Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KOME SU PRODAVALI ORUŽJE: Pogledajte OGROMAN PROTOK američkog izvoza oružja tijekom zadnjih 6 desetljeća (VIDEO)

KOME SU PRODAVALI ORUŽJE: Pogledajte OGROMAN PROTOK američkog izvoza oružja tijekom zadnjih 6 desetljeća (VIDEO)

izvoz-oruzjaZapanjujući timelaps videozapis pokazuje masovni protok američkog izvoza oružja širom svijeta tijekom posljednjih 67 godina, otkrivajući neke iznenađujuće kupce u videozapisu

Pomoću baze podataka instituta Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) o prijenosu na oružje, koji prati kretanje velike količine konvencionalnog oružja, znanstvenik Will Geary je stvorio vizualizaciju podataka koja prikazuje ogroman izvoz američkog oružja koje je letjelo po cijelom svijetu od 1950. do 2017. godine.

SAD je najveći svjetski izvoznik oružja. U 1950-ima, većina američkog oružja je otišla u Europu, Kanadu, Japan i Tursku.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, čini se da je Njemačka primila najveću količinu oružja, a Iran se pridružio popisu primatelja.

Iranov uvoz američkog oružja postigao je najvišu razinu u 1970-ima, sve do pada Šaha kojeg su podržavali amerikanci (CIA) i iranske revolucije 1979., čineći Iran najvećim kupcem oružja u tom desetljeću. Izrael se popeo na drugo mjesto na popisu kupaca 1970-ih.

U međuvremenu, Japan je kupio najveću količinu oružja tijekom 1980-ih, nakon čega slijedi Saudijska Arabija, a potom i Izrael i Egipat.

To se u velikoj mjeri ponavljalo tijekom devedesetih godina, dok su 2000-ih godina, Južna Koreja i Izrael uzeli najveći komad. Od 2010. godine, Saudijska Arabija je bila najveći kupac oružja, a Australija sljedeći u redu.

Nakon SAD-a, Rusija, Francuska, Njemačka i Kina su najveći izvoznici oružja. Između 2013. i 2017. godine SAD su sudjelovale sa 34 posto ukupnog izvoza oružja, što je porast od 25 posto od izvoza između 2008-2012.

“Temeljem sporazuma potpisanih tijekom Obamine administracije, isporuke SAD-a u oružju 2013.-17. dosegnule su najvišu razinu od kraja devedesetih godina” – rekao je dr. Aude Fleurant, direktor SIPRI Arms-a.

“Te ponude i daljnji važni ugovori potpisani 2017. godine osigurat će da SAD ostane najveći izvoznik oružja u narednim godinama.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,