Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » HRVATSKA U OZBILJNIM PROBLEMIMA: Trump ne da borbene avione!?

HRVATSKA U OZBILJNIM PROBLEMIMA: Trump ne da borbene avione!?

trump-avioniHrvatska je u ozbiljnoj panici da će novi predsednik SAD Donald Trump odustati od vojnih sporazuma sa Zagrebom i dogovora o isporuci borbene eskadrile, kojoj su se Hrvati nadali

Iako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je Srbija krajem prošle godine dobila migove-29 od Rusije, najavila nabavku američkih aviona i helikoptera, po svemu sudeći Hrvatska bi mogla ostati kratkih rukava za to naoružanje.

Kako tvrde hrvatski analitičari, novi predsjednik SAD, koji je najavio distanciranje od NATO i EU, mogao bi prepustiti Balkan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Taj potez bi otvorio put ka stvaranju balkanske četvorke, odnosno saveza vojno neutralnih država, koju bi činile Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH, zbog čega nema potrebe da Amerika naoružava Zagreb.

Profesor Tvrtko Jakovina istaknuo je da Hrvatska mora biti oprezna jer bi upravo ona postala granična zemlja u mogućoj novoj preraspodjeli utjecaja u Europi.

Nestabilnost SAD može biti pojačana s mogućim distanciranjem Washingtona od EU i vrijednosti zapada. Oni koji su njegov izbor pozdravili šampanjcem poput Rusije smatraju da je došlo vreme za redefiniranje odnosa, pa bi se moglo dogoditi da SAD odredi svoje prioritete i možda prepusti Rusiji neka područja.

Tu bi Ukrajina prva nastradala jer najava ukidanja sankcija Moskve iz Washingtona može značiti takav scenario. To bi se moglo dogoditi i na Balkanu, a u prvom redu bi Crna Gora mogla biti u neprilici – naglasio je Jakovina.

I hrvatski profesor Ivo Banac ističe da je s Trumpom situacija vrlo neizvjesna.

Pretjerano je davati ocjene šta se može očekivati od Trumpovog mandata, ali i to već samo po sebi dosta govori. Situacija je nepredvidiva jer njegove izjave znaju da budu kontradiktorne.

Ipak, ono što govori o NATO, EU i ulozi Njemačke, rekao bih da je neuobičajeno za američkog lidera.

To može izazvati zabrinutost. Ne slažem se s nekim analitičarima koji paniče čak toliko da smatraju da će SAD postati činitelj nesigurnosti ili da je ovo početak kraja zapadne civilizacije – naglasio je Banac.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ipak ne gubi nadu.

NATO će i ubuduće biti visoko na listi prioriteta Amerike. Svi, naravno, očekujemo prve poteze nove administracije. Ipak, moramo napraviti razliku između predizborne retorike i one u vreme tranzicije – nada se Plenković.
 
(srbijadanas.com, telegraf.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,