Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJNOVIJA VIJEST: Ć vedska odbacila optuĆŸbe za silovanje protiv Julian Assangea!

NAJNOVIJA VIJEST: Ć vedska odbacila optuĆŸbe za silovanje protiv Julian Assangea!

assange-rukaGlavna tuĆŸiteljica Marianne Ny je odlučila obustaviti preliminarnu istragu navodnog silovanja protiv Juliana Assangea

Ć vedsko tuĆŸiteljstvo objavilo je danas da obustavlja krivično gonjenje za silovanje protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, zaključivĆĄi sudsku sagu koja je trajala od 2010. no Britanija je odmah nakon toga objavila kako će ga uhititi ako napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u kojemu boravi pet godina.

“TuĆŸiteljica Marianne Ny odlučila je obustaviti istragu o navodnom silovanju protiv Juliana Assangea”, priopćilo je tuĆŸiteljstvo.

TuĆŸiteljstvo je navelo da će tu odluku obrazloĆŸiti na konferenciji za tisak predviđenoj u Stockholmu za 12 sati.

Britanska policija objavila je kako će uhititi Assangea ako napusti veleposlanstvo. “Sud u Westminsteru izdao je nalog za uhićenje Juliana Assangea nakon ĆĄto se nije predao na zahtjev suda 29. lipnja 2012.”, navodi se u priopćenju policije.

“Policija je obvezna izvrĆĄiti taj nalog ako napusti veleposlanstvo”. Assange je ranije govorio kako strahuje da će, ako napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, biti izručen SAD-u s mogućnoơću osude na smrtnu kaznu zbog optuĆŸbi da je otkrio drĆŸavne tajne na Wikileaksu na kojemu su objavljene tisuće stranica tajnih vojnih i diplomatskih američkih biljeĆĄki.

Američke vlasti pripremile su optuĆŸbe na temelju kojih traĆŸe njegovo uhićenje, prenio je proĆĄlog mjeseca CNN.


Assange je objavio tweet s fotografijom na kojoj se smijeĆĄi nakon objave vijesti o obustavi istrage u Ć vedskoj.

Ć vedski epilog predstavlja pobjedu 45-godiĆĄnjeg Australca koji je uvijek negirao optuĆŸbe koje je u kolovozu 2010. iznijela 30-godiĆĄnja Ć veđanka. Assange je sklonjen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od 2012., u nadi da će izbjeći europski uhidbeni nalog koji je pokrenula Ć vedska.

U studenom, nakon brojnih proceduralnih komplikacija, u Londonu ga je sasluĆĄao ekvadorski tuĆŸitelj u prisustvu ĆĄvedskih sudaca.

Ponovio je da je potpuno nevin s obzirom na to da su seksualni odnosi s podnositeljicom tuĆŸbe po njemu bili uz obostrani pristanak.

Ć vedsko tuĆŸiteljstvo do ovog je petka moglo produĆŸiti ili ne zahtjev za zatvorom na sudu u Stockholmu.
 

>>> UDARNA VIJEST: Assange javnosti objavio ispis SMS-ova koji dokazuju da mu je policija namjestila silovanje

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,