Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OBAMA PRIJE ODLASKA SPREMA RAT U EUROPI? 1,600 tenkova i drugih vojnih vozila prebacuje se u skladišta u Nizozemsku (VIDEO)

OBAMA PRIJE ODLASKA SPREMA RAT U EUROPI? 1,600 tenkova i drugih vojnih vozila prebacuje se u skladišta u Nizozemsku (VIDEO)

vojska-sadVelike operacije uskoro će krenuti i u Njemačkoj, Poljskoj i Belgiji

SAD je pokrenuo veliku operaciju prebacivanja tenkova u skladišta u Nizozemsku u sklopu NATO kampanje “odvraćanja Rusije”. Riječ je o ukupno oko 1,600 američkih vojnih vozila koja uključuju Abrams tenkove, Bradley oklopna vozila i Paladin artiljerijske sustave, prenosi advance.hr.

Sve ovo biti će smješteno na jugoistoku Nizozemske kod naselja Eygelshoven, u blizini granice s Belgijom i Njemačkom. Riječ je o velikim vojnim skladištima koja su otvorena 1985. za vrijeme Hladnog rata kada je američka vojska uvježbavala operacije za potencijalni sukob sa SSSR-om.

Američki Kongres odobrio je ukupno 3,4 milijarde USD za jačanje aktualnih NATO vojnih kapaciteta u Europi. Slična skladišta s američkim tenkovima planiraju uskoro otvoriti i u Poljskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Švedska se priprema za rat

Da se države svijeta pripremaju za nešto veliko dokazuje i Švedska koja je ovog tjedna pozvala lokalne vlasti širom zemlje da ubrzaju prirpremu planova za budući rat koji će izazvati napetosti s Rusijom, rekao je Svante Verger, šef službe za informiranje Agencije za izvanredne situacije. Službenici lokalnih vlasti potvrdili su da su dobili naredbu da ubrzaju pripreme za rat.

Njemačka je upozorila građane

Podsjetimo, nedavno je vijest kako Njemačka priprema svoje građane za rat obišla svijet, a nakon Njemačke to je učinila i Češka. Naime, ove države pozvale su svoje građane da skupljaju hranu i vodu za slučaj rata ili katastrofe.

“Stanovništvo treba pozvati da stvori zalihe hrane za deset dana”, navodi se u novom, njemačkom planu civilne obrane na 69 stranica, prvom od kraja Hladnog rata, što je posve znakovito.

Njemačka, koja je dugo vremena bila osjetljiva na vojna pitanja, sredinom srpnja donijela je nove smjernice kojima bi trebala preuzeti važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Njemačka vojska tako će povećati broj svojih vojno sposobnih ljudi prvi put od 1990. te više uložiti u obranu, pošto je više od četvrt stoljeća, od završetka Hladnog rata, rezala troškove za obranu, što je također jedan od znakova da nešto veliko sprema svijetu.
 

 
(dnevno.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,