Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Kompanija Starbucks sada poslužuje svoju kavu u Kaliforniji sa upozorenjem na rizik od raka

Kompanija Starbucks sada poslužuje svoju kavu u Kaliforniji sa upozorenjem na rizik od raka

starbucks-upozorenjeViši sud u Kaliforniji odlučio je da sve tvrtke koje proizvode kavu, uključujući i globalnu kompaniju Starbucks, moraju koristiti oznake upozorenja za rak na svojim proizvodima

U tijeku je rasprava o novčanim kaznama, ali one mogu iznositi 2500 dolara po korisniku.

Sudac Elihu Berle presudio je da “optuženici nisu zadovoljili svoj teret dokazivanja … da je konzumacija kave dobrobit ljudskom zdravlju”.

Vijeće za obrazovanje i istraživanje toksičnih tvari (CERT), neprofitna grupa, tužili su Starbucks i oko 90 drugih tvrtki po državnom zakonu koje zahtijevaju upozorenja o širokom spektru kemikalija koje mogu uzrokovati rak ili nedostatke u porođaju.

Slučaj već traje osam godina i još uvijek nije završen. Treća faza suđenja će odrediti iznos kazni koje će tvrtke morati platiti.

Novčane kazne mogu doseći i do 2500 dolara za klijente koji su često posjećivali Starbucks u zadnjih osam godina.

Industrija kave pokušala je braniti svoj slučaj, tvrdeći da se kava odavno smatra zdravim proizvodom.

„Kava je pokazala, iznova i iznova, da je zdrav napitak” – izjavio je William Murray, predsjednik i izvršni direktor organizacije National Coffee Association.

U 2010. godini, kalifornijsko vijeće CERT tvrdilo je da je kava poslužena u Starbucksu sadržavala visoku razinu akrilamida. Prema ovoj grupi, prijetnja je došla od strane kemijskog spoja proizvedenog u procesu prženja zrna kave. Smatra se da je ta tvar štetna i kancerogena.

Industrija kave inzistira da njezini proizvodi ne bi imali isti ukus ako se zrna kave ne peku na visokim temperaturama. Rekao je da je kemikalija prisutna na jednoj bezazlenoj razini i da ne bi trebala izazvati nikakvu zabrinutost, ali kompanija nije pokazala uvjerljive dokaze.

“Dok je tužitelj ponudio dokaz da konzumacija kave povećava rizik od štete na fetusu, dojenčadi, djeci i odraslima, medicinski i epidemiološki stručnjci opteuženika svjedočili su da nemaju nikavo mišljenje o uzročnicima u kavi” – rekao je sudac Berle.

Mnoge tvrtke za kavu već su se dogovorile o stavljanja upozorenja o akrilamidu. Međutim, mnoga su upozorenja gotovo nevidljiva njihovim kupcima zbog položaja ispod šanka.

Starbucks je tvrdio da će označavanje čaša sa upozorenjima protiv raka biti zabluda i alarmantno za potrošače, jer je napitak uvijek bio u velikoj mjeri zamišljen kao zdrav proizvod.

Zakon o sigurnoj pitkoj vodi i toksičnim tvarima, poznatiji u Kaliforniji kao Prijedlog 65, ista odredba koja je osudila industriju kave, inzistira na tome da znakovi koji upozoravaju stanovnike o riziku od raka trebaju biti postavljeni posvuda. Čak i u Disneylandu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,