Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BIVŠI DUŽNOSNIK PENTAGONA: Skandal ‘Skripal’ nalikuje retorici ‘iračkog oružja za masovno uništenje’ iz 2003. godine

BIVŠI DUŽNOSNIK PENTAGONA: Skandal ‘Skripal’ nalikuje retorici ‘iračkog oružja za masovno uništenje’ iz 2003. godine

skripa-mayNemogućnost britanskih znanstvenika da dokažu da je Rusija napravila nervni otrov naglašava blistav nedostatak činjenica u slučaju Skripal, koji je izgleda sličan priči o Iraku 2003. godine, kaže bivši službenik Pentagona Michael Maloof

Izjave koje je objavio tajni laboratorij Porton Down “značajan su razvoj” u skandalu Skripal, smatra bivši dužnosnik Pentagona Michael Maloof, budući da su ponovno doveli u pitanje dovođenje ruskih stručnjaka za kemijsko oružje kako bi istražili incident.

Rusija je više puta pozvala Veliku Britaniju da dopusti njezinim stručnjacima sudjelovanje u istrazi, ali London je do sada to izričito odbijao.

“Do sada je Zapad odbio taj zahtjev, što mi kaže da nešto skrivaju. Mislim da ako budemo proveli transparentnu istragu, ako želimo doći do dna, mislim da se stručnjaci iz Rusije i sa Zapada moraju okupiti i doći do rezolucije” – izjavio je Maloof za RT.

Također je upozorio da se isključivo ne vjeruje Ujedinjenom Kraljevstvu i svim drugim zapadnim obavještajnim agencijama po tom pitanju.

Skripalov skandal, međutim, izgleda kao dio šireg “anti-ruskog križarskog rata”, kojeg je vodio prije svega SAD kada je shvatio da gubi “strateške pozicije” u svijetu.

Gledajući skandal iz takve perspektive, mogu se objasniti brzi “zaključci” koje je proizvela britanska vlast, rekao je Maloof, kao i međunarodna kampanju protiv Rusije, koja je potaknuta samo sa navodima.

“Izbori i optužbe upravo sada dio su općeg zapadnjačkog anti-ruskog pristupa, jer nigdje nisu stigli u nekim ustajalijim sukobima … i oni su strateški nadmudreni, pa je to zaista zabrinjavajuće osobito u Sjedinjenim Državama” – rekao je Maloof.

“Dakle, ovo je sve dio većeg paketa. Upotrebljavaju ovu epizodu otrova Novichok kako bi potaknuli taj plan.”

“Oni trebaju pokazati činjenice i ne reagirati na emocije i takozvane obavještajne podatke, osobito nakon optužbi Iraka da posjeduje “kemijsko oružje za masovno uništenje” koje su dovele do invazije SAD i Velike Britanije 2003. godine, što se pokazalo na kraju kao laž” – dodao je Maloof.

Bivši dužnosnik Pentagona izjavio je da su zapadne zemlje osudile Rusiju prije nego što su dobili bilo kakve dokaze. “Još se drže tog “vjerojatnog” pristupa, prije nego da pokažu javnosti dokaze koji su došli s jednog odredišta ili drugog” – rekao je Maloof.

Ruski i britanski odnosi nedavno su teško narušeni nakon trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeija Skripala i njegove kćeri u Salisburyju 4. ožujka.

Iako britanska policija inzistira na tome da bi istraga u tom slučaju mogla potrajati tjednima ili mjesecima, britanskii visoki dužnosnici su odmah uprli prstom u Rusiju, a London tvrdi da je upotrijebljena tvar za trovanje Skripala bila iz Novichokove klase vojnih nervnih otrova, sovjetskog podrijetla.

U utorak su znanstvenici iz vojne baze Porton Down u blizini Salisburya izjavili kako ne mogu potvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan Skripal došao iz Rusije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,