Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Apple prati vaše telefonske pozive i e-poštu, a zatim izračunava ‘ocjenu povjerenja’ baš kao i kineska vlada … i to se događa upravo SADA u Americi

Apple prati vaše telefonske pozive i e-poštu, a zatim izračunava ‘ocjenu povjerenja’ baš kao i kineska vlada … i to se događa upravo SADA u Americi

apple-kinaAko cijenite privatnost i slobodu, možda je vrijeme da se riješite telefona iPhone, ako to već niste učinili

Zahvaljujući sitnim slovima u ugovorima, kompanija Apple si daje pravo praćenja telefonskih poziva i e-pošte korisnika.

Što ta masivna tehnološka tvrtka radi sa ovim informacijama? Ona generira “ocjene povjerenja” za korisnike Apple proizvoda – što je sličan projekt koji je u Kini. Kineska vlada daje svojim građanima “društvene kreditne rezultate”, a sada i ova velika tehnološka kompanija započinje sličnu misiju na američkom tlu.

#Kao što je jednom rekao Aldous Huxley, “tehnološki napredak nam je samo pružio učinkovitije sredstvo za kretanje unatrag”.

I mi se sigurno krećemo unazad: pod regresivnom današnjom tehnologijom koja se sada koristi za ukidanje slobode i ušutka različite misli i mišljenja, umjesto da podijele informacije (kao što je nekada bio namijenjeno).

Apple sada špijunira korisnike, dajući im “bodove povjerenja”

Apple je oduševljen svojom najnovijom autoritarnom inicijativom da se smanji sloboda. Korporativni djelatnici kažu da su “bodovi (ocjene) povjerenja”, koji su potiho dodaju u najnovije ažuriranje za iOS, u prirodi dobronamjerni; te će navodno ovi bodovi “pomoći” u prevenciji prijevara.

Unatoč Appleovom inzistiranju na tome da je tvrtka “u potpunosti predana transparentnosti”, a rezultati su “očuvanje privatnosti”, kako bi se spriječile prijevare (ili očuvanje privatnosti), nikada nisu objasnili kako nadgledanje telefonskih poziva i e-poruka može spriječiti prijevare.

Zapravo, Apple nije ni predvidio niti jedan scenarij u kojem bi “ocjene povjerenja” spriječila prijevaru.

Korisnici ne mogu ni vidjeti vlastite “ocjene povjerenja”, osim ako ne stupaju izravno u kontakt s Appleom i zatraže podatke.

Ovo je vrijeme kada stvari postaju autoritarne do orvelijanske: Apple sada svojim korisnicima govori da ako ih špijuniraju, tvrtka će “štititi” i čuvati njihovu “privatnost”.

To bi Orwell nazvao “licemjerstvom”. Velika tehnološka kompanija i njezini sljedbenici ne vide nedoumice s idejom špijuniranja kao načina dobivanja privatnosti – i naizgled ne primjećuju da su te dvije ideje u sukobu, vjerojatno zato što su se indoktrinirali u vjeru da “Veliki brat” najbolje zna.

Do sada, svatko tko sudjeluje u svijetu tehnologije prihvatio je da ga se u određenoj mjeri špijunira – i to je ono što oni rade. Tehnološke tvrtke poput Applea tiho se kreću prema totalnoj dominaciji, polako ali sigurno. Neki su već pozvali Appleove nove “ocjene povjerenja” kao “opasne” i lako je vidjeti zašto.

Sloboda razmišljanja je napadnuta i ušutkana tehnološkom industrijom na ovaj ili onaj način. Dok se ljevičarske kompanije bave potrebom za više tolerancije kada je u pitanju raznolikost u izgledu, oni su sve više netolerantniji prema raznim mišljenjima.

Sada tehnološka kompanija uzima još jedan primjer iz komunističke Kine, postavljajući “ocjene povjerenja” – što sve podsjeća na kineski kreditni sustav bodovanja. Onaj isti koji zabranjuje “nepouzdanim” ljudima putovanje zrakoplovom, kupovanje nekretnina ili slanje svoje djece u privatne škole.

Ranije ove godine, kineski novinar je otkrio da nije mogao kupiti kuću zbog lošeg društvenog kreditnog bodovanja. Liu Hu je dalje izjavio da mu je “zabranjeno” putovanje zrakoplovom, jer ga je vlada smatrala “nepouzdanim” i nije mogao poslati svoje dijete u privatnu školu. Kineski su sudovi naredili Liuu da se ispriča za niz tweetova koje je napisao, ali vlasti su rekle da je to “neiskreno”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,