Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Apple prati va┼íe telefonske pozive i e-po┼ítu, a zatim izra─Źunava ‘ocjenu povjerenja’ ba┼í kao i kineska vlada … i to se doga─Ĺa upravo SADA u Americi

Apple prati va┼íe telefonske pozive i e-po┼ítu, a zatim izra─Źunava ‘ocjenu povjerenja’ ba┼í kao i kineska vlada … i to se doga─Ĺa upravo SADA u Americi

apple-kinaAko cijenite privatnost i slobodu, mo┼żda je vrijeme da se rije┼íite telefona iPhone, ako to ve─ç niste u─Źinili

Zahvaljujući sitnim slovima u ugovorima, kompanija Apple si daje pravo praćenja telefonskih poziva i e-pošte korisnika.

┼áto ta masivna tehnolo┼íka tvrtka radi sa ovim informacijama? Ona generira “ocjene povjerenja” za korisnike Apple proizvoda – ┼íto je sli─Źan projekt koji je u Kini. Kineska vlada daje svojim gra─Ĺanima “dru┼ítvene kreditne rezultate”, a sada i ova velika tehnolo┼íka kompanija zapo─Źinje sli─Źnu misiju na ameri─Źkom tlu.

#Kao ┼íto je jednom rekao Aldous Huxley, “tehnolo┼íki napredak nam je samo pru┼żio u─Źinkovitije sredstvo za kretanje unatrag”.

I mi se sigurno kre─çemo unazad: pod regresivnom dana┼ínjom tehnologijom koja se sada koristi za ukidanje slobode i u┼íutka razli─Źite misli i mi┼íljenja, umjesto da podijele informacije (kao ┼íto je nekada bio namijenjeno).

Apple sada ┼ípijunira korisnike, daju─çi im “bodove povjerenja”

Apple je odu┼íevljen svojom najnovijom autoritarnom inicijativom da se smanji sloboda. Korporativni djelatnici ka┼żu da su “bodovi (ocjene) povjerenja”, koji su potiho dodaju u najnovije a┼żuriranje za iOS, u prirodi dobronamjerni; te ─çe navodno ovi bodovi “pomo─çi” u prevenciji prijevara.

Unato─Ź Appleovom inzistiranju na tome da je tvrtka “u potpunosti predana transparentnosti”, a rezultati su “o─Źuvanje privatnosti”, kako bi se sprije─Źile prijevare (ili o─Źuvanje privatnosti), nikada nisu objasnili kako nadgledanje telefonskih poziva i e-poruka mo┼że sprije─Źiti prijevare.

Zapravo, Apple nije ni predvidio niti jedan scenarij u kojem bi “ocjene povjerenja” sprije─Źila prijevaru.


Korisnici ne mogu ni vidjeti vlastite “ocjene povjerenja”, osim ako ne stupaju izravno u kontakt s Appleom i zatra┼że podatke.

Ovo je vrijeme kada stvari postaju autoritarne do orvelijanske: Apple sada svojim korisnicima govori da ako ih ┼ípijuniraju, tvrtka ─çe “┼ítititi” i ─Źuvati njihovu “privatnost”.

To bi Orwell nazvao “licemjerstvom”. Velika tehnolo┼íka kompanija i njezini sljedbenici ne vide nedoumice s idejom ┼ípijuniranja kao na─Źina dobivanja privatnosti – i naizgled ne primje─çuju da su te dvije ideje u sukobu, vjerojatno zato ┼íto su se indoktrinirali u vjeru da “Veliki brat” najbolje zna.

Do sada, svatko tko sudjeluje u svijetu tehnologije prihvatio je da ga se u odre─Ĺenoj mjeri ┼ípijunira – i to je ono ┼íto oni rade. Tehnolo┼íke tvrtke poput Applea tiho se kre─çu prema totalnoj dominaciji, polako ali sigurno. Neki su ve─ç pozvali Appleove nove “ocjene povjerenja” kao “opasne” i lako je vidjeti za┼íto.

Sloboda razmi┼íljanja je napadnuta i u┼íutkana tehnolo┼íkom industrijom na ovaj ili onaj na─Źin. Dok se ljevi─Źarske kompanije bave potrebom za vi┼íe tolerancije kada je u pitanju raznolikost u izgledu, oni su sve vi┼íe netolerantniji prema raznim mi┼íljenjima.

Sada tehnolo┼íka kompanija uzima jo┼í jedan primjer iz komunisti─Źke Kine, postavljaju─çi “ocjene povjerenja” – ┼íto sve podsje─ça na kineski kreditni sustav bodovanja. Onaj isti koji zabranjuje “nepouzdanim” ljudima putovanje zrakoplovom, kupovanje nekretnina ili slanje svoje djece u privatne ┼íkole.

Ranije ove godine, kineski novinar je otkrio da nije mogao kupiti ku─çu zbog lo┼íeg dru┼ítvenog kreditnog bodovanja. Liu Hu je dalje izjavio da mu je “zabranjeno” putovanje zrakoplovom, jer ga je vlada smatrala “nepouzdanim” i nije mogao poslati svoje dijete u privatnu ┼íkolu. Kineski su sudovi naredili Liuu da se ispri─Źa za niz tweetova koje je napisao, ali vlasti su rekle da je to “neiskreno”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,