Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Učitelj umjetnosti iz američke države Utah dobio otkaz jer je djeci pokazivao klasična golišava slikarska umjetnička djela

Učitelj umjetnosti iz američke države Utah dobio otkaz jer je djeci pokazivao klasična golišava slikarska umjetnička djela

slikarstvo-aktObrazovna umjetnička djela impresionista i aktova iz razdoblja Rokokoa su se slučajno pokazale učenicima 6. razreda, nakon čega se školski učitelj sada bori sa otkazom

Prigovor za pornografiju podnesen protiv njega je odbačen od strane tužitelja.

Mateo Rueda se planira žaliti na otkaz koji je dobio, tvrdeći da ga je škola oklevetala. Škola je međutim navodno izjavila da nije dala otkaz Ruedi zbog gole umjetnosti, već kako je Rueda reagirao kada su učenici bili uznemireni zbog tih slika, piše Herald Journal.

“Incident” se dogodio 4. prosinca, kada su učenici upućeni na satove umjetnosti u Županijsku školsku knjižnicu. Projekt pod nazivom „The Art box” je dio knjižnice već godinama, čak i prije nego je Rueda počeo predavati u toj školi, i on kaže da nije znao da je nekoliko od stotinu umjetničkih karata sadržavalo golotinju.

Dva “najkontroverznija umjetnička djela” su bila od talijanskog slikara Amedeo Modiglianija pod nazivom „Stablo Irisa” (1916) i francuskog umjetnika Francoisa Boucher pod nazivom „Robinja u haremu” (1749).

„Odmah sam povukao karte od učenika da se možda neki učenici ne bi osjećali neugodno”, rekao je za Herald Journal. „Tada sam objasnio cijelom razredu da umjetnost može ponekad pokazati slike koje nisu uvijek ugodne svima, da se umjetnost može bolje razumjeti kada je u ispravnom kontekstu, i da je ljudsko tijelo često prikazuje u umjetnosti i da slike u školskoj zbirci su ikone povijesti umjetnosti i baštine čovječanstva.”

Na taj način nije razmišljao roditelj 11-godišnje Venesse Rose Pixton koja je ispričala događaj. Pixton je rekao za novine da nisu same slike toliko uvrijedile učenike, već kako je Rueda odgovorio na situaciju.

„Moja kćerka osjetila da ju gospodin Mateo omalovažava” – rekao je Pixton za novine. „Rekao je da je gospodin Mateo čak rekao razredu da „Nema ništa loše u ženskim bradavicama. Vi trebate odrasti i biti zrele u svezi tih stvari (umjetnosti).”

Rueda je negirao rekavši da i on ima svoje pristaše. Roditelj učenice Kamee Jensena je rekao za novine da se njezina kći nikada nije osjećala neugodno, ali se „vrlo uznemirila kada je čula da je njezin učitelj u nevolji.”

Neimenovani školski dužnosnik je rekao za novine da je otkaz bio temeljen na njegovoj verbalnoj razmjeni s učenicima nakon što su djela otkrivena.

Šerif okruga Lincoln je pregledao sve umjetničke karte u osnovnoj školi Lincoln, i uništio sve karte na kojima umjetnička djela prikazuju golotinju, izvijestio je list.

„U petak je bio sastanak, i dali su mi dva izbora: da odstupim, ili prihvatim njihove uvjete o mojim navodnim nedjelima (otklanja mogućnost da izrazi svoje mišljenje u budućnosti), ili da bude odtranjen iz škole sa oštrim i klevetničkim pismom. Iskreno, niti jedna opcija mi nije draga„ – Rueda je rekao novinama.

Rueda, kolumbijac koji je emigrirao i završio magisterij likovne umjetnosti na Sveučilištu Utah prije šest godina, kaže da su njegove profesionalne interakcije u državi Utah pravi odraz tko je on, a ne ovaj otkaz pod čudnim uvjetima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,