Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Robert Kennedy Jr. podigao prvu tužbu protiv Monsanta koja navodi da herbicid Roundup uzrokuje ne-Hodgkinov limfom

Robert Kennedy Jr. podigao prvu tužbu protiv Monsanta koja navodi da herbicid Roundup uzrokuje ne-Hodgkinov limfom

robert-monsantoOdvjetnik za zaštitu okoliša Robert F. Kennedy Jr. podnio je prvu od, kako on navodi, “nekoliko tisuća” tužbi protiv poljoprivrednog diva Monsanta, rekavši da njihov naširoko korišten herbicid Roundup uzrokuje ne-Hodgkinov limfom

Sudski vjećnici u San Franciscu su poslušali sate znanstvenih podataka o kemijskoj vezi s tom bolesti koja ima visoku stopu preživljavanja nakon pet godina, ali koja može uzrokovati da drugi postanu bolesni.

Kennedy, koji je također predsjednik projekta “World Mercury Project”, izjavio je u nedavnom intervjuu s Del Bigtreeom, voditeljem The HighWire showa, da su vrtlari, farmeti, poljoprivrednici i drugi redovito izloženi riziku herbicida Roundup.

Prvi slučaj uključuje Dwayne “Lee” Johnsona o kojem smo nedavno pisali na NSP-u, školskog domara kojem je s 2014. godine dijagnosticiran ne-Hodgkinov limfom tek dvije godine nakon što je koristio “Ranger Pro”, proizvod Monsanto koji sadrži iste kemikalije kao i Roundup.

Njegov odvjetnik, R. Brent Wisner, izjavio je porotnicima da je poljoprivredna kompanija znala za nekoliko studija koje su identificirale sigurnosne rizike povezane s proizvodima koji su na tržištu već 40 godina – ali nisu ništa poduzeli kako bi ih ublažili.

“U ovom slučaju se stvarno radi o izboru” – rekao je Wisner, kako je izvijestio Law.com. “Radi se o pravu svakog pojedinca u ovoj prostoriji da odabere kakvim kemikalijama će izložiti sebe, svoju obitelj i svoju djecu. I zaista, nitko nema pravo da nam uzme taj izbor samo zato što su nam uskratili informacije koje su nam potrebne da bi imali taj izbor.”

U intervjuu, Kennedy je rekao da studije sada neupitno pokazuju da Roundup uzrokuje bolest.

Međutim, George Lombardi, odvjetnik za Monsanto, odbacio je tvrdnje, tvrdeći kako znanstvene dokazi to ne potkrepljuju.

“Znanstveni dokazi pokazuju da pretežno proizvodi na bazi glifosata ne uzrokuju rak i da nisu uzrokovali rak gospodina Johnsona” – rekao je porotnicima na Superior Courtu u San Franciscu.

Monsanto se suočava sa oko 4.000 slučajeva tužbi koje uključuju herbicid Roundup.

Podaci pokazuju Monsantovu odgovornost

Što se tiče dokaza, u listopadu 2015. godine je Svjetska zdravstvena organizacija objavila, nakon svoje studije, da je Roundup bio vjerojatan uzrok raka kod ljudi – ali da je Monsanto redovito sakrivao dokaze:

“Nezavisni istraživački znanstvenik po imenu Anthony Samsel nabavio je od Monsanta 15.000 stranica vrijednih dokumenata koji pokrivaju čitav niz istraživanja o Roundupu, najčešće korištenom herbicidu na svijetu, a informacije koje se nalaze na tim stranicama nisu lijepe. U biti, Monsanto je dobro znao skoro 40 godina da su Roundup i glifosat povezani s oštećenjem organa i rakom, a ipak je ta informacija sakrivena od javnog glediša kao “vlasnička poslovna tajna”.”

“Monsanto je pogrešno predstavio podatke”, rekao je znanstvenik, dodajući kako je Monsanto “namjerno skrivao podatke kako bi proizvod [glifosat] stavio na tržište”.

Naime, Samsel je mogao pokazati da je poljoprivredni kemijski div manipulirao i lažirao životinjske studije pomoću životinja koje su već bile bolesne od raka.

Zahvaljujući toj pogrešnoj prezentaciji, druge životinje izložene kemijskoj supstanci nisu bile više bolesnije nego kontrolne životinje, jer su sve životinje bile bolesne.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,