nam pomogla da evoluiramo i danas su naši mitohondriji uvijek nečim ugroženi budući su toksični čimbenici u okolišu protiv nas.

Naravno, bit će ljudi kojima je mtDNA jako oštećena ili imaju genetske mutacije s kojima su rođeni pa ne mogu modificirati svoj sustav (primjerice problemi u metabolizmu L-karnitina), no čak i u nekim od tih slučajeva moguće je zaustaviti ili usporiti daljnju štetu. Naši zdravi preci nisu se nikada morali nositi s tolikom razinom štetnih tvari kao mi danas, pa ipak su jeli optimalno. Uzevši u obzir trenutno vrijeme i okoliš, najmanje što možemo učiniti jest da se hranimo optimalno u skladu sa vlastitom fiziologijom.

Način na koji možemo imati iscjeljujuće ketone u svom krvotoku jest prehrana s puno masnoća, minimalno ugljikohidrata i umjereno bjelančevina. Zajedno s povremenim postom koji potiče stvaranje ketona i vježbama otpornosti koje će stvoriti mitohondrije sa zdravijom mtDNA, možemo pobijediti u svijetu gdje su čimbenici protiv nas.

To što se danas smatra ”normalnom prehranom” zapravo je aberacija nastala zlouporabom i iskrivljavanjem znanstvenih istraživanja u korist farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija (”Big Agra” i ”Big Pharma”). Odemo li u vrijeme prije nego je suvremena prehrana postala norma posredstvom korporacija i poljoprivrednih interesa, vidjet ćemo da je ketoza bilo normalno stanje metabolizma. Današnje stanje ljudskog organizma je nenormalno. Vrijeme je da se to izmijeni.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(naturalnews, nexus, alternativa, istineilaziohrani.blogspot,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,