Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ESTABLI┼áMENT ┼áOKIRAN! TRUMP EUROPI PORU─îIO ‘NE RA─îUNAJTE NA NAS!’ Moglo bi do─çi do raspada i NATO-a i EU

ESTABLI┼áMENT ┼áOKIRAN! TRUMP EUROPI PORU─îIO ‘NE RA─îUNAJTE NA NAS!’ Moglo bi do─çi do raspada i NATO-a i EU

put-tru-merkPoruka koju je novi ameri─Źki predsjednik Donald Trump poslao svojim saveznicima s druge strane Atlantika bila je jasna i jednostavna: ‘Ne ra─Źunajte na nas!’, stoji u analizi uglednog magazina Politico

Mnogo desetlje─ça smo oboga─çivali stranu industriju na ra─Źun ameri─Źke, potpomagali vojske drugih dr┼żava i dopu┼ítali tu┼żno slabljenje na┼íe. Branili smo granice drugih dr┼żava, umjesto da branimo svoje.

I potro┼íili smo bilijune dolara u inozemstvu, dok je ameri─Źka infrastruktura zanemarena propadala, rekao je Trump u svojem inauguracijskom govoru.

I prije preuzimanja du┼żnosti, rekao je kako je NATO ‘zastario’, hvalio je ruskog predsjednika Vladimira Putina, i javno je priznao kako mu nije bitno ho─çe li Europska unija pre┼żivjeti.

U svojem govoru nije ni jednom rije─Źju ubla┼żio strahove koji se ┼íire Europom, nije spomenuo ni NATO niti EU.

Najve─çi strah europskih politi─Źara je da ─çe Trump posti─çi sporazum s Rusijom koji bi izolirao Europu. Jedna od teorija je da su Trumpovi prioriteti vanjske politike obuzdavanje Kine i razaranje Islamske dr┼żave.


Ako Trump odlu─Źi uklju─Źiti Putina u te planove, Europa bi mogla biti izostavljena, prepu┼ítena ruskim prijetnjama. Dr┼żave bi mogle po─Źeti sklapati nova savezni┼ítva unutar regije, ┼íto bi moglo stvoriti podjele na kontinentu.

Sami temelji su u pitanju, rekao je Jan Techau, direktor Richard C. Holbrooke foruma u Berlinu, koji je ovaj tjedan predstavio najgori mogu─çi scenarij.

Ako sigurnosne garancije Amerike za Europu više nisu bezuvjetne, NATO bi se mogao urušiti. To bi moglo dovesti do rastvaranja EU i eura, kazao je Techao, ali i naglasio da takav scenarij za sada još nije vjerojatan.

Klju─Źni signal za Europu bit ─çe prvi dr┼żavni─Źki susret Donalda Trumpa – ho─çe li biti s nekim od europskih lidera, poput Angele Merkel, ili s Putinom? Njema─Źka kancelarka ovaj je tjedan izjavila kako bi voljela posjetiti Trumpa u Washingtonu, no da jo┼í nije pozvana.

─îak i ako Trump potvrdi svoju predanost NATO paktu u nadolaze─çim tjednima, toliko je poremetio postoje─çi odnos snaga u regiji da bi bilo potrebno jako dugo vremena da se ponovno ustabili.

To je ┼íok za sustav, rekao je Vali Nasr, dekan fakutlteta me─Ĺunarodnih odnosa na Sveu─Źili┼ítu Johns Hopkins. ─îak i ako ne nastavi s najavljenim pona┼íanjem, bit ─çe posljedica, zaklju─Źio je Nasr.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,