Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » GLOBALNO ZAGRIJAVANJE? Polarni udar zahvatio Europu. U Moskvi je zadnji put ovako bilo hladno prije 120 godina, Istanbul pod snijegom, u Poljskoj 10 mrtvih

GLOBALNO ZAGRIJAVANJE? Polarni udar zahvatio Europu. U Moskvi je zadnji put ovako bilo hladno prije 120 godina, Istanbul pod snijegom, u Poljskoj 10 mrtvih

zagrijavanje-pas-mackaDok klimatski glasnogovornici mlate stotine miliona profita kroz propagandu globalnog zagrijavanja, vrijeme pokazuje totalno drugu istinu

U subotu su u Europi zabilje┼żene polarne temperature koje su u Poljskoj odnijele deset ┼żivota, Istanbulu donijele snje┼żni prekriva─Ź, a Moskvi najhladniji Bo┼żi─ç u zadnjih 120 godina.

Deset ljudi se smrznulo u zadnja dva dana u Poljskoj, gdje su temperature u nekim dijelovima zemlje pale ispod -20 Celzijevih stupnjeva, priop─çio je u subotu vladin Institut za dr┼żavnu sigurnost (RCB).

“Sedam osoba je umrlo od studeni u petak, kada je zabilje┼żen i najve─çi broj ┼żrtava ove zime”, rekla je Bozena Wysocka, glasnogovornica instituta.

“Jo┼í tri osobe umrle su dan ranije”, dodala je, ─Źime se “broj ┼żrtava smrzavanja od 1. studenog popeo na 53″.

Val studeni zahvatio je Poljsku u no─çi na ─Źetvrtak. Broj ┼żrtava mogao bi rasti za vikend, budu─çi da ─çe temperatura ostati ispod -20 Celzijevih stupnjeva.

Policija poziva Poljake da budu oprezni i da pripaze na one kojima prijeti hipotermija, osobito besku─çnike.

Moskva, gdje se ┼żiva u termometru tijekom no─çi spustila na -30 Celzijevih stupnjeva, slavila je pravoslavni Bo┼żi─ç po studeni kakva nije zabilje┼żena ve─ç 120 godina, javlja slu┼żbena agencija RIA Novosti.

U Sankt Peterburgu, gdje su zabilje┼żena -24 stupnja, policija je prona┼íla tijelo mu┼íkarca koji se smrznuo u no─çi na subotu.

Tursku je zahvatila snje┼żna me─çava koja je paralizirala Istanbul, gdje su u subotu otkazane stotine letova u zra─Źnoj luci i prekinut promet Bosporskim prolazom. No, prognosti─Źari najavljuju da ─çe vjetar oslabjeti tijekom ve─Źeri, ali ─çe temperature u Istanbulu idu─çih dana ostati ispod ni┼ítice.

U susjednoj Bugarskoj, blizu turske granice, prona─Ĺena su trupla dvoje ilegalnih ira─Źkih migranata.

U Ateni, u Gr─Źkoj, u subotu je temperatura bila na ni┼ítici, a na sjeveru zemlje -15 stupnjeva.

I ┼ávicarska je, javlja Meteonews, u no─çi na subotu bila pogo─Ĺena polarnom hladno─çom, pa je tako u Davosu zabilje┼żeno -19, a u Bernu -15,5. Najni┼że temperature ove zime izmjerene su u petak ujutro u La Brevineu, u Juri, minus od 29,9 stupnjeva, na visini od 1000 m. To selo bilje┼żi apsolutni rekord u hladno─çi u ┼ávicarskoj: 12. sije─Źnja 1987. ondje je izmjereno -41,8 stupnjeva.

Val studeni zahvatio je u petak i balkanske zemlje, spustivši temperaturu do -27, napose u gorskim predjelima u Bosni te na jugu i na istoku Srbije.

No, studen nije sprije─Źila vjernike u Dra─Źu, u Albaniji, da se po obi─Źaju okupaju na Sveta tri kralja po temperaturi malo ispod ni┼ítice.

I u Francuskoj, napose u Parizu i okolici, temperature su tijekom no─çi bile “izrazito negativne”, od -3 do -11 stupnjeva.

Uzrok ove polarne hladno─çe koja bi trebala potrajati do nedjelje je polarna fronta koja iz Skandinavije dolazi u srednju Europu.

I u Njema─Źkoj je no─ças bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dvama selima u Bavarskoj izmjereno -26, a u Berlinu -15.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,