Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » INOZEMNI MEDIJI: George Soros pokušao državni udar u Makedoniji

INOZEMNI MEDIJI: George Soros pokušao državni udar u Makedoniji

zaev-makedonija

Vrhunac političkog kaosa kojeg je zakuhao George Soros tek dolazi

Organizacija George Sorosa upala je u makedonski parlament u četvrtak, nasilno napadajući političare kao dio pokušaja puča.

Pristalice pokreta „Za Zajedničku Makedoniji” napali su zamjenika parlamentarne većine i zatočili novinare u press centru.

Prosvjednici su nasilno prokrčili svoj put u zgradu nakon što su socijaldemokrati i stranke koje predstavljaju etničke Albance u glasovanju izabrali za predsjednika parlamenta Talala Xhaferija, javila je MIA.

Kao što izvještava Bloomberg, bivša jugoslavenska država od 2 milijuna građana se trudila da pronađe izlaz iz političkog zastoja nakon što bivši premijer Nikola Gruevski nije uspio ustrojiti koalicijsku vladu nakon nedefinitivnih izvanrednih izbora prije pet mjeseci.

Saveznik Gruevskog, predsjednik Gjorge Ivanov, odbio je dati mandat za oporbene socijaldemokrate, koji kažu da mobu formirati većinsku poduprtu vladu sa strankama koje predstavljaju etničke Albance.

Današnju akciju je osudio povjerenik Europske unije Johannes Hahn, koji je rekao: „Nasilju nema mjesta u parlamentu”, u skladu sa svojom objavom na Twitteru.

U napadu je ozlijeđeno nekoliko članova političkog vrha, uključujući i lidera oporbene stranke SDSM stranke – Zoran Zaev.

„Ovo je državni udar”, uzvikivali se zamjenici stranke VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, izvještava plusinfo.mk.

Politički „udar” je nastupio nakon što je vođa makedonske oporbene pozvao na okončanje političkog zastoja koji je ostavio parlament bez predsjednika već tri tjedna.

Kao što izvještava AP, Zoran Zaev je predložio da novi predsjednik parlamenta bude izabran izvan uobičajenih postupaka, ideja je odmah odbijena od strane konzervativne stranke kao pokušaj puča.

Makedonija je bez vlade još od prosinca, kada je stranka konzervativna bivšeg premijera Nikole Gruevskog osvojila izbore, ali bez dovoljno glasova da formira vladu.

Koalicijski pregovori su propali zbog etničkih albanskih zahtjeva da albanski jezik bude priznat kao drugi službeni jezik. Četvrtina stanovništva Makedonije čine Albanci.

Zaev je osigurao suradnju sa drugom albanskom strankom, dajući im 69 parlamentarnih od 120 sjedećih mjesta. No, predsjednik Gjorge Ivanov mu je odbio predati mandat za sastavljanje vlade.

U Skoplju prije 3 mjeseca osnovan pokret “Stop operacija Soros”

Osnivači tog pokreta tvrde da je u posljednjih nekoliko godina, a naročito u posljednje dvije godine, makedonski narod, pod utjecajem te zaklade “Otvoreno društvo”, bio svjedok rušenja državnih institucija i oduzimanja suvereniteta od građana, na što je još prije Nove godine pozvao bivši premijer i mandatar Nikola Gruevski

Navodeći navodne posljedice ovakvog djelovanja te nevladine organizacije, “Stop operacija Soros” navodi “napade na policiju, ured predsjednika Makedonije i oružani incident u Kumanovu”.

“Pozivamo sve slobodoumne i pravdoljubive građane, bez obzira na nacionalnost, vjeru, spol ili politička uvjerenja, ali s jasno definiranim demokratskim vrijednostima, da nam se pridruže u borbi protiv jednoumlja u civilnom društvu koje je organizirao i koje vodi George Soros”, naveli su osnivači.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki optužio je nedavno Sorosa da se godinama preko nevladinih organizacija koje financira – miješa u unutarnje stvari Makedonije.

Oni dodaju da će građanski pokret “Stop operaciji Soros” rad započeti otvaranjem pitanja na koji način Soroseva zaklada funkcionira u Makedoniji. (izvor)
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,