Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kako povećati svoju razinu dopamina na prirodan način i nikada se više ne osjećati depresivno ili anksiozono

Kako povećati svoju razinu dopamina na prirodan način i nikada se više ne osjećati depresivno ili anksiozono

dopaminDopamin je glavni gazda za kemijsko „zadovoljstvo” u mozgu. Ovaj neurotransmiter je odgovoran za mnoštvo mentalnih i fizičkih procesa

Kada naučite kako stimulirati svoje vlastite razine dopamina, možete prevladati depresiju, anksioznost, apatiju, i strah, i ojačati osjećaj zadovoljstva kojeg stvara ovaj čudesni mali neuron.

Dopamin je nagrada za određena ponašanja tako da ta ista ponašanja možemo ponovo napraviti, i zato su neki farmaceutski lijekovi tako opasni jer stvaraju ovisnost. Kokain, heroin i ostali opijati uzrokuju dopaminsku „super nagradu” što čini njihovo korištenje vrlo poželjnim, sve dok ne osjetite pad dopamina koji dolazi nakon što je droga odsutna iz našeg organizma.

Opijati se vežu na receptore opijata u mozgu, povećavajući oslobađanje dopamina, ali jednom kad nestanu, nastaje sve veća potreba za sve više opijata (ili nekog drugog farmaceutskog lijeka) koji bi izazvao izlučivanje iste razine dopamina. To je ono što uzrokuje da narkomani posežu za sve većim dozama, kako bi dobili svoj sljedeći „fiks”. Visoka razina dopamina je vrlo poželjna.

U pokusima provedenim na miševima, kada se stimulirao isti splet živaca koji uzrokuje oslobađanje dopamina, miševi bi pritisnuli polugu tisuće puta u sat vremena, zbog osjećaja ugode kojeg izaziva dopamin. Kasniji eksperiment (proveden neetički na čovjeku), pokazao je sličan rezultat. Tijekom tri sata, osoba je pritiskala gumb tisuće kada je dobila ogromni emocionalni poticaj.

Mi dolazimo do dopamina u mozgu uz pomoć manje destruktivnog ponašanja – kao što je stvaranje novca, seksa, pa čak i pobjede u video igri, ali postoje načini i aktivnosti kako možemo povećati količinu dopamina u našem tijelu uz pomoć radnji koje redovito mogu potaknuti naše neurotransmitere, i koje ne uzrokovati ovisnost.

Čovjek ima određeni broj dopaminskih neurona u mozgu, i njih ima manje od drugih neurona, negdje oko 0.0006% od svih neurona u ljudskom mozgu.

Dopamin ne samo da povećava naš kvocijent sreće, on je također odgovoran za reguliranje naših pokreta mišića, poboljšava kognitivne funkcije, pomaže da se fokusiramo, donosimo odluke, ocjenjujemo​probleme i rješavamo ih, te regulira lučenje prolaktina.

Dopamin je nesumnjivo iznimno važan za našu dobrobit i sreću. Bez visokih razina dopamina, imate tendenciju da iskusite depresiju, tugu, zbunjenost, strah, negativno razmišljanje i druge emocionalne prepreke.

Evo nekih 100-posto-prirodnih načina kako povećati svoju razinu dopamina:

Vježba

Vježba povećava razinu D2 receptora dopamina u mozgu. Također ona povećava serotonin i ostale endorfine u tijelu, isto tako. Redovita tjelovježba može pomoći u sprječavanju depresije, reducira stres, te ojačava um jednako kao što jača organizam.

Napravite popis i prekrižite stvari koje ostvarite

Mozak izluči malo dopamina svaki put kada uspješno obavite zadatak – bez obzira koliko veliki ili mali bio. Za još više izlučivanje dopamina, razbite velike zadatke na manje komade, te ih rješavajte jednog po jednog. Na ovaj način se krećemo prema našim ciljevima i čistimo mentalni nered u mislima.

Jedite hranu koja povećava dopamin

Bitna aminokiselina pod imenom tirozin je prekursor dopamina. Jedući namirnice koje sadrže tirozin, možete naravno povećati razinu dopamina. Tirozin se nalazi najviše u ovim namirnicama:

- jaja
– zeleni čaj
– mlijeko
– lubenica
– kava
– bademi
– banane
– tamna čokolada
– jogurt

Smanjite lipopolisaharide

Lipopolisaharidi (LPS), poznat i kao lipoglikani i endotoksini, su velike molekule koje se sastoje od lipida i polisaharida, sastavljeni od O-antigena, vanjskog i unutrašnjeg jezgra povezanih kovalentnom vezom.

U osnovi je to endotoksin koji uzrokuje da imunološki sustav pomahnita. Lipopolisaharidi također inhibiraju proizvodnju dopamina. Jedući hranu koja štiti crijeva, poput jogurta, kefira, kimchi, i uzimanje probiotika, možete sniziti razinu lipopolisaharide i dopustiti dopaminu da bude proizveden s lakoćom.

Detoksikacija

Dok smo na temi toksina, važno je redovito provoditi detoksikaciju. Akumulacija previše toksina u tijelu može spriječiti proizvodnju dopamina. Postoji bezbroj načina detoksikacije. Od zelenih sokova, do uzimanja aktivnog ugljena, ili vježbanje joge. Što ste manje toksični, to više možete izlučiti dopamina.

Slušajte veselu glazbu

Jedan od najlakših i najbržih načina da biste dobili dovoljnu razinu dopamina u mozgu je od slušanja glazbe. Glazba stvara „emotivne trenutke” tako što naš mozak „pjevaja”. Glazba je pomagala ljudima da se osjećaju bolje još od paleolitskog doba.

Budite kreativni

Nije bitno ako ste izraziti svoju kreativnost kroz umjetnost i obrt, ili napisali cijelu simfoniju, svaka kreativna aktivnost povećava razinu dopamina. Ples, slikanje, pisanje pjesme, kuhanje nečeg novog, ili čak napisati plan održavanja automobila, može vam povisiti vaše razine dopamina.

Dodaci prehrani

Razine dopamina također se mogu podignuti kroz dodatke prehrani:

- L-teanin povećava brojne neurotransmitere u mozgu, uključujući dopamin. Zeleni čaj je bogat izvor ovog biljnog spoja.
– Kurkumin se pretežno nalazi u kurkumi, učinkovito povećava dopamin u mozgu.
– Ginkgo biloba može povisiti razinu dopamina.
– Acetil-L-tirozin je građevni blok dopamina, i zdrava doza istoga može poduprijeti proizvodnji dopamina u mozgu.

Meditacija i joga

Meditacija i joga mogu učinkovito promijeniti moždane mehanizme koji omogućuju veće razine dopamina. Jedan od razloga zašto ljudi koji meditiraju bolje se nose sa stresom je zbog povećanja GABA i dopamina. Meditacija nas također oslobađa i od uvjetovanih živčanih putova koji blokiraju oslobađanje dopamina i drugih “dobrih” neurotransmitera.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,