Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PUTIN SE SMIJE ZAPADU: Pa vi nemate ni dovoljno goriva da obiđete Rusiju, o izolaciji nema potrebe govoriti!

PUTIN SE SMIJE ZAPADU: Pa vi nemate ni dovoljno goriva da obiđete Rusiju, o izolaciji nema potrebe govoriti!

putin-maloOni koji pokušavaju izolirati Rusiju nisu dovoljno motorizirani ni da obiđu njene granice niti za to imaju dovoljno benzina, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin

Putin je zapadnim novinarima rekao da je Rusiju nemoguće izolirati od ostatka svijeta zbog njene veličine i mjesta u globalnoj ekonomiji.

Tijekom nedavnog Investicijskog foruma “Rusija zove!”, Putin je ocijenio da “bilo kakva ograničenja u sferi ekonomije koja se uvode iz političkih pobuda nanose štetu svima”.

On je priznao da ruska ekonomija osjeća negativan utjecaj zapadnih sankcija, “prije svega u ograničavanju izvoza tehnologija”.

Putin, međutim, ističe da je provedena “uspješna makroekonomska stabilizacija” ruske ekonomije, koja se, prije svega, odražava u uspješnim mjerama Centralne banke usmjerenim na smanjenje inflacije.

Ruski predsjednik je rekao da će u 2016. godini inflacija dostići najnižu razinu u novijoj povijesti Rusije – spustit će se ispod šest posto.

Putin ističe smanjenu volatilnost nacionalne valute i povećanje deviznih rezervi Centralne banke, koje sada iznose 400 milijardi dolara.

Prvog siječnja ove godine rezerve su iznosile 368 milijardi dolara – precizirao je ruski lider.

Čisti “priljev” stranih investicija u nefinancijski sektor Rusije tijekom prvih osam mjeseci 2016. godine utrostručen je i sada iznosi 3,8 milijardi dolara, a čisti “odljev” kapitala je pet puta manji – iznosi 9,6 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 48 milijardi dolara.

Putin smatra da za rusku Vladu veliki izazov predstavlja “optimizacija proračuna i povećanje njegove učinkovitosti”.

Proračun za 2017. godinu pripremljen je s planiranim deficitom od tri posto, što je prihvatljivo čak i za vodeće ekonomije svijeta – napominje ruski lider.
 
(vestinet.rs)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,