Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GRAĐANI JUŽNE KOREJE PROTIV AMERIČKE INVAZIJE: ‘Ne želimo THAAD, ne želimo rat!’

GRAĐANI JUŽNE KOREJE PROTIV AMERIČKE INVAZIJE: ‘Ne želimo THAAD, ne želimo rat!’

thaad-prosvjedVojska SAD dovozi raketni sustav THAAD u Južnu Koreju. Kina zatražila od Washingtona povlačenje opreme

Tenzije su dodatno porasle na Korejskom poluotoku pošto je američka vojska dovezla u Južnu Koreju, na mjesto gdje treba biti postavljen sustav proturaketne obrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema.

Sukobi su izbili između policije i lokalnog stanovništva zbog postavljanja sustava THAAD na terenu, koji je inače dosad korišten za golf, u okrugu Seongju. Sustavu se oštro protivi i Kina u trenutku dok se zaoštrava sukob oko raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Seoul i Washington tvrde da je svrha THAAD isključivo obrana protiv raketa Sjeverne Koreje. Kina, međutim, ističe da će to učiniti malo na odvraćanju Sjeverne Koreje od njezinih planova, ali će destabilizirati regionalnu sigurnosnu ravnotežu.

Peking izražava zabrinutost i da bi snažni radar tog sustava mogao prodrijeti na njezinu teritoriju i ugroziti sigurnost zemlje. Zato je i zatražio povlačenje sustava THAAD.

Istovremeno je Kina, u luci Dalang, predstavila i drugi nosač aviona domaće proizvodnje. U pitanju je nosač zrakoplova težak 50.000 tona, a predstavljen je u istoj luci na sjeveru zemlje kao i prvi nosač “Lijaoning”, izgrađen u Ukrajini.

Porinuće novog nosača koincidiralo je s viješću iz Rusije, gdje je Federalna služba za vojno-tehničku suradnju potvrdila početak realizacije ugovora o S-400 s Kinom. Kina je prvi strani kupac S-400 koji vrijedan oko tri milijarde dolara.

“HYUNDAI”

Kompanija “Hyundai motor” priopćila je da je u prvom tromjesečju zabilježila pad dobiti za više od 20 posto, jer je antikorejsko raspoloženje u Kini, potaknuto raspoređivanjem američkog sustava proturaketne obrane, usporilo prodaju automobila korejskih proizvođača na tom najvećem auto tržištu. Kompanija je navela da je neto dobit od siječnja do ožujka 2017. iznosila za 21 posto manje od prošle godine.
 
(Novosti.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,