Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE ČASOPISA JAMA: Djeca kojoj se daju antibiotici će vjerojatno razviti alergije

ISTRAŽIVANJE ČASOPISA JAMA: Djeca kojoj se daju antibiotici će vjerojatno razviti alergije

dijete-antibiotikDojenčad koja je primala antibiotike imaju veću vjerojatnost da će razviti alergije kasnije u životu, prema istraživanju provedenom na 800.000 djece

Istraživači koji su pregledavali zdravstvenu evidenciju djece rođene u razdoblju od 2001. do 2013. godine otkrili su da 9 posto dojenčadi koja je primila antacide poput Zantaca ili Pepcida i kojima su davani antibiotici, su razvila alergije na hranu ili lijekove, osip, astmu, peludnu groznicu i druge alergijske bolesti.

Djeca koja su primala antacid tijekom svojih prvih šest mjeseci života, imaju dvostruke šanse za razvoj alergije na hranu, velike šanse za razvoj teške alergijske reakcije anafilaksije i 50 posto veću vjerojatnost za razvoj peludne groznice.

Za bebe koje su primale antibiotike, šanse su udvostručene za dobivanje astme i najmanje 50 posto veće šanse za dobivanje peludne groznice i anafilaksije.

Rezultati su objavljeni u ponedjeljak u časopisu JAMA Pediatrics.

“Ovi lijekovi se smatraju općenito bezopasnima, no to ne važi za novorođenčad” – rekao je glavni istraživač dr. Edward Mitre sa Sveučilišta za uniformirane usluge u Bethesdi, američkoj državi Maryland. “Trebali bismo malo opreznije propisivati ove lijekove.”

Interes Mitra je započet kada je njegovo najmlađe dijete bilo tek rođeno. Pedijatar je predložio antacid jer je dječak plakao na leđima.

“Nismo mu dali lijekove. Nije imao strašan refluks. Bio je nervozan kad si ga stavio ravno” – podjeća se Mitre.

U studiji postoji mogućnost da su lijekovi davani bebama koja su već imala alergije i bila pogrešno dijagnosticirana, priznali su autori. Ali to nije izgledalo kao vjerojatna stvar koja bi objasnila ove snažne učinke lijekova koje su istraživali.

Probavne bakterije u crijevima igraju najvažniju ulogu u zdravom imunološkom sustavu.

Antibiotici i antacidi mogu promijeniti oblik crijevnog mikrobioma djeteta, možda dovoljno da uzrokuje pretjeranu reakciju imunološkog sustava koja se pojavljuje kao alergija, rekao je Mitre.

Antacidi također mijenjaju način na koji se proteini probavljaju, a neki mogu promijeniti razvoj puteva imunološkog sustava.

Istraživački koautor i pedijatar dr. Cade Nylund sa Sveučilišta Uniformed Services rekao je kako roditelji mogu pokušati češće nuditi manju količinu hrane bebama i tjerati ih da češće ispuštaju zrak iz želuca.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,