Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje otkrilo da stroga MEDITERANSKA PREHRANA štiti od agresivnih tumora raka

Istraživanje otkrilo da stroga MEDITERANSKA PREHRANA štiti od agresivnih tumora raka

mesiteranska-prehranaMediteranska prehrana može smanjiti vjerojatnost dobivanja agresivnog raka prostate kod muškaraca, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Urology

Rezultati istraživanja pokazali su da je prehrana bogata ribom, kuhanim krumpirom, cjelovitim voćem, povrćem, mahunarkama i maslinovim uljem, zajedno sa unosom prirodnih sokova, bila najbolja u smislu prevencije rizika, nad ostalim dijetama.

Istraživači su napisali da, kako bi se bolje spriječio rak prostate, treba uzeti u obzir cjelovita prehrambena jela umjesto pojedinačne hrane.

“Ovo istraživanje dodaje važne dokaze nedostatnim informacijama o povezanosti prehrane sa rakom prostate i naglašava važnost usredotočivanja na globalne prehrambene navike” izjavila je dr. Beatriz Perez-Gomez, glavna istraživačica i profesor na Institutu de Izjavio je Salud Carlos III (Madrid) u Španjolskoj.

“Naši rezultati pokazuju da bi prehrana usmjerena na prevenciju agresivnih tumora vjerojatno trebala uključivati važne elemente mediteranske prehrane kao što su riba, mahunarke i maslinovo ulje i sugeriraju da veliki unos voća, povrća i cjelovitih žitarica možda neće biti dovoljan.”

Za istraživanje, autori su koristili istraživanje Multicase-Control Study on Common Tumors in Spain (MCC-Spain), kontrolnu studiju stanovništva zemlje između 2008. i 2013. godine.

Ta studija sadrži biološke podatke, povijesti bolesti i prehrambene navike ljudi te je procjenjivala čimbenike (unutarnje i vanjske) koji uzrokuju rast tumora, poput onih kod karcinoma prostate.

Studija je pregledala više od 700 potvrđenih slučajeva raka prostate i preko 1.200 zdravih slučajeva, u dobi od 38 do 85 godina starosti. Istraživači su zatim grupirali sudionike na temelju prehrambenog obrasca i svojih prehrambenih navika.

To je uključivalo zapadnu, razboritu i mediteransku prehranu. Slučajeve sa dijagnozom karcinoma prostate istraživači su kategorizirali na temelju agresivnosti i veličine tumora, koristeći “Gleasonove rezultate”. Također su klasificirali svakog sudionika na temelju toga koliko njihove prehrambene navike sliče poznatim prehrambenim uzorcima.

Zapadnjački uzorak prehrane uključivao je “veliki unos masnih mliječnih proizvoda, prerađenih mesa, brze hrane, rafiniranih žitarica, slatkiša, umaka i visokokaloričnih napitaka”, a razborit dijetetski uzorak sastojao se od “niskomasne mliječne hrane, voća, povrća, cjeloviteih žitarica i sokova.”

Autori su otkrili da je samo skupina koja se “striktno pridržavala mediteranskog uzorka prehrane”, pokazala značajan zaštitni učinak protiv raka prostate.

Drugi prehrambeni uzorci, s druge strane, nisu mogli uopće pokazati nikakve učinke.

Prema nalazima, dr. Adela Castello, koautorica studije, komentirala je: “Postoji zapanjujući kontrast između relevantnosti raka prostate u smislu javnog zdravlja i dokaza vezanih uz primarnu prevenciju”.

Prema riječima dr. Castella, buduće studije o mediteranskoj prehrani i njihovu povezanost sa smanjenjem raka prostate mogu poboljšati rezultate koje su dobili u njihovoj studiji. Osim toga, ona kaže da će se prednosti dosljedne prehrane osjetiti i drugi sustavi tijela, poput kardiovaskularnog sustava.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,