Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNIK RUSIJE: ‘Mi ne želimo isprike, mi želimo pobjedu zdravog razuma’

PREDSJEDNIK RUSIJE: ‘Mi ne želimo isprike, mi želimo pobjedu zdravog razuma’

putin-zastavaKako je slučaj koji povezuje Moskvu u trovanju Sergeja Skripala oslabljen novim otkrićima, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže kako jednostavno želi da se diplomatski spor nad incidentom okonča

“Mi ne čekamo ništa” – rekao je ruski predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s turskim i iranskim kolegama u Ankari, kao odgovor novinara koji su pitali da li je Moskva čekala isprike iz Velike Britanije zbog njezinih optužbi.

“Sve što očekujemo je pobjedu zdravog razuma i da međunarodni odnosi prestanu biti narušeni, kao što su bili u zadnje vrijeme. Ovo se ne odnosi samo na pokušaj ubojstva Skripala, već i na druge aspekte međunarodnih odnosa.”

Razgovor o isprikama je došao dan nakon što je laboratorij Porton Down koji je analizirao uzorke iz incidenta 4. ožujka kazao da je „nije identificirao točan izvor nervnog vojnog otrova” koji je doveo Sergej Skripala (66) i njegovu kćer Juliju u komu.

Dok je Porton Down inzistirao da nije “njegov posao” da pronađe izvor otrovne tvari, njegove su se riječi zvučale suprotnim ranijim izjavama Ministarstva vanjskih poslova i njegovog šefa Boris Johnsona, koji je kroz medije uvjeravao da je dobio “kategoričko” uvjerenje da je tvar, koju je britanski laboratorij označio kao dio vrste otrova Novichok, došla iz Rusije.

Ovaj incident naglašava Moskvino inzistiranje na tome da je Velika Britanija trebala pokazati dokaz prije pokretanja masovne međunarodne kampanje protjerivanja diplomata, u kojoj je 100 ruskih dužnosnika napustilo više od 20 veleposlanstava širom svijeta.

Putin sada kaže kako se nada da će Međunarodna promatračka organizacija za zabranu kemijskog oružja, koja provodi vlastite testove na uzorcima, sastati se na izvanrednoj sjednici zakazanoj za nekoliko dana na zahtjev Moskve, te da “će ukinuti ovaj problem„.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,