Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ISTRAŽIVANJE: Gotovo četvrtina svjetskih bitcoina može biti zauvijek izgubljena

ISTRAŽIVANJE: Gotovo četvrtina svjetskih bitcoina može biti zauvijek izgubljena

bitcoin-svemirPropustiti vrtoglavi rast bitcoina možda i nije najgora stvar na svijetu, no vi možda sjedite na bogatstvu kojem ne možete pristupiti

Podaci pokazuju da i do 23 posto bitcoina u optjecaju može biti izgubljeno zauvijek.

Nemoguće je reći koliko točno postoji bitcoina, i koliko ih nikada neće biti otkriveno. Prema procjenama tvrtke za analizu blockchaina Chainalysis, između 2.78 i 3.79 milijuna bitcoina u vrijednosti do 50 milijardi dolara na trenutnim cijenama je već otišlo u nepovrat.

Rezultati su temeljeni na detaljnoj empirijskoj analizi blockchaina gdje su zabilježene sve bitcoin transakcije. Chainalysis je koristio podatke dobi i transakcijske podatke da bi saznali koji bitcoin se nije selio već jako dugo vremena.

Tvrtka također procjenjuje da su samo dva posto svih bitcoina kojima se trgovalo tijekom 2017. godine bili izgubljeni, što ima vrijednost milijarde dolara.

Takvi gubici se očekuje da će se nastaviti, ali su postupno postali rjeđi, rekao Chainalysis, objašnjavajući to da su vlasnici poduzeli dodanu brigu o svojim kriptovalutama kako je njihova vrijednost skočila tijekom godine.

Analitičari kažu da je jedan od glavnih razloga za izgubljene kriptovalute – zaboravljena lozinka – jer čuvanje bitcoina radi na takav način da se ne može povratiti bez ključnih informacija.

Ako se vaš „novčanik” kriptovalute nalazi na hard disku ili flash memoriji znači da je zaštićen od krađe na internetu. Međutim, ako vlasnik izgubi pristup uređaju, kriptovalute su također izgubljene zauvijek. Mnogi rani “rudari” i investitori su pogrešno spremili valutu prije nego što je išta vrijedila.

Stručnjaci iz Chainalysisa sugeriraju da oko milijun izgubljenih bitcoina može pripadati tajanstvenom izumitelju Satoshi Nakamotou. Njegov udio u bitcoinu trenutno iznosi preko 17 milijardi dolara, i može ga pretvoriti u prvog svjetskog bilijunaša ako ova kriptovaluta nastavi rasti. Prema izvješćima medija, Nakamoto nikada nije potrošio niti jedan novčić.

Kako bi vratili svoje izgubljene ili zaboravljene lozinke, očajni bitcoin investitori se okreću različitim metodama, uključujući hipnozu i „brute force” napadima uz pomoć superračunala. Takozvani kripto-hipnotizeri kažu da mogu pomoći ljudima da se prisjete zaboravljene lozinke ili nađu zagubljen uređaja za pohranu.

Investitor Filip Neumeier je kupio 15 bitcoina za oko 260 dolara u 2013. godini, no u međuvremenu je zaboravio lozinku. Pokušavajući oporaviti dugo zaboravljenu lozinku u svojoj cache memoriji, njegovo je malo bogatstvo skočilo preko 200.000 dolara. On je umjesto hipnoze odlučio izgraditi superračunalo i doći do svoje lozinke.

Urednik magazina Wire i osnivač web stranice Boing Boing, Mark Frauenfelder, objavio je priču o svojih četiri mjeseca neuspješnih pokušaja da se dođe do lozinke bitcoin novčanika uz pomoć hipnoze. On je konačno dobio pristup novčaniku nakon unajmljivanja hakera.

Međutim, ništa ne može pomoći James Howellsu, britanskom IT stručnjaku koji tvrdi da je bacio hard disk sa 7.500 bitcoina na njemu u 2013. godini u vrijednosti od 130 dolara u to vrijeme. Njihova vrijednost danas bi iznosila 100 milijuna dolara.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,