Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Gruevski objavio da američki veleposlanik više neće upravljati Makedonijom i da će provesti ‘desorošizaciju’ zemlje

Gruevski objavio da američki veleposlanik više neće upravljati Makedonijom i da će provesti ‘desorošizaciju’ zemlje

gruevski“VIŠE NEĆE BITI ODLUKA UZ UČEŠĆE STRANACA KOJE MOGU DONOSITI SAMO ONI KOJE IZABERE NAROD”

VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora, izjavio je večeras lider te stranke Nikola Gruevski u obraćanju svojim pristašama koje se već treći dan zaredom okupljaju ispred sjedište Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

On ih je obavijestio da je izvršni odbor VMRO-DPMNE donio proglas u kojem se kaže da DIP donosi nezakonite odluke sa ciljem izigravanja izborne volje naroda.

“Rad DIP-a se pretvorio u parodiju”, rekao je Gruevski i dodao da ima informacije da se na neke članove Povjerenstva vrši pritisak kako bi se postigao “postizborni inženjering i krivotvorenje izborne volje građana”.

DIP je u petak, nakon prigovora, poništio rezultate glasovanja na jednom biračkom mjestu i naložila ponavljanje izbora na tom mjestu. Ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno promijeniti rezultat izbora, s obzirom na to da je on vrlo tijesan – 51:49 zastupnika, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Gruevski je napomenuo da Upravni sud može korigirati neke nezakonite odluke, te da nitko nema pravo utjecati na odluke tog suda, a da, ukoliko i Upravni sud podlegne pritiscima, VMRO-DPMNE to neće prihvatiti.

Prema njegovim riječima, VMRO-DPMNE neće sudjelovati u ponavljanju izbora i neće priznati eventualno izmijenjene rezultate, prenijela je Nova TV.

“Nećemo dozvoliti kriminalcu (Zoranu) Zaev da formira vladu s krivotvorenom voljom građana Makedonije”, poručio je Gruevski, govoreći o lideru socijaldemokrata.

Prema njegovim riječima, VRMO-DPMNE neće dozvoliti funkcioniranje institucija s krivotvorenom voljom i bez legitimiteta građana.

“Država mora suvereno donositi odluke. Neki ambasadori su se počeli previše miješati u unutarnju politiku zemlje i to mora prestati. Ostajemo, naravno, otvoreni za komunikaciju sa svim veleposlanicima u našoj zemlji. VMRO-DPMNE neće dozvoliti dalje miješanje stranih veleposlanika unutarnje stvari zemlje i zahtjeva od njih da ostanu u okviru svojih diplomatskih mandata”, naglasio je Gruevski.

Dodao je da on i njegova stranka više neće sudjelovati u pregovorima s učešćem stranih veleposlanika i predstavnika drugih država kojima bi se donosile odluke koje su u nadležnosti samo predstavnika koje bira makedonski narod.

Dodatno je naglasio da “neki nezavisni predstavnici u DIP nisu nezavisni” i nastavio:

“Državna izborna komisija je donijela nezakonite odluke radi izigravanja izborne volje građana. Rad DIP-a se pretvorio u parodiju. Imamo informacije da su se u taj rad umiješali neki strani predstavnici da b izvršili utjecaj na neke članove DIP-a da bi stvorili pretpostavke za postizborni inženjering i krivotvorenje izborne volje građana”.

Čelnik VMRO-DPMNE objavio je da je njegova stranka bila i da ostaje prozapadna i da njezini ciljevi ostaju – ulazak Makedonije u EU i NATO.

Podvukao je da želi i “strateško prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama”.

Najavio desorošizaciju makedonskog nevladinog sektora

Lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je večeras filtriranje nevladinih organizacija u Makedoniji.

Taj potez je nazvao “desorošizacijom”:

“Borit ćemo se za desorošizaciju Makedonije i jačanje neovisnog građanskog sektora, koji neće biti ni pod čijom kontrolom. Regulirat funkcioniranje nevladinih organizacija po modelu najnaprednijih demokracija u svijetu”.

Gruevski “aktiviste građanskih organizacija” i medije koji kritiziraju desetogodišnju vladavinu VMRO DPMNE naziva “sorošoidi”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,