Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SPASITE OKOLIŠ I POBOLJŠAJTE SAMI SEBE: 8 razloga zašto uzgajati vlastitu hranu je najbolja odluka koju ćete ikada napraviti

SPASITE OKOLIŠ I POBOLJŠAJTE SAMI SEBE: 8 razloga zašto uzgajati vlastitu hranu je najbolja odluka koju ćete ikada napraviti

vrt-djecaJeste li ikada razmišljali o uzgoju vlastitog voća i povrća? Ako ne, sada je vrijeme za taj početak

To vam se može činiti dosadno i neprivlačno, ali u stvarnosti to je zapravo lako i jednostavno.

Možete početi tako da uzgajate za početak voće i povrće u vašem dvorištu, ili ako nemate dvorište, razmislite o kontejnerskom vrtu na svojem balkonu, okućnici, ili na prozorskoj dasci.

Još se uvijek niste uvjerili? Zato vam donosimo 8 razloga zbog kojih bi trebali početi uzgajati vlastitu hranu:

1. Zdravlje vaše obitelji – Ništa ne može nadmašiti svježinu voca i povrća koja su domaće. Posluživanje vašoj obitelji svježeg voća i povrća je jedna od najvrednijih stvari koje vi i vaša obitelj može učiniti za vaše zdravlje.

Voće i povrće uzgojeno u svom dvorištu su najbolji jer ih ubirete izravno iz svog vrta i možete ih jesti svježe. Još jedna dokazana zdravstvena korist domaćeg uzgoja prikazana je u studiji objavljenoj u casopisu Journal of American Dietetic Association.

Rezultati istraživanja pokazali su da djeca predškolske dobi, koja su gotovo uvijek jela domaće proizvode će u buducnosti više od dva puta više jesti voće i povrće na dnevnoj bazi za razliku od onih klinaca koji su rijetko ili nikada jeli domaće proizvode.

2. Trošite manje na hranu – Uzgoj vlastite hrane će vam pomoći uštedjeti novac i osigurati vam sigurnost opskrbe hranom koju nećete morati kupovati u supermarketu. Većina voća i povrća iz supermarketa je već izgubila hranjivu vrijednost dok se skladišteni na duže vrijeme. Za manje od jednog eura, možete kupiti paket sjemenki i početi saditi vlastiti proizvod.

3. Pomažete u očuvanju okoliša – Uzgojem vlastitih proizvoda, pomažete okolišu na različite načine. Jedan od načina je uzgoj hrane bez upotrebe pesticida i herbicida. To smanjuje zagadenje zraka i vode. Takoder ćete pomoći smanjiti korištenje fosilnih goriva radi manjeg transporta hrane u supermarkete.

4. Fizička aktivnost – budući da vi radite sve, od sadnje, plijevljenja, zalijevanja i berbe, također i fizički vježbate u isto vrijeme. Sjetite se zagrijati i rastegnuti mišice prije i poslije rada u vrtu! Vježbanje takoder pomaže da se opustite, uklanja stres, osvježava vaš um, jača vaša pluća, i puni vas vitaminom D.

5. Jedete ukusniju hranu – Ništa nije ukusnije od svježine koja dolazi od voća i povrća ravno iz dvorišta. Istraživanja pokazuju da su domaće rajčice slađe i bogatije hranjivim tvarima od onih koje se prodaju u supermarketu.

6. Imate osjećaj korisnosti – Praćenje razvoja i rasta sjemena koje ste zasadili vi i vaša obitelj može biti puno zadovoljstva. Domaće vrtlarstvo pomaže rastu, prehrani vaše obitelji, i poboljšanja zdravlja. Tu također postoji osjećaj postignuća i samozadovoljstva kroz uzgoj vlastite hrane u vašem vrtu.

7. Nema više brige za sigurnost hrane – Zato što znate kako su vaše biljke uzgajene, ne morate brinuti o sigurnosti hrane. Uz dvorišnom vrtu, imate kontrolu nad kemikalija i proizvodima koji se koriste u procesu uzgoja hrane.

8. Smanjujete bacanje hrane – Malo je vjerojatno da ćete baciti svoju uzgojenu hranu. Samo ćete odabrati ono što vam je potrebno. Vi ne bi željeli da vaše vrijeme, napor i trud propadne, zar ne?
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,