Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Naš san je jači nego ikad’: 36 godina nakon Falklandskog rata, Argentina obećava da će povratiti otoke

‘Naš san je jači nego ikad’: 36 godina nakon Falklandskog rata, Argentina obećava da će povratiti otoke

agrentina-zastavaDok se Argentina prisjeća života koji su izgubljeni tijekom brutalnog Falklandskog rata 1982. godine sa Velikom Britanijom, njezin je predsjednik obećao da će oživjeti ideju o povratsku otoka

Smješteni gotovo 13.000 km od obale Velike Britanije i oko 1.500 km od obale Argentine, Falklandski otoci – također poznati kao Las Malvinas – predmet su 200-godišnjeg spora oko suvereniteta.

Njihovo najkrvavije poglavlje se dogodilo 1982. godine, kada je 900 ljudi umrlo u ratu kako bi se odlučilo o vlasništvu otoka, kojeg je tada naseljavalo manje od 2.000 ljudi.

Točno 36 godina nakon rata, spor je daleko od kraja.

“Naš san je snažniji nego ikada, nastavit ćemo tražiti ono što smatramo legitimnim, a to je suverenost nad otocima” – rekao je Argentinski predsjednik Mauricio Macri na Dan veterana i palih boraca u ratu na Falklandima, nacionalni praznik kojim se obilježavaju životi koje je Argentina izgubila u kratkom ratu.

Konflikt na Falklandskim otocima 1982. godine dogodio se kada je Argentina pokušavala provesti svoju tvrdnju o suverenitetu nad otocima Las Malvinama uz pomoć vojne sile i poslati mornaricu na otoke.

Velika Britanija je tada poslala svoje ratne brodove, podmornice i zračne snage. Britanska kontra-operacija je u početku smatrana gotovo izgubljenom – toliko da je CIA planirala poduprijeti Argentinsku tvrdnju i proglasiti otoke njihovima.

Nakon divljeg dvomjesečnog rata koji je uzeo živote 649 Argentinaca i 255 britanskih vojnika, Argentina se povukla i odustala od kontrole otoka Las Malvinas – ali ne i njihove povijesne tvrdnje prema otocima.

Predsjednik Marci je razgovarao sa rođacima oko 90 vojnika koji su nedavno identificirani kroz DNA analize. Do sada su njihovi grobovi bili označeni samo rečenicom “Argentinski vojnik, poznat samo od Boga”.

Identifikacija je omogućena sporazumom između Argentine i Velike Britanije – rijedak prikaz dobre diplomacije usred povijesnog razdoblja neprijateljstava koje je počelo još davnih 1800-ih godina.

Tada je Argentina proglasila suverenost nad Falklandskim otocima, zahvaljujući tek friškoj proglašenoj neovisnosti od Španjolske. Britanija je rekla da ima prednost, nakon što je naselila otoke prije nego što je to učinila Argentina.

Obje zemlje tvrde da imaju svoje razloge: Argentina je priznata od strane većine južnoameričkih zemalja, dok EU navodi otoke kao britanski prekomorski teritorij.

Odluka 2016. koju je donio Odbor UN-a o granicama stavila je Falklandske otoke u teritorijalne vode Argentine – odluku koju je slavio Buenos Aires, ali ju je London odbacio kao beznačajnu.

Britanska je tvrdnja snažno oslonjena na rezultate referenduma iz 2013., u kojem su Falklanderi većinom glasovali da ostanu prekomorski teritorij Velike Britanije.

2. travnja, dan kada je Argentina poslala svoje snage na Falklandske otoke 1982. godine, od tada je dan sjećanja – i ostao dan pozivanja za povratak otoka.

“Rat nije završen i nismo mrtvi” – kazao je za RT bivši borac Norberto Covacevich, koji se borio u ratu na Falklandima.

“Nije mrtav onaj koji se bori, mi ćemo se boriti protiv gusara do posljednje kapi krvi. Živjela domovina.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,