Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Da, i vi možete uvježbati svoj mozak i dramatično poboljšati kognitivne performanse i inteligenciju

Da, i vi možete uvježbati svoj mozak i dramatično poboljšati kognitivne performanse i inteligenciju

mozak-inteligencijaU studiji, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports, istraživači su promatrali 116 odraslih osoba u Finskoj koji su bili podijeljeni nasumično u tri skupine

Prema rezultatima studije, ako je skupina sudionika upućena da izvrši “učinkovitu strategiju obuke za radnu memoriju”, oni mogu odmah poboljšati svoje performanse slično kao i pojedinci koji su sudjelovali u tipičnim obukama za vježbanje kognitivne memorije bez strategijskih uputa tijekom perioda od mjesec dana ili duže.

Na temelju studije koju su vodili istraživači sa Sveučilišta Abo Akademije, relevantnost tih strategija istaknuta je kontrolama koje nisu davale nikakve savjete o strategiji, ali su uspjele generirati strategije koje su bile povezane s boljim performansama kod zadataka povezanim sa kognitivnom memorijom u naknadnim testovima.

Istraživači vjeruju da je to razlog zašto su značajni učinci tipičnog treninga radne memorije ograničeni na zadani zadatak i povezane nedovršene inačice.

Iako postoji nekoliko komercijalnih programa obuke kognitivne memorije, njihovi učinci treniranja ne prelaze granice obuke.

U studiji, koja je objavljena u časopisu Scientific Reports, istraživači su promatrali 116 odraslih osoba u Finskoj koji su bili podijeljeni nasumično u tri skupine. Sudionici u prvoj skupini dobili su kratku strategijsku poduku i trenirali zadatak za ažuriranje radne memorije tijekom 30 minuta.

Sudionici u drugoj skupini prošli su istu kompjutersku obuku bez primanja savjeta o strategiji. U međuvremenu, treća grupa je izvodila samo pred-test i post-test.

Autodigradirane strategije analizirane su putem upitnika koji su dani na post-testu.

Kako poboljšati kognitivnu funkciju

Da biste povećali i zaštitili svoje kognitivne funkcije, isprobajte neke od savjeta:

Vježba – Vježba povećava protok krvi u dijelu mozga koji je odgovoran za memoriju nazvan hipokampus. Ljudi koji su u dobrom fizičkom stanju imaju bolje kognitivne funkcije, a vježbanje može potaknuti sposobnost učenja.

Minimizirajte stres – Pojedinci koji imaju visoku razinu stresa imaju veći rizik od razvoja kognitivnih problema. Pokušajte riješiti uzrok stresa na prirodan način, poput vježbanja, individualnog savjetovanja, meditacije, opuštajućih hobija i drugih metoda.

Riješavajte zagonetke – Zagonetke mogu pomoći u izgradnji novih veza u mozgu. Osim križaljki, možete raditi na akrosticima, kriptogramima i drugim zagonetkama usmjerenih na riječi. Pokušajte s nekoliko zagonetki kako biste izazovali vaš mozak.

Započnite novi hobi – Poboljšajte kognitivnu funkciju pokušavajući započeti nove hobije gdje morate učiti nove vještine kao što su stolarija / obrada drveta, sviranje novog instrumenta ili prijava na tečaj stranih jezika. Te aktivnosti učenja stvaraju nove neuronske veze koje pomažu u otklanjanju gubitaka stanica uzrokovanih starenjem ili bolestima.

Gledajte edukativne TV emisije i “aktivno” čitajte – Gledanje informativnih znanstvenih emisija može biti “kognitivno obogaćivanje”, naročito ako odvojite vrijeme da biste shvatili ono što gledate. Isto se može reći i za čitanje poučnih knjiga ili časopisa. Kada završite gledati ili čitanje nečega obrazovnog, pregledajte ono što ste naučili kako bi poboljali pamćenje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,