Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POVIJESNO SUĐENJE NAJOZLOGLAŠENIJE KOMPANIJE: Monsanto je lagao i zlostavljao znanstvenike kako bi sakrio rizike od raka

POVIJESNO SUĐENJE NAJOZLOGLAŠENIJE KOMPANIJE: Monsanto je lagao i zlostavljao znanstvenike kako bi sakrio rizike od raka

monsanto-sudMonsanto je agresivno “zlostavljao znanstvenike” i skrivao rizike od karcinoma kroz uporabu herbicida, rekao je u optužbi odvjetnik u ponedjeljak u velikoj tužbi protiv agrokemijske korporacije

“Monsanto je izričito izišao iz svojih okvira da bi zlostavljao i borio se s nezavisnim istraživačima … oni su se borili protiv znanosti” – rekao je odvjetnik Brent Wisner pred sudom, prenosi britanski The Guardian.

Wisner, koji je govorio u prepunoj sudnici u San Franciscu, predstavljajući DeWayne Johnsona, poznatog i kao Lee, čovjeka iz Kalifornije čiji se rak proširio kroz cijelo tijelo.

Otac troje djece i bivši domar u školi, prema liječnicima ima samo nekoliko mjeseci života, i prva je osoba koja je tužila Monsanto zbog tvrdnji da je kemikalija Roundup povezana s rakom.

Tisuće ljudi su podnijeli slične pravne zahtjeve diljem SAD-a.

U svom izlaganju, odvjetnik Monsanta George Lombardi navodi kako je istraživački tim tijekom godina bio na strani tvrtke: “Znanstveni dokazi su bili neoborivi da proizvodi na bazi glifosata ne uzrokuju rak i da nisu uzrokovali rak kod gospodina Johnsona”.

Slučaj je značajan jer je sudac dopustio da Johnsonovi odvjetnici prezentiraju znanstvene argumente.

Dokazi su se usredotočili na glifosat, najkorišteniji herbicid na svijetu, kojeg je Monsanto počeo reklamirati kao Roundup 1974. godine, predstavljajući ga kao tehnološki napredak koji bi mogao ubiti gotovo sav korov bez štete prema ljudima ili okolišu.

Tijekom godina, međutim, studije su otkrile totalnu suprotnost, a 2015. godine međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) je klasificirala glifosat kao “vjerojatno kancerogen za ljude”.

Roundup proizvodi su registrirani u 130 zemalja i odobreni za upotrebu za više od 100 vrsta usjeva, a glifosat je pronađen i u hrani, različitim izvorima vode i urinu poljoprivrednih radnika i drugih. Nekoliko zemalja je donijelo zabranu ili ograničenje prodaje i uporabe glifosata.

Johnson je radio kao terenac za školsku četvrt u Beniciji, sjeverno od San Francisca, i bio je odgovoran za primjenu Roundupa.

Odvjetnici su pokazali fotografije ozljeda i osipa na Johnsonovoj koži nakon što je redovito bio izložen kemikaliji i na kraju mu je dijagnosticiran ne-Hodgkinov limfom (NHL) 2014. godine, u dobi od 42 godine.

“Jednostavna činjenica je da će umrijeti. To je samo pitanje vremena” – rekao je Wisner na sudu, dok je Johnson spustio glavu i njegova žena plakala na sjedištu pokraj njega. “Između sada i onda, to nije ništa nego bol.”

Wisner, koji je kazao kako će suđenje uključivati izjave 10 sadašnjih ili bivših zaposlenika Monsanta, također je na glas čitao unutarnje korporativne dokumente dobivene tijekom slučaja.

Kao odgovor na jednu kritičnu studiju o izloženosti glifosatu, Donna Farmer, voditeljica zaštite proizvoda, napisala je u e-poruci: “Kako da se borimo protiv toga?”

Strateški korporativni dokument također je otkrio Monsantov plan odnosa s javnošću da “orkestrira proturječnosti” prije klasifikacije glifosata, rekao je Wisner poroti.

Wisner je također pročitao dokumente koji govore kako je Monsanto strategizirao planove za “prikrivanje” istinitih rezultata istraživanja.

Monsanto je i dalje tvrdio da je njegpv herbicid siguran, a ta tvrdnja da je za Johnsonov pravni tim bila izazov, tvrdeći da je “znanstvena prijevara” pridonijela marketingu Roundupa.

Timothy Litzenburg, jedan od Johnsonovih odvjetnika, nazvao je svog klijenta “nevjerojatno hrabrim” u razgovoru s Guardianom prije suđenja, dodajući: “Što god se dogodi … njegovi će sinovi saznati da je njihov otac bio dovoljno hrabar da se usprotivi Monsantu posve sam, i prvi, prije nego što umre.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,