Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SRBIJA ŠOKIRANA: ‘Putin će priznati Kosovo kao uslugu Trumpu’

SRBIJA ŠOKIRANA: ‘Putin će priznati Kosovo kao uslugu Trumpu’

kosovo-trumpSrbi pišu o šokantnom preokretu kojeg su najavili Britanci, kojima je vrijeme da do kraja zakuhaju balkanski lonac

Moskva bi mogla prizna Kosovo u sklopu uspostavljanja novih odnosa Amerike i Rusije, kaže vodeći stručnjak za Rusiju u Velikoj Britaniji Mary Dejevsky.

Srpski Blic je u najnovijem izdanju na naslovnici je objavio vijest o navodnom priznanju Kosova od strane Putina kao uslugu novom američkom predsjedniku Donald Trumpu.

Kako navode ovu vijest je za britanski Guardian iznjela ugledna članica Britanskog Kraljevskog instituta i vodeći stručnjak za Rusiju u toj zemlji Mary Dejevsky.

“Vladimir Putin uložio je mnogo truda ne bi li dogovor s novom američkom administracijom uspio.

Teško će dopustiti da mu ovakva prilika isklizne iz ruku jer bi to ugrozilo njegovu poziciju kod kuće”, izjavila je Dejevsky, prenosi Blic.

Jedna od najuglednijih britanskih stručnjaka i komentatora o Rusiji iznijela je mogućnost da bi Rusija mogla da prizna neovisnost Kosova, kao dio šireg sporazuma između Washingtona i Moskve, nakon što je Donald Trump preuzeo funkciju predsjednika SAD.

Kolumnist “Guardiana” iznijela je ovu ideju u katoličkom časopisu “Tablet”, razmišljajući o mogućim posljedicama uspješnog sastanka između Trampa i Putina u bliskoj budućnosti.

Trump je više puta izrazio želju da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ubrzo nakon njegove inauguracije i postavi odnose Amerike i Rusije na nove osnove, prenosi “Balkan insight”.

Mary Dejevsky redovito se sastaje s liderima Kremlj kroz skupinu “Valdai”, koja se susreće s ruskim dužnosnicima svake jeseni, a sugerirala je da bi Moskva mogla priznati Kosovo kao dio paketa dogovora, čiji bi cilj bio zatvaranje različitih posthladnoratovskih diplomatskih problema koji su ugrozili odnose između sila.

Ona opisuje Trampa kao čovjeka koji postiže dogovore i koji bi brzo shvatio da li je ruski lider bio ozbiljan kada je govorio o dogovoru, ali bi se udaljio i nastojao sklapati druge sporazume ako bi osjetio da je bio u zabludi.

Međutim, Dejevsky kaže da je Putin uložio mnogo truda da sklapanje dogovora s novom američkom administracijom uspije, i da će teško dozvoliti da mu ovakva prilika isklizne, jer bi to ugrozilo njegovu poziciju kod kuće.

Tempo priznavanja Kosova znatno je usporen posljednjih godina, a prošle godine su to učinile samo dvije države – Surinam i Singapur. Ukupno oko 110 od 193 država članica Ujedinjenih naroda do sada je priznalo neovisnost Kosova.

Dok bi rusko priznanje bilo slavljeno kao veliki uspjeh na Kosovu, to bi bio veliki šok za ruskog povijesnog saveznika, Srbiju, primijećeno je u članku.

Beograd se zarekao da nikada neće prihvatiti kosovsku državnost i nastavlja tvrdi da je Kosovo sastavni dio teritorija Srbije, ali je ipak pristao da normalizira odnose s Prištinom pod okriljem EU.
 
(dnevno.hr,telegraf.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,