Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amnesty International: SAD je ISIS-u dao 1 milijardu dolara vrijedno oružje u 2016.

Amnesty International: SAD je ISIS-u dao 1 milijardu dolara vrijedno oružje u 2016.

isis-oruzjeAmerička vojska je dala 1 milijardu dolara vrijedno oružja i opremu ISIS-u u Iraku za vrijeme posljednje godine mandata predsjednika Obame, navodi Amnesty International

Grupa za ljudska prava je rekla da su ove brojke došle iz revizije američke vlade za 2016.

„Ova revizija je dala zabrinjavajući uvid u manjkavost američke vojske – i potencijalno opasan sustav za kontrolu milijuna dolara vrijednih transfera oružja, u iznimno nestabilne regije”, rekao je Patrick Wilcken, istraživač Amnestyja na području međunarodne kontrole oružja, navodi se u priopćenju.

„Ovo je znak za upozorenje s obzirom na dugu povijest curenja američkog oružja oružanim skupinama koje provode zločine u Iraku, uključujući i oružanoj skupini koja se naziva Islamska država”.

U 2015. godini, SAD je dala 1.570.000.000 dolara vrijedu opremu Iraku kako bi im pomogli u borbi protiv ISIS-a.

Sada je također otkriveno financiranje neprijatelja, i nabava oružja, piše YNW.

Deseci tisuća jurišnih pušaka, stotine minobacačkih granata i oklopnih vozila Humvees bili su među opremom koja je poklonjena ISIS-u u Iraku, rekao je Amnesty.

Prema Amnestyju, nedostatak kontrole američke vojske nad svojim oružjem bio je razotkriven u reviziji koja je provedena u 2015. godini.

Revizija u 2015. je zatražila od Kongresa da počne stroži nadzor nad svojim oružjem.

Kongresnica protiv CNN-a

Havajska zastupnica Gabbard otišla je u Siriju u tajnoj misiji utvrđivanja činjenica da bi razotkrila laži i propagandu, te saznala što se zapravo događa na terenu.

Odmah po povratku ju je CNN rezervirao za „ekskluzivni” intervju – i Gabbard im je upravo rekla ono što oni ne žele čuti: ona ima dokaz da je Obamina administracija financirala ISIS i Al-Kaidu.

Objašnjavajući voditelju CNN-a da je upoznala ljude iz svih sfera života u Aleppou i Damasku, Gabbard je rekla da su Sirijci „izrazio su bili sretni i zadovoljni kada su vidjeli da američki vojnici šetaju ulicama. Ali oni su također željeli znati zašto Sjedinjene Države, njihovi saveznici i druge zemalje, pružaju podršku, pružaju ruke, terorističkim skupinama kao što su Al-Nusra, Al-Kaida, ISIS, koji na terenu siluju, otmaju, muče i ubijanje sirijske građane?”

„Pitali su me zašto SAD podržava ove terorističke skupine koje uništavaju Siriju – kad je Al-Kaida ona koja je napala SAD na 9/11, a ne Sirija.

„Nisam imala odgovor na to.”

To je bilo čak i previše za voditelja CNN-a, koji je bio neprijateljski raspoložđen još od početka razgovora.

Lice mu je promjenilo oblik, voditelj je tada napao zastupnicu govoreći: „Očito je da vlada Sjedinjenih Država poriče pružanja bilo kakve pomoći terorističkim skupinama o kojima vi pričate, oni kažu da pružaju pomoć za pobunjeničkih skupina.”

„Stvarnost je drugačija, i drago mi je da ste postavili to pitanje. Svako mjesto na koje sam otišla, svaku osobu s kojom sam razgovarala, sam pitala ovo pitanje. I bez oklijevanja, rekli su “ne postoje umjereni pobunjenici, tko su ti umjereni pobunjenici o kojima ljudi govore?” – rekla je Gabbard.

„Bez obzira na ime tih skupina, najjača Obrambena snaga na terenu u Siriji je Al-Nusra ili Al-Kaida i ISIS. To je činjenica. Postoji veliki broj različitih drugih skupina, svi se oni bore zajedno, sa ili pod zapovjedništvom najjače grupe na terenu koja pokušava svrgnuti Assada.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,