Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ‘GLOBALNO ZAGRIJAVANJE’ NIKAD HLADNIJE: Meteorolozi u Hrvatskoj najavili ‘ekstremno hladno vrijeme’

‘GLOBALNO ZAGRIJAVANJE’ NIKAD HLADNIJE: Meteorolozi u Hrvatskoj najavili ‘ekstremno hladno vrijeme’

globalno-zatop-temp-zimaO hladnoći ovogodišnjega siječnja piše se i govori već tjednima, a i u nastavku će mjeseca, koji će diljem Hrvatske biti hladniji od prosjeka, s prevladavajućom klimatološkom ocjenom “hladno” i “vrlo hladno”, osobito na Jadranu ponegdje i “vrlo hladno”, u Dalmaciji možda čak mjestimice i “ekstremno hladno”, kaže poznati hrvatski meteorolog Vakula

Prema prognozi Norveškog meteorološkog instituta koji se dosad pokazao vrlo preciznim u prognoziranju vremena i za Hrvatsku, najavljeno je kako nas i idući tjedan očekuje polarna hladnoća.

Srećom, sljedećih dana uz more neće biti onako jako niske temperature i smrzavanja kakvog je bilo prošlih tjedana, premda će temperatura ponovno biti u padu, uz dodatni osjećaj hladnoće zbog bure, često jake, gdjekad i i olujne, pa na udare i orkanske.

No, u većini kontinentalne Hrvatske nastavlja se sada već prilično dugo razdoblje hladnoće, uz ipak manje minuse danas, sutra i u četvrtak, a od petka će ponovno u mnogim mjestima temperatura biti i niža od -10 °C, ponegdje čak i od -15 °C. Skoro kao u poznatoj seriji “Život na sjeveru”. Ali ne Sjeverne Amerike, nego Hrvatske.

Drava zaleđena duženego prije 5 godina

Hrvoje Hočuršćak, kojeg mnogobrojni Međimurci, Varaždinci, a i drugi stanovnici najsjevernijeg, i ne samo tog dijela Hrvatske, poznaju više kao Grgu, i tijekom ovih jako hladnih dana i tjedana ostaje vjeran svojem domu na jezeru i Dravi u blizini Varaždina.

Okružen bjelinom i tišinom, s ponekom posjetom lisica i dabrova, te još češćom sivih čaplji, sjenica i labudova, s kojima dijeli hranu, prilagodio se zimskim uvjetima kakvih prošlih godina nije bilo često.

Posljednji put je Drava u njegovoj blizini bili ovako smrznuta prije 5 godina, ali tada ipak manje dana nego sada.

U početku baš i nije mogao birati jer led koji je prekrio jezero i Dravu nije bio siguran za hodanje po njemu, a ni čamcem se nije moglo.

Ali ni sada, kada je led znatno čvršći, i kada gotovo svakodnevno hoda po njemu fotografirajući i snimajući okoliš, ne želi na dulje od nekoliko sati napustiti svoj ledom okovani dom. Istina, na obilježavanju Vincekova u Varaždinu, Čakovcu i okolici je bio, ali se već poslijepodne vratio u svoju zimsku idilu.
 
(index.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,